Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Αρτον μεταξωτόν και φασούλιον αλεστόν»

Δείπνο βυζαντινό με εδέσματα της Κωνσταντινούπολης του 12ου αιώνα δίνεται την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο κτίριο του Συλλόγου ...


Δείπνο βυζαντινό με εδέσματα της Κωνσταντινούπολης του 12ου αιώνα δίνεται την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο. Το μενού έχει καταρτίσει η κυρία Μαριάνα Καβρουλάκη, ερευνήτρια της Ιστορίας της ελληνικής διατροφής με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από αυτή την εποχή. 



Πρόκειται άλλωστε για πιάτα που θα μπορούσε να υπάρχουν τόσο στις λαϊκές κουζίνες όσο και στα τραπέζια των ανώτερων τάξεων της πρωτεύουσας μιας αυτοκρατορίας χριστιανικής, η οποία όμως υπήρξε χωνευτήρι γαστρονομικών παραδόσεων. Παράλληλα όμως παρουσιάζεται και ένα αραβικό πιάτο με μελιτζάνες, που είχαν διαδοθεί στο Βυζάντιο εκείνη την εποχή.


Μαύρες ελαίες οξομέλιτι και σίναπη (μαύρες ελιές, ξίδι, μέλι, σινάπι), Φασούλιον αλεστόν, δίεφθον οξομέλιτι (φάβα μαυρομάτικων φασολιών, ξίδι, μέλι), Αρτον μεταξωτόν (με πολύ καλά κοσκινισμένο αλεύρι), Απάκι (χοιρινό παστό και καπνιστό) αλλά και το αραβικό «Μαγχμούμα» (μελιτζάνες, κρεμμύδια, αρνί, ξίδι, σαφράν, κόλιαντρο, κύμινο, κάρο, πιπέρι, κανέλα, πιπερόριζα) είναι μερικά από τα φαγητά που θα σερβιριστούν. Οσον αφορά τα γλυκά υπάρχει το Ορύζιν με το μέλιν (ρύζι, γάλα κατσικίσιο και μέλι) αλλά και τα γλυκά του κουταλιού. Ολα αυτά συνοδεύονται από ηδύποτα, από το Ροσάτον (κρασί αρωματισμένο με τριαντάφυλλο) και το Θασόροφον, άλλως σουμάδα.


Που και Πότε


Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136, τηλ. 210 3252214 και 6970988908). Συμμετοχή μόνον με κρατήσεις. Τιμή: 25 ευρώ το άτομο



Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια