Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εθελοντές για την συνέχιση των ανασκαφών σε αρχαιολογικούς χώρους στη Θράκη

Σε ανακοίνωσή της η ΙΘ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναφέρει ότι το πρόγραμμα στοχεύει στη διασφάλιση της τύχης των μνημε...


Σε ανακοίνωσή της η ΙΘ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναφέρει ότι το πρόγραμμα στοχεύει στη διασφάλιση της τύχης των μνημείων της περιοχής και στην ανάδειξη αρχαιολογικών θέσεων και χώρων που χρήζουν άμεσης επέμβασης.


Στα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ενδιαφέρον ιδιωτικών φορέων και ιδιωτών στον εθελοντισμό. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η έννοια του εθελοντισμού άρχισε να διαδίδεται και να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Η ανιδιοτελής συμμετοχή σε προσπάθειες υποβοήθησης της πολιτείας και φορέων για την επίτευξη ευγενών στόχων, μπορεί να αποτελέσει δυναμικό εφαλτήριο στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων και στην διάσωση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην ιδιαίτερα δυσχερή φάση που διανύει η χώρα μας, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στηρίζοντας την προοπτική του εθελοντισμού, επιδιώκει την συμμετοχή πολιτών και την προσφορά εθελούσιας συμμετοχής σε προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Η ΙΘ΄ ΕΠΚΑ επιθυμώντας να διευρύνει την αποτελεσματική λειτουργία του έργου της, στα πλαίσια προγράμματος εντοπισμού, καταγραφής, ανασκαφής, ανάδειξης, φύλαξης και διάσωσης των μνημείων της Θράκης, προτίθεται να προβεί στη σύσταση ομάδων, που θα αποτελούνται από ενήλικες ιδιώτες, που θα συμβάλουν στην προώθηση των στόχων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση συμμετοχής στις ανασκαφές/έρευνες που σχετίζονται με τις εξής θέσεις: Στρύμη, Δίκαια, Ζώνη, Δορίσκος, Πλωτινόπολη. Επί των ειδικών αυτών θέσεων θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους. 



Νεολιθικό στρώμα, πασσαλόπετρες
από την ανασκαφή της Πλωτινόπολης, Διδυμότειχο Έβρου
Η συμμετοχή των ιδιωτών στις παραπάνω ομάδες, θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο προς την ΙΘ΄ ΕΠΚΑ, όσο και προς τους εθελοντές, αφού τα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μαθήματα ιστορίας, αρχαίας τοπογραφίας και αρχαίας Ελληνικής τέχνης. Στην περίπτωση συμμετοχής ή παρακολούθησης ανασκαφής, οι ενδιαφερόμενοι θα διδαχτούν ανασκαφική μεθοδολογία. Κατά την λήξη της εργασίας θα χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Τα μαθήματα προσανατολισμού θα προσφέρουν οι αρχαιολόγοι της ΙΘ΄ ΕΠΚΑ. 

Το πρόγραμμα του εθελοντισμού στην Αρχαιολογία δρομολογείται με στόχο την άμεση διασφάλιση της τύχης των μνημείων της περιοχής, και την ανάδειξη αρχαιολογικών θέσεων και χώρων που χρήζουν άμεσης επέμβασης, προκειμένου να ενταχτούν σε άξονες αρχαιολογικής και ιστορικής περιήγησης, με τελικό στόχο την διεύρυνση του τουρισμού και την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας. 


Πηγή: Χρόνος.gr
Πηγή εικόνων: Χρόνος.gr, ΥΠΠΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια