Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας. Έκθεση-εγκατάσταση στο Μουσείο Κανελλοπούλου

Άποψη της έκθεσης όπως παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2021.  Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Θε...

Άποψη της έκθεσης όπως παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2021.
Άποψη της έκθεσης όπως παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2021. 

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα) φιλοξενεί την έκθεση An Archaeology of Disability / Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας, από τις 28.06 έως τις 30.10.2023.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση ερευνητικού χαρακτήρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2021. Δημιουργία ενός ιστορικού της αρχιτεκτονικής (Davis Gissen), μιας ιστορικού τέχνης (Jennifer Stager) και μιας κλασικής αρχαιολόγου και ιστορικού της αρχιτεκτονικής (Μάνθα Ζαρμακούπη), η Αρχαιολογία της Αναπηρίας επιχειρεί να προσεγγίσει ένα κομμάτι του αρχαίου παρελθόντος χωρίς τους διαχωρισμούς που θέτει η σύγχρονη αντίληψη περί αναπηρίας. Συγκεκριμένα, μας καλεί να αναλογιστούμε τη διαδικασία της ανάβασης στο λόφο της Ακρόπολης των Αθηνών ως μία συλλογική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της αθηναϊκής κοινότητας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας και χωρίς διαχωρισμούς, συχνά βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Η έκθεση χρησιμοποιεί μέσα επικοινωνίας που είναι προσιτά σε άτομα με αναπηρίες (απτικές αναπαραστάσεις, ηχητικές αφηγήσεις στα ελληνικά και αγγλικά, αφηγήσεις στη ελληνική και αμερικανική νοηματική) και επιχειρεί μια πρωτότυπη ανάγνωση της εισόδου της Ακρόπολης (των Προπυλαίων), που προσφέρει νέες δυνατότητες αισθητηριακής κατανόησης από όλους. Παράλληλα, μας παρακινεί να παραβάλουμε την προσέγγιση αυτή με τη σύγχρονη λογική δημιουργίας προσβάσιμων αρχαιολογικών χώρων μέσω τεχνικών τροποποιήσεων, οι οποίες διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία κατευθύνοντάς τα σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές και ξεναγήσεις.

Οι τρεις ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα της αρχαιότητας για να κατανοήσουμε τη σωματική αναπηρία ως έκφραση της ανθρώπινης διαφοράς και ποικιλομορφίας, παρά ως μια κατάσταση που δικαιολογεί κοινωνικούς διαχωρισμούς ή απομόνωση.


Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας. Έκθεση-εγκατάσταση στο Μουσείο Κανελλοπούλου

Η έκθεση εντάσσεται στον ευρύτερο προβληματισμό περί αναπηρίας, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο των μουσείων και έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέων μορφών συμπερίληψης και ολιστικού σχεδιασμού και πλαισιώνεται από ξεναγήσεις στα ελληνικά και στην ελληνική νοηματική γλώσσα καθώς και από θεατρικό εργαστήρι για παιδιά.

Είναι προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρίες. Για την ενημέρωση του κοινού έχει δημιουργηθεί προσβάσιμος ιστότοπος με πληροφορίες για την εγκατάσταση: https://anarchaeologyofdisability.com


Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για άτομα με αναπηρία. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και το θεατρικό εργαστήριο για παιδιά είναι ελεύθερη με προκράτηση:


– ξεναγήσεις: https://bit.ly/3qQSBsV

– θεατρικό εργαστήριο για παιδιά: https://bit.ly/46eyUvq


H έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευάγγελος Πιστιόλης, του Williams FundPublication του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και του Stavros Niarchos Foundation Agora Institute του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο των επιμελητών της έκθεσης: https://anarchaeologyofdisability.com 


Πηγή: ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια