Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το τραμ το τελευταίο φέρνει στο φως σημαντικές αρχαιότητες

Γραπτές πηγές της αρχαιότητας αναφέρουν  πως ακριβώς έξω από τον Κεραμεικό,  στις αρχές του Δημοσίου Σήματος,  σε γειτνίαση δηλαδή με τ...

Γραπτές πηγές της αρχαιότητας αναφέρουν
 πως ακριβώς έξω από τον Κεραμεικό,
 στις αρχές του Δημοσίου Σήματος,
 σε γειτνίαση δηλαδή με τον χώρο που σήμερα
καλύπτει το αμαξοστάσιο, είχαν ταφεί
σημαντικοί άνθρωποι όπως ο Περικλής, ο Θουκυδίδης κ.ά.


Το... τραμ το τελευταίο ίσως να σκεπάζει μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Και όταν αυτό περάσει, όταν δηλαδή το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό καταργηθεί, θα δοθεί η ευκαιρία στη Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών να κάνει δοκιμαστικές τομές στα 4,5 στρέμματά του.





Τι θα βρεθεί εκεί, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει. Ωστόσο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στις παρυφές του μεγαλύτερου και σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας, του Κεραμεικού, είναι πιθανόν να κρύβονται εκεί ακόμη και τάφοι επωνύμων. Αλλωστε, γραπτές πηγές της αρχαιότητας αναφέρουν πως ακριβώς έξω από τον Κεραμεικό, στις αρχές του Δημοσίου Σήματος, σε γειτνίαση δηλαδή με τον χώρο που σήμερα καλύπτει το αμαξοστάσιο, είχαν ταφεί σημαντικοί άνθρωποι όπως ο Περικλής, ο Θουκυδίδης κ.ά.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε προχθές υπέρ της απαλλοτρίωσης του γηπέδου. Το τίμημα ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί εξ ημισείας με το ΥΠΕΚΑ. Θα ακολουθήσει κατεδάφιση των κτισμάτων, που καλύπτουν περίπου 3.500 τ.μ., θα γίνουν μικρές ανασκαφές για να δουν οι αρχαιολόγοι τι υπάρχει από κάτω και στη συνέχεια θα φυτευθεί πράσινο και θα γίνει άλσος.
Ανάμεσα στο νεκροταφείο και στην Πειραιώς θα παραμείνουν ένα- δύο οικόπεδα ιδιωτών, με τα οποία το ΥΠΠΟΤ θα ασχοληθεί στο μέλλον. Αποτελούν, πάντως, νησίδες μέσα σε έναν προβεβλημένο αρχαιολογικό χώρο και ανάλογη θα είναι η αντιμετώπισή τους. Με τη συγκεκριμένη απαλλοτρίωση του αμαξοστασίου επιτυγχάνεται το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου προς την οδό Πειραιώς, καθώς και η επέκταση του χώρου πρασίνου που υπάρχει ήδη στη συμβολή με την Ερμού.
Το Δημόσιο Σήμα, ο δρόμος με το επιφανέστερο παρόδιο νεκροταφείο της αρχαιότητας, ήταν αντικείμενο ερευνών σχεδόν ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Ανακαλύφθηκε χάρη στις ανασκαφές που διεξήγαγε η Χάρις Στούπα, αρχικά στην οδό Σαλαμίνος και στη συνέχεια στην οδό Μυκάλης. Στα σχέδια ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας περιλαμβανόταν η ενοποίηση Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος. Ωστόσο, αυτό δεν επετεύχθη και έτσι σήμερα προτείνεται η σύνδεση των δύο χώρων με στάσεις και σημάνσεις στα μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί επάνω στην πορεία.
Με άλλη γνωμοδότησή του, το ΚΑΣ ενέκρινε την κατάχωση ενός βυζαντινού σιρού στο Μοναστηράκι, στα υπόγεια κτιρίου ιδιοκτησίας Σπ. Μπαϊρακτάρη. Το αρχαίο είχε έρθει στο φως εδώ και χρόνια και είχε προταθεί η διατήρησή του με γυάλινο δάπεδο στο υπόγειο, που θα επέτρεπε τη θέαση του υποκείμενου σιρού. Ομως, ο υδροφόρος ορίζοντας που λόγω Ηριδανού είναι πολύ ψηλά και η παρουσία λυμάτων οδήγησαν στην κατάχωση, ώστε να προστατευτεί.
Τέλος, το συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της αναβάθμισης υφιστάμενου λιθόκτιστου οικίσκου στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Πρόκειται για φυλακείο, το οποίο θα επιδιορθωθεί μονάχα εσωτερικά, χωρίς αλλαγή στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και στον όγκο.



Πηγή: Αγγελική Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια