Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Aρχαίοι τάφοι φοινικικής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Λάρνακα

Αρχαίοι τάφοι που ανάγονται μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα π.χ. Φοινικικής περιόδου ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Φανερωμένης στη Λάρνακ...


Αρχαίοι τάφοι που ανάγονται μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα π.χ. Φοινικικής περιόδου ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Φανερωμένης στη Λάρνακα στα πλαίσια των εκσκαφών που εκτελούνται για τη Β' φάση του αποχετευτικού συστήματος. 


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έσπευσαν επί τόπου οι τάφοι δεν αποκλείεται να αποτελούν προέκταση του αρχαίου λαξευτού τάφου, γνωστού ως κατακόμβη, που επίσης χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.χ. και βρίσκεται κάτω από την παλιά εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης. 


Την περιοχή επισκέφθηκε το πρωί ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα νέα ευρήματα και σε δηλώσεις του είπε ότι ''οι εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα θα σταματήσουν προσωρινά στο συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου Φανερωμένης, μέχρι να διαπιστωθεί, σε συνεννόηση με το τμήμα Αρχαιοτήτων, εάν συντρέχει λόγος να συνεχιστούν οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη τοποθεσία για ανεύρεση τυχόν νέων αρχαιολογικών ευρημάτων''.


Πρόσθεσε ότι «η ανακάλυψη των φοινικικών τάφων αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι η Λάρνακα είναι μια πόλη γεμάτη με ιστορία. Είναι μια περιοχή που αδιάλειπτα κατοικείται εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια και η ανεύρεση αρχαίων τάφων και ιδιαίτερα σαρκοφάγων αποδεικνύει του λόγου το αληθές».


Ανέφερε ακόμα ότι ''η πόλη της Λάρνακας και ειδικά η περιοχή της Φανερωμένης ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο στην αρχαιότητα, με διασκορπισμένους τάφους, που ήταν γνωστοί ως «Λάρνακες». Εξού και η πόλη του Ζήνωνα πήρε τ' όνομα Λάρνακα, λόγω των πολλών τάφων που υπήρχαν στην περιοχή'' είπε. 


Εξάλλου ο Πάτερ Μιχαήλ Γεωργίου, ιερέας της Εκκλησίας Παναγίας Φανερωμένης σε δηλώσεις του είπε ότι ''η Λάρνακα πήρε το όνομα της από τις πολλές Λάρνακες που υπήρχαν αφού η πόλη ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο. Ελπίζουμε το τμήμα αρχαιοτήτων να κατατάξει σε περίοπτη θέση την περιοχή και από την άλλη ελπίζουμε να μην αποτελέσει κώλυμα για το αποχετευτικό σύστημα''


Ανέφερε ακόμα ότι ''έχουν ετοιμαστεί τα σχέδια για αναπαλαίωση της κατακόμβης που βρίσκεται κάτω από την παλιά εκκλησία της Φανερωμένης και μετατροπή του χώρου σε υπόγειο μουσείο. Το έργο θα κοστίσει 300 χιλιάδες ευρώ και η δαπάνη καλύπτεται κατά το ήμισυ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων'' κατέληξε.


Πηγή: Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος"

Δεν υπάρχουν σχόλια