Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πολωνία: Επιτραπέζιο παιχνίδι 500 ετών ανακαλύφθηκε σκαλισμένο σε λίθινη πλάκα κάστρου

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σκαλισμένο σε πέτρα ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους που ερευνούσαν το κάστρο στο Ćmielów στην περιοχή  Świętokrzyskie...

Πολωνία: Επιτραπέζιο παιχνίδι 500 ετών ανακαλύφθηκε σκαλισμένο σε λίθινη πλάκα σε κάστρο

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σκαλισμένο σε πέτρα ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους που ερευνούσαν το κάστρο στο Ćmielów στην περιοχή Świętokrzyskie Voivodeship στην Πολωνία. Το επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργήθηκε πιθανότατα τον 16ο αιώνα.

Λαξευμένο σε μια πλάκα δαπέδου από ψαμμίτη από τους αρχικούς κατασκευαστές του κάστρου, το παιχνίδι ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Tomasz Olszacki.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι βρίσκεται σε μια κατεστραμμένη πλάκα ψαμμίτη, διαστάσεων περίπου 32 εκ. και πάχους που κυμαίνεται από 6 έως 12 εκ. Ο ίδιος ο χώρος παιχνιδιού έχει μήκος περίπου 13,5 εκ.


Πολωνία: Επιτραπέζιο παιχνίδι 500 ετών ανακαλύφθηκε σκαλισμένο σε λίθινη πλάκα κάστρου
[Credit: Tomasz Olszacki]

Ο Olszacki δήλωσε στο National Geographic της Πολωνίας ότι το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε χαραχθεί από εργάτες που κατασκεύαζαν το κάστρο και έπαιζαν τα χρήματά τους στον ελεύθερο χρόνο τους. Σύμφωνα με τον Olszacki, ωστόσο, το παιχνίδι θα μπορούσε εύκολα να είχε χαραχθεί και σε επόμενα χρόνια από παιδιά ή υπηρέτες.

Αν και η ακριβής προέλευσή του είναι άγνωστη, φαίνεται βέβαιο ότι το ίδιο το παιχνίδι ονομαζόταν Mill, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής με αρχαία προέλευση – εκτός από το ότι έπαιζαν οι Ρωμαίοι, έχει αναφερθεί και ο Κομφούκιος ως παίκτης. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μεταξύ δύο παικτών, ήταν επίσης γνωστό με τα ονόματα "Nine Men's Morris", "Merels" και "Ninepenny Marl".

Παρόμοια επιτραπέζια παιχνίδια είναι γνωστά κυρίως από τη μεσαιωνική Αγγλία. Επίσης, λαξεύτηκαν σε κάστρα στην Ιταλία και σε κάστρα των Σταυροφόρων. Δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι τύποι παιχνιδιών χρησιμοποιούνταν πράγματι για παιχνίδια ή αν έφεραν ένα συμβολικό, ίσως μαγικό μήνυμα.


Φαίνεται σίγουρο ότι το ίδιο το παιχνίδι ονομαζόταν Mill, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής που πιστεύεται ότι έχει αρχαία προέλευση. [Credit: Tomasz Olszacki]
Φαίνεται σίγουρο ότι το ίδιο το παιχνίδι ονομαζόταν Mill, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής που πιστεύεται ότι έχει αρχαία προέλευση. [Credit: Tomasz Olszacki]

Ο Olszacki επεσήμανε μια παρόμοια ανακάλυψη από την ενοριακή εκκλησία Opole του 13ου αιώνα. Εικόνες παρόμιου παιχνιδιού είναι επίσης γνωστές σε πλακάκια σόμπας από την Μεγάλη Πολωνία, που χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα.

Η ανακάλυψη του Olszacki είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία του κάστρου. Το κάστρο χτίστηκε μεταξύ 1519 και 1531 με εντολή του τοπικού ευγενή Krzysztof Szydowiecki και καταλήφθηκε κατά τη διάρκεια του Σουηδικού Κατακλυσμού, μετά τον οποίο άλλαξε χέρια αρκετές φορές. Μέχρι το 1800, μεγάλο μέρος του είχε μετατραπεί σε ζυθοποιείο προτού επαναχρησιμοποιηθεί ως λουτρό το 1905, και στη συνέχεια ως γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο το 1944. Το κάστρο αγοράστηκε από ιδιώτη το 2009, έπεσε σε παρακμή πριν ξανααγοραστεί το 2022 από έναν επιχειρηματία από το Gdańsk.

Το εσωτερικό του κάστρου, που από καιρό θύμιζε κάτι περισσότερο από ερείπιο, έχει, ωστόσο, πρόσφατα μπει σε νέο αρχαιολογικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεχιζόμενης έρευνας οδήγησαν στην εκπληκτική ανακάλυψη του επιτραπέζιου παιχνιδιού.


Πηγή: ArkeoNews


Δεν υπάρχουν σχόλια