Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι αρχαιολόγοι «φώναζαν» από καιρό - μετά και την κλοπή του Πικάσο

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στα δελτία Τύπου που εξέδωσε την τελευταία διετία αναφέρθηκε πολλές φορές στην απουσία κονδυλίων για την φύ...



Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στα δελτία Τύπου που εξέδωσε την τελευταία διετία αναφέρθηκε πολλές φορές στην απουσία κονδυλίων για την φύλαξη των μουσείων, την ώρα που το υπουργείο διοργάνωνε εκδηλώσεις στο εξωτερικό ή στήριζε ιδιωτικά μουσεία.




Σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΣΕΑ τονίζεται ότι «το πλέον σημαντικό ζήτημα για την προστασία και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών πολιτισμού με εξειδικευμένο προσωπικό και η μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευσή του. Είναι πραγματικά σοκαριστική η είδηση ότι η Εθνική Πινακοθήκη καλείται να λειτουργήσει με έναν μόνο νυχτοφύλακα υπάλληλο του ΥΠΠΟΤ!


Ακόμη και τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν μόνο όταν υπάρχει το επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό φύλαξης και προστασίας και τηρούνται με προσήλωση οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των Μουσείων».


«Η φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν μπορεί να ανατίθεται παρά μόνο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ και για το λόγο αυτό χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security, με προσωπικό που δεν ελέγχεται από το ΥΠΠΟΤ, δεν διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εμπειρία, προσλαμβάνεται και εναλλάσσεται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, καθιστά κάθε σύστημα ασφαλείας διάτρητο», τόνιζαν οι αρχαιολόγοι.
«Οι πολιτικές οριζόντιων περικοπών με τις «εφεδρείες», τις αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μέτρα που απειλούν με ανεπανόρθωτες βλάβες την περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να σταματήσουν».


Σε άλλο δελτίο Τύπου του ΣΕΑ, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, αναφερόταν ότι «ο τομέας του πολιτισμού για ολόκληρο το 2011 δεν έχει πάρει και δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθεί το ποσό των 12 εκ. ευρώ για όλες τις Υπηρεσίες και τα Μουσεία σε όλη τη χώρα!


Εντύπωση προκαλεί η σύγκριση των ποσών αυτών με τα ποσά που διατίθενται στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς ποσό (12 εκ. ευρώ) είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από το ΔΣ του νέου Μουσείου Ακρόπολης για το 2011».




Πηγή: Εφημερίδα " Έθνος" 

Δεν υπάρχουν σχόλια