Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγγλία: Αρχαιολόγοι βρίσκουν άγαλμα Τρίτωνα σε ρωμαϊκό μαυσωλείο

[Credit : Canterbury Archaeological Trust] Αρχαιολόγοι του   Canterbury Archaeological Trust (“CAT”) αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό άγαλμα Τρίτωνα κ...

Αγγλία: Αρχαιολόγοι βρίσκουν άγαλμα Τρίτωνα σε ρωμαϊκό μαυσωλείο
[Credit : Canterbury Archaeological Trust]

Αρχαιολόγοι του  Canterbury Archaeological Trust (“CAT”) αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό άγαλμα Τρίτωνα κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο Kent της Αγγλίας.

Ο Τρίτων στην ελληνική μυθολογία ήταν θεότητα της θάλασσας και αναφέρεται πρώτα από τον Ησίοδο στη Θεογονία (930-933). Ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης και κατοικούσε στον βυθό της θάλασσας στα χρυσά ανάκτορα των γονιών του. Κατά το σώμα ήταν όμοιος με τους άλλους θεούς αλλά από τους γλουτούς και κάτω κατέληγε σε ουρά ψαριού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Chartway Partnerships Group, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μαυσωλείο σε έναν περιφραγμένο περίβολο δίπλα στην Α2 London Road στο Teynham του Kent.


Το ρωμαϊκό άγαλμα του θεού της θάλασσας Τρίτωνα.  [Credit : Canterbury Archaeological Trust]
Το ρωμαϊκό άγαλμα του θεού της θάλασσας Τρίτωνα. 
[Credit : Canterbury Archaeological Trust]

Ο Robert Masefield, διευθυντής του RPS, δήλωσε: «Περιμέναμε ενδιαφέρουσα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου, ίσως ένα νεκροταφείο, αλλά το μοναδικό άγαλμα ενός Τρίτωνα και τα λείψανα του μαυσωλείου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Αυτά τα ευρήματα αποτελούν πλέον μέρος της τοπικής κληρονομιάς του Teynham και της πλούσιας ρωμαϊκής ιστορίας. Περαιτέρω μελέτη θα τοποθετήσει τα ευρήματα στο πλήρες ιστορικό τους πλαίσιο».

Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στην τοποθεσία είχαν ερευνηθεί προηγουμένως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Wessex το 2017. Ωστόσο, οι ανασκαφές αυτές αποκάλυψαν μόνο κάθετα θραύσματα θεμελίωσης τοίχων από κιμωλία και δύο ρωμαϊκές ταφές αποτέφρωσης.

Σε μια πρόσφατη έρευνα της CAT, οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν εκ νέου τον τοίχο από κιμωλία του 2017, ο οποίος μετά από μια προσεκτικότερη έρευνα αποκαλύφθηκε ότι είναι μέρος ενός τετράγωνου περιβόλου 30 μέτρων γύρω από μια τετράγωνη κατασκευή περίπου 8 μέτρων.


Τα ευρήματα της ανασκαφής στο Teynham. [Credit : Canterbury Archaeological Trust]
Τα ευρήματα της ανασκαφής στο Teynham. 
[Credit : Canterbury Archaeological Trust]

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η τοποθεσία θα μπορούσε να είναι ένα μαυσωλείο που χρονολογείται από τις αρχές έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. Αρκετές ρωμαϊκές και πιθανώς μεταγενέστερες ταφές εντοπίστηκαν επίσης κατά την ανασκαφή εντός και δίπλα από τις κατασκευές.

Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη είναι το άγαλμα του Τρίτωνα, το οποίο βρέθηκε τελετουργικά τοποθετημένο μέσα σε μια αχρηστευμένη δεξαμενή νερού με επένδυση από πηλό στη νοτιοανατολική γωνία ενός εξωτερικού περιβόλου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: «Αυτές οι συσχετίσεις υποδηλώνουν ότι το συγκρότημα του περιβόλου και το κεντρικό μαυσωλείο ήταν τόπος ταφής μιας πλούσιας τοπικής οικογένειας (πιθανώς σχετιζόμενης με μια ρωμαϊκή έπαυλη που βρέθηκε προηγουμένως στη φάρμα Bax βορειότερα) και αφιερωμένη σε ρωμαϊκές θαλάσσιες θεότητες».


Πηγή: Heritage Daily, Kent Online

Δεν υπάρχουν σχόλια