Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αινιγματικό ρωμαϊκό δωδεκάεδρο αποκαλύφθηκε από ερασιτέχνες αρχαιολόγους στην Αγγλία

[Credit: Norton Disney History and Archaeology Group] Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι από το Norton Disney History and Archaeology Group στην Αγγλία...

Αινιγματικό ρωμαϊκό δωδεκάεδρο αποκαλύφθηκε από ερασιτέχνες αρχαιολόγους στην Αγγλία
[Credit: Norton Disney History and Archaeology Group]

Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι από το Norton Disney History and Archaeology Group στην Αγγλία ανακάλυψαν ένα τέλεια διατηρημένο ρωμαϊκό δωδεκάεδρο, αναζωπυρώνοντας το μυστήριο γύρω από αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα που προβληματίζουν τους ειδικούς για αιώνες. Αυτό το δωδεκάεδρο ανακαλύφθηκε στο χωράφι ενός αγρότη κοντά στο χωριό Lincolnshire του Norton Disney.

Η ανασκαφή του Norton Disney, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έδωσε αρχικά τυπικές ανακαλύψεις της ρωμαϊκής εποχής, όπως αγγεία, οστά ζώων και μικρά μεταλλικά αντικείμενα. Ωστόσο, το έργο πήρε μια απροσδόκητη τροπή τη δεύτερη έως την τελευταία μέρα, όταν οι εθελοντές ανακάλυψαν ένα άθικτο ρωμαϊκό δωδεκάεδρο, περίπου στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ.

Ο Richard Parker, γραμματέας της Norton Disney History and Archaeology Group δήλωσε: «Μας εξέπληξε εντελώς. Δεν παίρναμε πολλά μεταλλικά σήματα σε εκείνο το σημείο, αλλά ξαφνικά ήταν εκεί».


Το αντικείμενο, που ονομάζεται «Ρωμαϊκό δωδεκάεδρο», ανακαλύφθηκε στο χωράφι ενός αγρότη κοντά στο χωριό Lincolnshire του Norton Disney. [Credit: Norton Disney History and Archaeology Group]
Το αντικείμενο, που ονομάζεται «Ρωμαϊκό δωδεκάεδρο», ανακαλύφθηκε στο χωράφι ενός αγρότη κοντά στο χωριό Lincolnshire του Norton Disney. [Credit: Norton Disney History and Archaeology Group]

Αυτό το ρωμαϊκό δωδεκάεδρο είναι το 33ο του είδους του που βρέθηκε στη Βρετανία, αλλά κυρίως, είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Midlands. Το αντικείμενο, κατασκευασμένο από κράμα χαλκού, έχει ύψος περίπου 7,5 εκ. και πλάτος 8,5 εκ., ζυγίζοντας περίπου 2,2 κιλά. Σε αντίθεση με πολλά άλλα δωδεκάεδρα που έχουν βρεθεί, αυτό είναι εντελώς άθικτο, χωρίς καμία ζημιά ή κατακερματισμό.

Ο σκοπός χρήσης αυτών των αντικειμένων διέφευγε από καιρό οι ερευνητές, καθώς δεν φέρουν επιγραφές ή περιγραφές σε ρωμαϊκά κείμενα. Οι θεωρίες για τη λειτουργία τους κυμαίνονται από παιχνίδια, ζάρια και μαχαίρια μέχρι πέτρες σφεντόνας, συσκευές εύρεσης εύρους για το ρωμαϊκό πυροβολικό, ακόμη και σχέδια πλεξίματος για ρωμαϊκά γάντια. Ωστόσο, ο περίπλοκος σχεδιασμός και η έλλειψη μοτίβων φθοράς στα αντικείμενα απορρίπτουν πολλές από αυτές τις θεωρίες.

Για να αποκτήσει περαιτέρω πληροφορίες, η Norton Disney History and Archaeology Group συμβουλεύτηκε ειδικούς, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το δωδεκάεδρο πιθανότατα χρησίμευε ως θρησκευτικό ή τελετουργικό αντικείμενο στη ρωμαϊκή εποχή. Η περίεργη σύνθεση του αντικειμένου -75% χαλκός, 7% κασσίτερος και 18% μόλυβδος - εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πρακτικότητά του, καθώς η κυριαρχία του μολύβδου θα το καθιστούσε εύθραυστο και μη πρακτικό για ορισμένες χρήσεις.


Το αντικείμενο βρέθηκε από μια αρχαιολογική ομάδα ντόπιων εθελοντών στην Αγγλία. [Credit: Norton Disney History and Archaeology Group]
Το αντικείμενο βρέθηκε από μια αρχαιολογική ομάδα ντόπιων εθελοντών στην Αγγλία. [Credit: Norton Disney History and Archaeology Group]

Ενώ πάνω από 100 δωδεκάεδρα έχουν βρεθεί στη βορειοδυτική Ευρώπη τους τελευταίους δύο αιώνες, αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική λόγω του αρχαιολογικού της πλαισίου. 

Η τοποθεσία Norton Disney, πλούσια σε ρωμαϊκή ιστορία, έχει προηγουμένως αποδώσει τεχνουργήματα της Εποχής του Σιδήρου πριν από τη ρωμαϊκή κυριαρχία, εκατοντάδες κομμάτια ρωμαϊκής κεραμικής από τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ., και τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλας. Η περιοχή περιήλθε υπό ρωμαϊκή κυριαρχία το 43 μ.Χ., και η ρωμαϊκή επιρροή παρέμεινε μέχρι περίπου το 410 μ.Χ.

Η Norton Disney History and Archaeology Group σχεδιάζει να επιστρέψει στην τοποθεσία το καλοκαίρι του 2024 για περαιτέρω ανασκαφές, με στόχο να αποκαλύψει περισσότερα για τις συνθήκες τοποθέτησης του δωδεκάεδρου και, ελπίζουμε, να συγκεντρώσει στοιχεία για τον σκοπό και τη χρήση του. Η ομάδα εικάζει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του αντικειμένου και των τοπικών θρησκευτικών πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις δεισιδαιμονίες που επικρατούν στη ρωμαϊκή κοινωνία.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια