Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ολυμπία - Ντόχα μέσω Βερολίνου

Το Βερολίνο - η πόλη στην οποία λαμβάνονται πολλές από τις επώδυνες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία - και η Ντόχα, η πρωτεύουσα του Κα...


Το Βερολίνο - η πόλη στην οποία λαμβάνονται πολλές από τις επώδυνες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία - και η Ντόχα, η πρωτεύουσα του Κατάρ, στο οποίο η Ελλάδα προσβλέπει για επενδύσεις, είναι οι δύο τόποι που θα υποδεχθούν ένα ολόκληρο ελληνικό μουσείο, γεμάτο θησαυρούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πεντακόσια εβδομήντα έξι αρχαιότητες από την Αρχαία Ολυμπία, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Νομισματικό Μουσείο μαζί με τρία σύγχρονα αντίγραφα, δύο μακέτες και επτά σύγχρονα αναμνηστικά μετάλλια θα ταξιδέψουν στο μουσείο Mάρτιν Γκρόπιους Μπάου από τις 30 Αυγούστου έως τις 7 Ιανουαρίου 2013 για να συμμετάσχουν στην έκθεση «Ολυμπία - Μύθος, Λατρεία και αγώνες» που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει εν συνεχεία το Μουσείο Αθλητισμού και Ολυμπισμού στην Ντόχα (28/3-6/7/2013).

Χάλκινα κράνη κι ασπίδες, αφιερώματα στο Ιερό του Διός στην Ολυμπία, ειδώλια θεών κι αλόγων, τμήματα από λέβητες, περόνες, πόρπες και δαχτυλίδια, ειδώλια, εξάρτυση αθλητών - όπως αλτήρες και στλεγγίδες - βάσεις επιτύμβιων αγαλμάτων με σκηνές αγωνισμάτων, αγγεία που απεικονίζουν δρομείς, πυγμάχους και λαμπαδηδρόμους εν ώρα δράσης και νομίσματα είναι μερικά μόνο από τα αρχαία αντικείμενα που θα συμμετέχουν στην έκθεση που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί η έκθεση. Το ελληνικό ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από τους θεούς και τη λατρεία, τους ναούς και τους βωμούς, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα. Οι έρευνες στην Αρχαία Ολυμπία, που έχουν γίνει σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Και οι αγώνες τόσο στην αρχαιότητα όσο και κατά την αναβίωσή τους, καθώς στην έκθεση θα συμπεριληφθούν επίσης αναμνηστικά μετάλλια, αφίσες, δάδες και μασκότ.

Τι γυρεύει όμως μια έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο, την ώρα που η διοργάνωση φιλοξενείται στο Λονδίνο; «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα παγκόσμιο γεγονός κι αφορά όλους. Αλλωστε η Γερμανία είναι συνδεδεμένη με την Ολυμπία καθώς οι ανασκαφές γίνονται από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο», επισημαίνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μαρία Λαγογιάννη κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η ελληνική πλευρά δεν επιβαρύνεται οικονομικά, καθώς όλα τα έξοδα μεταφοράς κι ασφάλισης των εκθεμάτων αναλαμβάνουν οι χώρες που φιλοξενούν την έκθεση, για την οποία συνεργάζονται επίσης μουσεία από το Βερολίνο, τη Δρέσδη, το Μόναχο, το Τίμπινγκεν, το Λούβρο, τα μουσεία του Βατικανού και το Εθνικό Μουσείο της Ρώμης.
Τη σκυτάλη θα πάρει εν συνεχεία το Μουσείο Αθλητισμού και Ολυμπισμού στην Ντόχα - ένα καινούργιο μουσείο - το οποίο ζήτησε την έκθεση λόγω του περιεχομένου της και δεδομένου πως ο διευθυντής του είναι Γερμανός και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού.



Πηγή: Μαίρη Αδαμοπούλου, Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια