Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δορυφόρος ανακαλύπτει χαμένες πόλεις στη Λιβύη

Δορυφορικές εικόνες έδωσαν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός χαμένου πολιτισμού στο ΝΔ κομμάτι της ερήμου της Σαχάρας της Λιβύης, που ίσως βοηθ...


Δορυφορικές εικόνες έδωσαν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός χαμένου πολιτισμού στο ΝΔ κομμάτι της ερήμου της Σαχάρας της Λιβύης, που ίσως βοηθήσει στην ανασύνθεση της ιστορίας της χώρας.

Η πτώση του Καντάφι άνοιξε τον δρόμο στους αρχαιολόγους να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας πριν τον εξισλαμισμό της, που είχε αγνοηθεί τόσο πολύ μέχρι σήμερα.

Με την χρήση δορυφορικών φωτογραφιών και αεροφωτογραφιών για την αναγνώριση υπολειμμάτων των πιο αφιλόξενων μέρων της ερήμου, μια βρετανική ομάδα ανακάλυψε περισσότερα από 100 οχυρωμένες φάρμες και χωριά, που φέρουν οχυρώσεις τύπου κάστρου καθώς και πολλές πόλεις όλες χρονολογημένες στο διάστημα 1-500 μ.Χ. 

Αυτές οι «χαμένες πόλεις» χτίστηκαν από έναν άγνωστο πολιτισμό ονόματι
Garamantes, του οποίου η καθημερινή ζωή και κουλτούρα ήταν πολύ πιο αναπτυγμένες και ιστορικά σπουδαίες από ότι υποδεικνύουν οι αρχαίες πηγές.


Δορυφορική εικόνα της περιοχής με αρχαιολογικές ενδείξεις:
οι οχυρώσεις απεικονίζονται με μαύρο, οι περιοχές με πηγάδια με κόκκινο
και οι περιοχές της όασης με πράσινο
Η ομάδα του πανεπιστημίου του Leicester αναγνώρισε υπολείμματα από συμπλέγματα τειχών κάστρου κατασκευασμένο από τούβλα λάσπης, με τοίχους ύψους 4 μ. μαζί με ίχνη κατοικιών, τύμβους νεκροταφείων, πηγάδια και εξελιγμένα συστήματα άρδευσης. Γεωτεχνική μελέτη που έγινε νωρίτερα φέτος επιβεβαίωσε ότι το χρονικό διάστημα των κατασκευών είναι πριν τον ισλαμισμό της περιοχής.

«Είναι σαν κάποιος να πηγαίνει στην Αγγλία και ξαφνικά να ανακαλύπτει όλα τα μεσαιωνικά κάστρα. Αυτοί οι οικισμοί έχουν περάσει τελείως απαρατήρητοι από το καθεστώς του Καντάφι» αναφέρει ο David Mattingly, επικεφαλής της ομάδας και καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Leicester.

«Η δορυφορική απεικόνιση μας έδωσε την δυνατότητα να καλύψουμε μια τεράστια περιοχή. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το κλίμα δεν άλλαξε δραματικά στο πέρασμα των χρόνων και αυτή η αφιλόξενη περιοχή με μηδενική βροχόπτωση ήταν κάποτε πυκνοκατοικημένη και είχε αναπτύξει πολιτισμό. Πρόκειται για εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους τόσο ως προς την ευρύτητα των αντικειμένων όσο και ως προς την ποιότητα διατήρησής τους» αναφέρει η Dr Martin Sterry, επίσης του Πανεπιστημίου του Leicester, υπεύθυνη για την ανάλυση των εικόνων και την απεικόνιση του χώρου.

Τα ευρήματα προέρχονται από την Ρωμαϊκή περίοδο όπου οι Garamantes ήταν βάρβαροι νομάδες που προκαλούσαν προβλήματα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Δορυφορική εικόνα της περιοχής με αρχαιολογικές ενδείξεις:
το οχυρωμένο χωριό απεικονίζεται με μαύρο, οι τύμβοι των νεκροταφείων με κόκκινο
και οι περιοχές της όασης με πράσινο
«Είναι γεγονός ότι κατείχαν υψηλό επίπεδο πολιτισμού, ζούσαν σε μεγάλης κλίμακας οχυρωμένες κατοικίες, εκμεταλλευόμενοι τις καλλιέργειες στις οάσεις της ερήμου. Πρόκειται για οργανωμένη κοινωνία με πόλεις και χωριά, γραπτό λόγο και τελευταίας λέξης τεχνολογία για την εποχή τους. Οι Garamantes ήταν πρωτοπόροι στην δημιουργία οάσεων και την εγκατάσταση εμπορικών συναλλαγών» επισημαίνει ο καθηγητής Mattingly.

Ο καθηγητής και η ομάδα του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Λιβύη τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικοί τον πόλεμο, αλλά ήλπιζε ότι θα επέστρεφε όταν υπήρχε ασφάλεια στη χώρα. Το τμήμα αρχαιοτήτων της Λιβύης, υποστελεχώμενο από τον Καντάφι, έχει αναμειχθεί ενεργά στο νέο ερευνητικό έργο. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας όπου ενέκρινε κονδύλι 2,5 εκ. ευρώ για το έργο της ομάδας.


Παράδειγμα της πυκνής διασποράς των οχυρωμένων χωριών και οάσεων
στην έρημο της ΝΔ Λιβύης
«Είναι μια νέα αρχή για τις αρχαιότητες της Λιβύης και μια νέα ευκαιρία για τους Λίβυους να γνωρίσουν την μακραίωνη ιστορία τους» αναφέρει ο καθηγητής Mattingly. «Αυτοί οι οικισμοί είναι οι πρώτες πόλεις της Λιβύης που δεν προέρχονται από αποικίες Ελλήνων και Ρωμαίων. Οι Garamantes πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της σχολικής εκπαίδευσης των Λιβύων προκειμένου τα παιδιά να μάθουν την ιστορία και την κληρονομιά τους».


Πηγή: The Archaeology News Network
Πηγή εικόνων: The Archaeology News Network, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια