Ο Ναός του Ηρακλή στο Αμάν Γνωριμία με την ελληνιστική Δεκάπολι και τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί στην Ιορδ...
Ο Ναός του Ηρακλή στο Αμάν |
Γνωριμία με την ελληνιστική Δεκάπολι και τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη επιχειρεί η φωτογραφική έκθεση που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
Πενήντα επιλεγμένες φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν προσφάτως από τον Ορέστη Κουράκη, τον Χουσεΐν Ντεμπαγιάχ (καθηγητή φωτογραφίας του Πανεπιστημίου του Γιαρμπούκ) και τη διευθύντρια του Μουσείου Πολυξένη Αδάμ Βελένη, που επισκέφτηκαν προσφάτως τους χώρους, επιχειρούν να υπενθυμίσουν και να φέρουν σε επαφή το ευρύ κοινό με περιοχές της Ιορδανίας, οι οποίες παραμένουν άγνωστες, αν και ιδιαίτερης σημασίας, για την περίοδο των Ελληνιστικών Χρόνων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι δέκα αρχαίες πόλεις, που στο σύνολό τους αποκαλούνταν Δεκάπολις, είχαν πάρει τα ονόματά τους από πόλεις που υπήρχαν ήδη στον ελληνικό χώρο και ειδικότερα τη γενέθλια Μακεδονία.
Ονόματα τα οποία ή διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα και στην αραβική γλώσσα όπως η Πέλλα (σήμερα Pella) ή κράτησαν την ηχητική τους ομοιότητα όπως το Δίον (σημερινό Αμπντούν).
Το σύνολο των φωτογραφιών προέρχεται από επτά πόλεις που βρίσκονται σήμερα στην Ιορδανία (οι άλλες τρεις είναι στο Ισραήλ).
Εκτός από τους δύο προαναφερόμενους χώρους παρουσιάζονται οι αρχαιολογικοί χώροι από Φιλαδέλφεια (Αμάν), τα Άβιλα, τα Γάδαρα, τη Γέρασα και την Καισάρεια.
Πηγή: Εφημερίδα "΄Εθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια