Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αδριατική: Δύτες ναρκαλιευτές ανακάλυψαν ένα αρχαίο ναυάγιο που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.

[Credit: Saša Denegri & Robert Kramarić] Κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων μεταξύ Κροατών και Ιταλών δυτών εκκαθάρισης ναρκών, αν...

Αδριατική: Δύτες ναρκαλιευτές ανακάλυψαν ένα αρχαίο ναυάγιο που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.
[Credit: Saša Denegri & Robert Kramarić]

Κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων μεταξύ Κροατών και Ιταλών δυτών εκκαθάρισης ναρκών, ανακαλύφθηκε ένα από τα παλαιότερα πλήρως διατηρημένα ναυάγια στον βυθό της ανατολικής Αδριατικής.

Ένα ναυάγιο που δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως με φορτίο αρχαίων αμφορέων του 3ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε στα νερά του αρχιπελάγους του νησιού Šćedra, λίγο έξω από τη νότια ακτή του νησιού Hvar, ανακοίνωσε το κροατικό Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης την Παρασκευή.

Η ανακάλυψη έγινε στα πλαίσια της μακροχρόνιας συνεργασίας των Κροατών δυτών με ιταλικά πλοία εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στα πλαίσια λειτουργίας ειδικής ναρκαλιευτικής ομάδας του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια.


Αμφορείς από το ναυάγιο του 3ου αιώνα π.Χ.  [Credit: Saša Denegri & Robert Kramarić]
Αμφορείς από το ναυάγιο του 3ου αιώνα π.Χ. 
[Credit: Saša Denegri & Robert Kramarić]

Η πρώτη από τις δύο εβδομάδες της κοινής εκπαίδευσης είχε καλύψει τις διαδικασίες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων με χρήση ROV και AUV κοντά στο νησί Čiovo, προτού οι δύτες στρέψουν την προσοχή τους στο αρχιπέλαγος του νησιού Šćedra στα ανοιχτά του Hvar κατά την εβδομάδα 15-21 Ιουνίου.

Εφαρμόζοντας διαδικασίες εκκαθάρισης ναρκών με διάφορους τύπους εξοπλισμού, όπως υποβρύχια αυτόνομα οχήματα και τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα, η πρώτη εβδομάδα επικεντρώθηκε στην κοινή εκπαίδευση προετοιμασίας στα νερά κοντά στο νησί Čiovo, ενώ η δεύτερη εβδομάδα αφορούσε καταδυτικές δραστηριότητες στα νερά γύρω από το νησί Hvar.

Η επιτυχία της διασυνοριακής συνεργασίας θεωρήθηκε ως ευκαιρία για τη συμμετοχή φορέων εκτός του Υπουργείου Άμυνας της Κροατίας. Έτσι το τμήμα Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης παρείχε στον στρατό πληροφορίες σχετικά με υπάρχοντες και πιθανούς ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ολοκληρώθηκε μια πολυεπίπεδη επιχείρηση σάρωσης του βυθού.


Αδριατική: Δύτες ναρκαλιευτές ανακάλυψαν ένα αρχαίο ναυάγιο που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.
[Credit: Saša Denegri & Robert Kramarić]

Εντοπίστηκαν αρκετοί πιθανοί χώροι και αυτοί παρακολουθήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ROV εξοπλισμένο με σόναρ και κάμερα προτού πραγματοποιηθεί η αυτόνομη κατάδυση από κροατικό και ιταλικό προσωπικό εκκαθάρισης ναρκοπεδίων. Μία από αυτές τις έρευνες κατέληξε στην εύρεση του νέου ναυαγίου.

Οι ενάλιοι αρχαιολόγοι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Saša Denegri, και από το Πανεπιστήμιο του Split, Tea Katunarić Kirjakov, πραγματοποίησαν καταδύσεις στη συγκεκριμένη τοποθεσία και επιβεβαίωσαν ότι το ναυάγιο διατηρείται πλήρως με φορτίο αρχαίων αμφορέων και χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα πλήρως διατηρημένα ναυάγια στην ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονολόγηση και τη διατήρηση της τοποθεσίας. Τα σχέδια για την προστασία, τη διατήρηση και την παρουσίαση του χώρου θα αναπτυχθούν με βάση το ακριβές πλαίσιο, την έκταση και τα χαρακτηριστικά του χώρου, τα οποία θα καθοριστούν από μελλοντική αρχαιολογική έρευνα.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια