Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο Ζακύνθου: Θωράκιο τέμπλου με τον προφήτη Ιωνά

Θωράκιο τέμπλου με τον προφήτη Ιωνά Χρονολογείται στα μέσα του 18ου αι. Ο ανώνυμος ζωγράφος παριστάνει τη στιγμή που το κήτος αποδίδει τον π...

Μουσείο Ζακύνθου: Θωράκιο τέμπλου με τον προφήτη Ιωνά

Θωράκιο τέμπλου με τον προφήτη Ιωνά

Χρονολογείται στα μέσα του 18ου αι.

Ο ανώνυμος ζωγράφος παριστάνει τη στιγμή που το κήτος αποδίδει τον προφήτη Ιωνά στην ακτή, ο οποίος παρέμεινε σώος στα σπλάχνα του για τρεις ημέρες σύμφωνα με την αφήγηση της Παλαιάς Διαθήκης. Το επεισόδιο διαδραματίζεται με φόντο καταγάλανα νερά, που φέρνουν στο νου τις αστραφτερές ανταύγειες της Μεσογείου. Τρία ιστιοφόρα βρίσκονται κοντά στην ακτή, με τα πληρώματά τους αφοσιωμένα στις καθημερινές ασχολίες τους, μοιάζοντας να μην αντιλαμβάνονται την θαυματουργή διάσωση του προφήτη. Στο βάθος περιλαμβάνεται μικρογραφημένη η σκηνή της ρίψης του Ιωνά στη θάλασσα.

Η απόδοση της σκηνής έχει ολότελα απομακρυνθεί από τα βυζαντινά πρότυπα, προαναγγέλλοντας την εμφάνιση της Επτανησιακής Σχολής. Το ενδιαφέρον του ζωγράφου για την αποτύπωση της γραφικότητας του τοπίου και της αγαλματένιας γυμνότητας του προφήτη, η επιλογή των φωτεινών χρωματικών επιλογών, εντάσσουν το έργο στη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα που ανθίζει στα Επτάνησα κατά τον 18ο αι. Ιδιαίτερα η έμφαση που δίνεται στον ψυχισμό του Ιωνά, ο οποίος παριστάνεται συγκινημένος, με προσηλωμένο το βλέμμα στον ουρανό και μισάνοιχτο στόμα, προοιωνίζει την ιδιαίτερα φορτισμένη, θεατρική εκφραστικότητα των μορφών που θα εμφανιστούν στα τέλη του 18ου αι. στα έργα των σπουδαίων ζακυνθινών ζωγράφων Νικολάου Κουτούζη και Νικολάου Καντούνη. 

Οι καλλιτέχνες της επτανησιακής σχολής υπήρξαν οι πρώτοι στον ελλαδικό χώρο που υιοθέτησαν τις αρχές της Αναγέννησης και διακήρυξαν την αυτοσυνειδησία τους ως πνευματικοί δημιουργοί, διαρρηγνύοντας οριστικά τους δεσμούς με τη βυζαντινή παράδοση. Για τον λόγο αυτό, η γέννηση της τέχνης της επτανησιακής σχολής, αν και πραγματοποιήθηκε τον 18ο αιώνα στα βενετοκρατούμενα Επτάνησα, σηματοδοτεί την αφετηρία της νεοελληνικής τέχνης.

Επισκεφθείτε τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ζακύνθου, μία από τις πλουσιότερες συλλογές μεταβυζαντινής και νεοελληνικής τέχνης, η οποία συγκροτήθηκε από τα έργα που διασώθηκαν μετά από τον μεγάλο σεισμό που κατέστρεψε την παλιά πόλη της Ζακύνθου.


Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης & Κυριακής, 08:30-15:30

1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ

1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ

Πληροφορίες: 26950 42714


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια