Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναστήλωση του αμφιθεάτρου των Λυκίων στα αρχαία Πάταρα

Το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο στην Τουρκία κόστισε 7,5 εκ. τουρκικές λίρες Ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του Κοινοβουλίου του Κοινού των...


Το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο στην Τουρκία
κόστισε 7,5 εκ. τουρκικές λίρες

Ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του Κοινοβουλίου του Κοινού των Λυκίων που διήρκεσε δύο χρόνια. Περίπου 7,5 εκ. τουρκικές λίρες κόστισε η αναστήλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε πλήρως από το τουρκικό κράτος, καθιστώντας το έργο ως το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο στην αρχαιολογική ιστορία της χώρας.  


Το Κοινοβούλιο του Κοινού των Λυκίων, που προβάλλεται ως το πρώτο δημοκρατικό κοινοβούλιο παγκοσμίως, ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών του αρχαιολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Akdeniz, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Fahri Işık το 1991 ενώ ήρθε στο φως από τον καθηγητή Taner Korkut.


Το ιστορικό αυτό κτίριο κτίσθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και λειτούργησε ως κοινοβουλευτικό κτίριο για 500 χρόνια. Το κτίριο με διαστάσεις 43 μ. μήκος και 30μ. πλάτος είχε χωρητικότητα 400 ατόμων. 


Οι αναστηλωτικές εργασίες ξεκίνησαν το 2010 από τον καθηγητή Havva İşkan του πανεπιστημίου Antalya με την συνεργασία μια επιστημονικής επιτροπής αναστήλωσης. Μέσα σε δύο χρόνια οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου, οι πύλες και οι πέτρινες κερκίδες είχαν αναστηλωθεί πλήρως.


Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις μετά την εγκατάλειψη της χρήσης του ως κοινοβούλιο. Οι αντιπρόσωποι όλων των πόλεων του Κοινού των Λυκίων εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται σε αυτό το κτίριο.


«Η περιοχή διοικούταν μέσα σε αυτό το κτίριο» αναφέρει ο Selami Kapankaya, σημερινός κυβερνήτης της περιφέρειας. «Κατέρρευσε όμως με την πάροδο των χρόνων. Το κτίριο παρέμεινε θαμμένο μέχρι την δεκαετία του 2οοο. Με την υποστήριξη του τουρκικού κοινοβουλίου, αναστηλώσαμε το κτίριο και το παραδίδουμε στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο».


Ο Kapankaya δηλώνει ότι το κτίριο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία: «Στο βιβλίο του “The Spirit of the Laws” ο γάλλος Montesquieu αναφέρει ότι το Κοινό των Λυκίων αποτελεί τέλειο παράδειγμα δημοκρατίας από τους αρχαίους χρόνους. Η περιοχή εδώ λειτούργησε ως πρότυπο μοντέλου δημοκρατίας για άλλες χώρες. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να προωθηθεί παγκοσμίως μέσω ενός διεθνούς προγράμματος. Ένα τέτοιο γεγονός θα συνείσφερε σημαντικά στην αύξηση του τουρισμού στην Τουρκία».  


Πηγή: Hurriet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια