Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

"Μάχη" για το Κολοσσαίο

Οι εργασίες συντήρησης του Κολοσσαίου έχουν ανατεθεί σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες Μια φιλόδοξη προσπάθεια διάσωσης από κατάρρευ...


Οι εργασίες συντήρησης του Κολοσσαίου έχουν
ανατεθεί σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες
Μια φιλόδοξη προσπάθεια διάσωσης από κατάρρευση του Κολοσσαίου της Ρώμης υπονομεύεται από την απόφαση των αρχών να προσλάβει κανονικούς εργάτες και όχι εξειδικευμένους λόγω κόστους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.



Η επισφαλής θέση του μνημείου, που χτίστηκε το 80 μ.Χ., έκανε εντονότερη την παρουσία της την περασμένη χρονιά όταν κατάρρευσαν τρία τεράστια κομμάτια. Αποχρωματισμένο από την ατμοσφαιρική μόλυνση της πόλης και κλυδωνισμένο από τις συνεχείς δονήσεις λόγω της γειτονικής γραμμής του μετρό, το αμφιθέατρο του μνημείου χρειάζεται απεγνωσμένα εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης – καθώς και την ανάλογη χρηματοδότηση.

Ο Ιταλός μεγιστάνας Diego Della Valle, προσφέρθηκε τον περασμένο Ιανουάριο να χρηματοδοτήσει το έργο με 25 εκ. ευρώ με αντάλλαγμα τα αποκλειστικά δικαιώματα διαφήμισης στον αρχαιολογικό χώρο του μνημείου που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Οι εργασίες συντήρησης και ανανέωσης του μνημείου που θα διαρκέσουν τρία χρόνια θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα.

Αλλά αυτή την βδομάδα, ο Carla Tomasi, πρόεδρος της ιταλικής επαγγελματικής ένωσης αναστηλωτών Ρώμης, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσουν οι εργασίες αλλιώς ρισκάρει να γίνουν «ανεπανόρθωτες καταστροφές» στο αμφιθέατρο.

Σύμφωνα με την ένωση, αξιωματούχος της κυβέρνησης που ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των εργασιών σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρώμης άλλαξε τους όρους των διαγωνισμών ανάληψης των έργων, αποκλείοντας έτσι τις εταιρείες συντήρησης αρχαιολογικών χώρων και έργων τέχνης για λογαριασμό φθηνότερων, μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες έχουν λιγότερη εξειδικευμένη γνώση.

Το εσωτερικό του μνημείου που χρήζει συντήρησης
Σε μια ανακοίνωση προς τον νέο Ιταλό υπουργό πολιτισμού Lorenzo Onarghi, η επαγγελματική ένωση τον καλεί να σταματήσει τους διαγωνισμούς έτσι ώστε «να εμποδίσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στο γνωστότερο μνημείο της Ιταλίας και άρα στην διεθνή εικόνα της χώρας μας».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ένωση επικρίνει εργασίες αναστήλωσης. Τον περασμένο Φεβρουάριο διαμαρτυρήθηκε για ανεπαρκή αναλογία ποσού 25 εκ. ευρώ που διατέθηκαν για την συντήρηση των διακοσμητικών κατασκευών του Κολοσσαίου, που είχαν αναλάβει μέλη της ένωσης. Μέλος της ένωσης πρόσφατα δήλωσε ότι οι εργασίες στο Κολοσσαίο ξεκινούν κάτω από «δυσμενείς συνθήκες».

Η ειδική μεταχείριση της ένωσης με την ανάθεση εργασιών συντήρησης του ιταλικού υπουργείου Δικαιοσύνης, εξαγρίωσε περισσότερο τους αναστηλωτές. «Πρόσφατα η κυβέρνηση έδωσε σε μέλος της ένωσης, εξειδικευμένο σε συντηρήσεις κτιρίων 19ου αιώνα, το συμβόλαιο ανακαίνισης του ιταλικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Γιατί το Αμφιθέατρο του Φλάβιου δεν δικαιούται προνομιακή θεραπεία;».

Αλλά η διευθύντρια του Κολοσσαίου, Rosella Rea, αρνήθηκε ότι δεν χρησιμοποιούνται εξειδικευμένοι εργάτες. «Εξειδικευμένοι τεχνίτες συντήρησης και αποκατάστασης χρησιμοποιούνταν πάντα στο μνημείο. Είναι οι μόνιμοι συνεργάτες μας και θα τους καλέσουμε εάν χρειαζόμαστε να καθαρίσουμε τραβερτίνη ή μάρμαρο» ανέφερε.



Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια