Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Απόλλωνας αποκαλύφθηκε στο ψηφιδωτό της Πλωτινόπολης

Ο Απόλλωνας στο ρωμαϊκό λουτρό της Πλωτινόπολης Μυθολογικές παραστάσεις στο ρωμαϊκό ψηφιδωτό, που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ....

Ο Απόλλωνας στο ρωμαϊκό λουτρό της Πλωτινόπολης
Μυθολογικές παραστάσεις στο ρωμαϊκό ψηφιδωτό, που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί έως τώρα είναι πλάτους 8 επί 4 μέτρα και είναι “μόλις το 1/4  του συνολικού ψηφιδωτού”, θα πει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος αρχαιολόγος Ματθαίος Κουτσουμανής.


Μυθολογικές παραστάσεις με τον Απόλλωνα, τη Μούσα, ερωτίδεις πάνω σε δελφίνια, ιχθυοκένταυρους και εικόνες πτηνών, κοσμούν το ρωμαϊκό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές στην αρχαία Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου. Το εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό ήρθε στο φως μόλις το 2009 και από τότε τα ευρήματα εντυπωσιάζουν αρχαιολόγους, συντηρητές και εργάτες, που απασχολούνται στην ανασκαφή στο λόφο της “Αγίας Πέτρας” στο Β. Έβρο. Οι φετινές εργασίες στην Πλωτινόπολη ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου και εστίασαν στο ψηφιδωτό, καθώς είχε βρεθεί ένα μικρό μόνο τμήμα του μέχρι τότε. Το Οκτώβριου του 2009 ο “Χ” είχε πρώτος επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο και είχε παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό, με τη βοήθεια του υπεύθυνου αρχαιολόγου Ματθαίου Κουτσουμάνη, το ξεχωριστό εύρημα. Τότε ο κ. Κουτσουμανής έκανε λόγο για ένα ψηφιδωτό, που συνεχίζεται δυτικά και βόρεια, στο οποίο υπάρχουν βλαστόσπειρες και κισσόφυλλα και είκαζε ότι θα αποκαλυφθεί πιθανόν κάποια παράσταση με τον Διόνυσο, κρίνοντας από τα κισσόφυλλα. Μέχρι το 2009 είχε βγει στο φως μόνο η μπορντούρα, αλλά όχι η κεντρική παράσταση. 


Μυθολογικές παραστάσεις συνθέτουν
το εύρημα του 2ου μ.Χ. αιώνα
Στο φως μόλις το 1/4 του ψηφιδωτού 

Η αποκαλυφθείσα παράσταση σε βάθους 3,5 μέτρων από την επιφάνεια της γης εξέπληξε όλους για το γεγονός ότι διατηρήθηκε σε τόσο καλή κατάσταση, παρόλο που μεταγενέστερο παλαιοχριστιανικός τοίχος κατέστρεψε τμήμα του ψηφιδωτού. “Φέτος γίνεται έρευνα στην τομή «Ζ» εκεί όπου το 2009 είχαμε εντοπίσει το ψηφιδωτό δάπεδο ενός ρωμαϊκού κτηρίου. Φέτος αποκαλύφθηκε στο βόρειο τμήμα της τομής, ένα μεγάλο στρώμα καταστροφής, ενώ στο νοτιοδυτικό τμήμα η ανασκαφή προχώρησε μέχρι σε βάθος 3,5 μέτρων, οπότε αποκαλύφθηκε η συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου, που είχαμε εντοπίσει το 2009. Αποκαλύφθηκε μέρος της κεντρικής παράστασης, όχι ολόκληρη, γιατί συνεχίζεται ακόμη δυτικά και βόρεια, αν και ένα μέρος της καταστρέφεται από ένα μεταγενέστερο παλαιοχριστιανικό τοίχο. Η κεντρική παράσταση περιλαμβάνει μυθολογικές παραστάσεις, όπως Απόλλωνα και Μούσα. 

