Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Από τη ρήξη στη σύμπραξη για το αρχαίο θέατρο

Ένα τελείως διαφορετικό κλίμα όσον αφορά το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης συνάντησε ο πρόεδρος του σωματείου για ...



Ένα τελείως διαφορετικό κλίμα όσον αφορά το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης συνάντησε ο πρόεδρος του σωματείου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα σε σύγκριση με την προ διετίας επίσκεψή του.
«Τότε υπήρχε ένα κλίμα ρήξης, αμφισβήτησης και προβληματισμού (σ.σ. δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για τσιμεντοποίηση του θεάτρου κατά τις παρεμβάσεις αναστήλωσης της ανατολικής κερκίδας). Σήμερα συναντώ ένα μικρό θαύμα. Το μνημείο, μετά από την παρέμβαση του μεγάλου Δάκαρη, βρίσκεται μπροστά σε μια νέα ιστορική επανεκκίνηση» δήλωσε ο κ. Μπένος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι γεγονός ότι όλοι οι φορείς εμφανίστηκαν χτες ενωμένοι και διατεθειμένοι να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της αναστήλωσης του κάτω διαζώματος του θέατρου, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με 2,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο βέβαια σε αυτή την εικόνα έπαιξε ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το έργο «θα έχει πρώτο σύμμαχο και φίλο την αυτοδιοίκηση. Ευθύνη όλων μας είναι να κινητοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και όλη την κοινωνία». Το κλίμα ρήξης πριν από δύο χρόνια είχε ενισχύσει αρκετά ο πρώην δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της άποψης περί τσιμεντοποίησης του αρχαίου θεάτρου. 


Ο κ. Μπένος εξήρε ιδιαίτερα τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας συνόδευσαν μάλιστα τον πρώην βουλευτή και υπουργό στη ξενάγησή του στο αρχαίο θέατρο χτες το πρωί, ενώ νωρίτερα όλοι τους συμμετείχαν σε σύσκεψη στην Περιφέρεια. Μετά από αίτημα του «Διαζώματος» ο κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια του σωματείου να γίνουν ανασκαφές σε τρία αρχαία θέατρα της Ηπείρου: στην Κασσώπη, στη Γιτάνη και στο ρωμαϊκό θέατρο της αρχαίας Νικόπολης. «Η αρχαία Δωδώνη αποτελεί ένα εμβληματικό μνημείο που επιθυμούμε να συμπαρασύρει και άλλα μνημεία» είπε ο κ. Μπένος εξηγώντας παράλληλα ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν χρηματοδοτούν ανασκαφές αλλά μόνο αναστηλώσεις. Γι’ αυτό και θα γίνουν ειδικοί κουμπαράδες για αυτά τα τρία αρχαία θέατρα, με την ελπίδα ότι οι φορείς και ο κάθε πολίτης θα βοηθήσουν οικονομικά. Ο κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε πάντως ότι θα φέρει το θέμα της οικονομικής συνδρομής για τα θέατρα αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το ρήγμα με την κοινωνία
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός κινήματος προστασίας της αρχαιολογικής κοινότητας και των μνημείων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η αρχαιολογική κοινότητα είναι το πιο αδιάφθορο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης. «Σε μια αξιακή κατάρρευση, οι μόνοι που κράτησαν ψηλά τις σημαίες ήταν οι αρχαιολόγοι και οι συναφείς ειδικότητες. Αυτό όμως είχε ένα μεγάλο τίμημα. Δημιούργησε ένα μεγάλο ρήγμα με την κοινωνία, που κατάφερε να τους καταστήσει εχθρούς. Όποιος ήθελε να βγάλει μια οικοδομική άδεια, από τον απλό πολίτη μέχρι τον επενδυτή, είχε δήθεν απέναντί του τον εχθρό, τον αρχαιολόγο. Γιατί ο αρχαιολόγος έκανε τη δουλειά του. Το ‘Διάζωμα’ θέλει να γεφυρώσει αυτό το ρήγμα και να αποκαταστήσει τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τους αρχαιολόγους» τόνισε.

Τέλος, από τη μεριά του, ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ ευχαρίστησε το «Διάζωμα» «επειδή κατάφερε να φέρει κοντά την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Εφορεία, το Μουσείο, τους επιστήμονες. Σας ευχαριστούμε για το λιθαράκι που βάλατε για τη σύμπραξη των διαφορετικών φορέων […]. Τα θέατρα δεν είναι μόνο πέτρες και αντικείμενα αλλά ένας ολόκληρος κόσμος».

Η αναστήλωση έχει δρόμο…
Το κάτω διάζωμα θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Το αν θα δοθεί σε χρήση για θεατρικές παραστάσεις, όπως είπε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αρχαία Δωδώνη Γιώργος Σμύρης, είναι κάτι που θα αποφασίσουν άλλα όργανα, εννοώντας το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε στα χέρια μας ένα ζωντανό μνημείο» τόνισε, ενώ ανακοίνωσε ότι προχτές έγιναν οι πρώτες εκταμιεύσεις για την πρόσληψη προσωπικού. 


Και το άνω διάζωμα; Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για την επόμενη φάση, μετά το 2015, την αναστήλωση του άνω διαζώματος. «Πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε χρηματοδότηση» τόνισε.
Το «Διάζωμα», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, πρόκειται να ενισχύσει την προβολή των αρχαίων θεάτρων με μια έντυπη έκδοση και με ένα ντοκιμαντέρ, τα οποία, όπως είπε ο κ. Μπένος, μπορεί να είναι έτοιμα και μέσα στο 2011. 







Πηγή: Εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγών" 

Δεν υπάρχουν σχόλια