Άθικτος αμφορέας μεταφέρεται από το ναυάγιο Ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα όπως κομμάτια κιονόκρανων και κύλινδροι β...
Άθικτος αμφορέας μεταφέρεται από το ναυάγιο |
Οι εργασίες συντήρησης που διήρκησαν πέντε χρόνια αποκάλυψαν ότι το πλοίο, γνωστό και ως «Ναυάγιο του Kızılburun», πήρε το όνομά του από το αρχαίο όνομα του νησιού του Μαρμαρά, «Προκόνησσος». Βυθίστηκε κατά την διάρκεια καταιγίδας στην περιοχή του Kızılburun ενώ μετέφερε το εμπόρευμα του στον Ναό του Απόλλωνα που βρισκόταν στην αρχαία πόλη των Κλάρων, σύμφωνα με την διευθύντρια του Ινστιτούτου Ενάλιας Έρευνας (Underwater Research Institute (INA), Tuba Ekmekçi.
Κλάρος είναι το όνομα της περιοχής και η τοποθεσία ενός ιερού μαντείου του αρχαίου Έλληνα θεού Απόλλωνα, κοντά στην Κολοφώνα της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας (σημερινή Τουρκία). Κατά τον Απολλόδωρο ιδρύθηκε από την Μαντώ, κόρη του μάντη Τειρεσία. Σύμφωνα με μια παράδοση, οι μάντεις συνήθιζαν να πίνουν από την λίμνη που βρισκόταν μέσα στο σπήλαιο, πριν από κάθε χρησμό που έδιναν. Επιγραφές που αναφέρονται στο ιερό μαντείο της Κλάρου, που γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, έχουν βρεθεί ακόμα και στην Μ. Βρετανία.
Ο Ναός του Απόλλωνα στην αρχαία Κλάρο |
«Οι εργασίες συντήρησης στα ευρήματα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί» δηλώνει η Ekmekçi. Δεκαέξι αρχαιολόγοι από τις ΗΠΑ, Ευρώπη και Τουρκία μελετούν τεράστιους μαρμάρινους κυλίνδρους βαρούλκων, κιονόκρανα, άγκυρες, μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες, ένα άγαλμα του θεού Ερμή και αμφορείς στο Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας στην νοτιοδυτική περιοχή του Bodrum.
Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια έρευνας από τον Pulak και ήρθε στο φως το 2005 χάρη στην συνεργασία του Τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ινστιτούτου Ενάλιας Έρευνας (ΙΝΑ) και του A&M Πανεπιστημίου του Texas .
Η διευθύντρια του ΙΝΑ δήλωσε ότι αναμένει την άδεια από το υπουργείο για να εκτεθούν τα ευρήματα. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο ΙΝΑ.
Πηγές εικόνων: Underwater Research Institute, Britannica
Δεν υπάρχουν σχόλια