Επίσης υπάρχουν ερωτιδείς πάνω σε δελφίνια, υπάρχει ένας ιχθυοκένταυρος και νότια αποκαλύφθηκαν δύο διάχωρα με παραστάσεις πτηνών. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ όλη η κεντρική παράσταση πλαισιώνεται από βλαστόσπειρες και κεσσόφυλλα”, ανέφερε σχετικά με τα νεότερα ευρήματα στο αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης ο υπεύθυνος - αρχαιολόγος των ανασκαφών Ματθαίος Κουτσουμανής. Το ψηφιδωτό χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ., ενώ ο παλαιοχριστιανικός τοίχος που καταστρέφει την κεντρική παράσταση χρονολογείται τον 4ο με 5ο αιώνα μ.Χ.. Το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί έως τώρα είναι πλάτους 8 επί 4 μέτρα και είναι “μόλις το 1/4 του συνολικού ψηφιδωτού, είναι ένας τεράστιος χώρος”, θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσουμανής. 



Το ψηφιδωτό εικάζεται ότι ανήκει σε ρωμαϊκό λουτρό 

Το ψηφιδωτό εικάζεται ότι ανήκει σε ένα μεγάλο ρωμαϊκό κτήριο. “Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είναι ρωμαϊκό λουτρό, αν το συνδυάσουμε με το πηγάδι που βρέθηκε λίγο νοτιότερα. Είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο και το χρησιμοποιούσαν για την άντληση του νερού στο λουτρό, καθώς και το υπόκαυστο που βρήκαμε λίγο νοτιότερα, στο οποίο ζέσταιναν το νερό για το μπάνιο. Αυτό το δωμάτιο που αποκαλύπτεται είναι ένα τρικλύνιο, ήδη βρήκαμε τις δύο εισόδους και πρέπει να εντοπίσουμε και την τρίτη η οποία συνεχίζεται προς τα δυτικά. Η μεσαία είσοδος έχει κλειστεί στα παλαιοχριστιανικά χρόνια και όποιος έμπαινε από την μεσαία είσοδο έβλεπε το ψηφιδωτό με τις μυθολογικές παραστάσεις”, ανέφερε ο αρχαιολόγος. Η χρήση των ψηφιδωτών ήταν διαδεδομένη σε δημόσια κτήρια και σε σπίτια πλουσίων, αλλά όχι σε σπίτια πολιτών. 



Μεταγενέστερος παλαιοχριστιανικός τοίχος
έχει καταστρέψει μέρος του ψηφιδωτού


Ο Δήμος Διδυμοτείχου χρηματοδοτεί την ανασκαφή 

Η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη γίνεται με χρηματοδότηση του Δήμου Διδυμοτείχου, αφού ο νέος δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδη, συνέχισε το έργο του προκατόχου του Χρήστου Τοκαμάνη. Στην ανασκαφή εκτός από τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή έλαβε μέρος ο συνεργάτης του αρχαιολόγος Χρήστος Κεκέ, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του εργατικού δυναμικού, που απαρτίζεται από τους Φώτη Καγιαλάκη, Γιώργο Κεμαλάκη και του Θανάση, Ηλία και Αντώνη Καραμπιμπέρη. Ο καθαρισμός του ψηφιδωτού έγινε από την συντηρήτρια της ΙΘ Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώτα Κουκουβέτσιου και τον εργατοτεχνίτη Χρήστο Βασιλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Νίκος Λιανός έχει κάνει την τρισδιάστατη φωτορεαλιστική απεικόνιση του αρχαιολογικού χώρου. 



Η ανασκαφή συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα της τομής, ενώ τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την ύπαρξη γειτονικών μη απαλλοτριωμένων οικοπέδων θα λυθεί με τη συνδρομή του Δήμου, όπως έκανε γνωστό ο υπεύθυνος αρχαιολόγος, “υπάρχει ένα ακόμη αγροτεμάχιο που δεν είναι απαλλοτριωμένο. 


Τα πιο διπλανά είχαν αγοραστεί παλαιότερα από τον Δήμο και πιστεύουμε ότι μπορεί να το αγοράσει και αυτό ο Δήμος και να το παραχωρήσει σ’ εμάς για την συνέχιση της ανασκαφής. Όλος ο χώρος της Αγίας Πέτρας είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και κάθε χρόνο μας δίνει σπουδαία ευρήματα, επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις και για εμάς τους ίδιους”. 

Η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου. 



Πηγή: Δ. Συμεωνίδου, Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια