Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκαφές στην Αρχαία Καλύδώνα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανασκαφική δραστηριότητα στον χώρο της Αρχαίας Καλυδώνας.




Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανασκαφική δραστηριότητα στον χώρο της Αρχαίας Καλυδώνας.



Η πρώτη ομάδα εργασίας συνεχίζει την αποκάλυψη του θεάτρου της Καλυδώνας.
Ήδη εδώ και λίγες ημέρες έχουν έρθει οι φοιτητές από το Ινστιτούτο της Δανίας με επικεφαλής τον καθηγητή τους κ. Ρούνε Φρεντερίκσεν και συνεργάζονται άψογα με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους κ.κ Νίκη Ράλλη και Γιάννη Μόσχο.


Η πρόοδος είναι σημαντική αφού συνεχίζεται η αποκάλυψη της σκηνής και των παρασκηνίων αλλά και των καθισμάτων στην βόρεια και ανατολική πλευρά.
Σημαντική εξέλιξη η ανακάλυψη της ράμπας που οδηγούσε στο ύψος της σκηνής καθώς επίσης και η συνεργασία με τον αρχιτέκτονα κ. Νίκο Χατζηδάκη έναν άνθρωπο με ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο.


Παράλληλα η δεύτερη ομάδα εργασίας συνεχίζει την αναστήλωση του Ηρώου της Αρχαίας Καλυδώνας ενός έργου που χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α διάρκειας πέντε εβδομάδων ανά έτος που θα συνεχιστεί έως το 2014 και έχει ήδη διαμορφώσει μια εξαιρετική εικόνα του χώρου.


Στις 9/7/2012 επισκέφτηκε τον χώρο της Καλυδώνας ο πρόεδρος του "ΔΙΑΖΩΜΑ" κ. Σταύρος Μπένος μαζί με τον πρόεδρο της Λυρικής Σκηνής κ Βύρωνα Μιχαηλίδη και τον δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη.


Είχαν ιδιαίτερη συνομιλία με την προισταμένη της ΛΣΤ¨ εφορίας αρχαιοτήτων Δρ. Ολυμπία Βικάτου που είναι η «ψυχή» της όλης ανασκαφικής δραστηριότητας και φυσικά η υπεύθυνη της σημαντικής προόδου που έχει συντελεστεί για να έρθει στο φώς ο πολιτισμός της περιοχής μας.



Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των συλλόγων “Άγιος Ιωάννης ” Πάνος Δασκαλάκης και “Η Αρχαία Καλυδώνα” Σπύρος Ζαρκάδας, που ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών.


Ο πρόεδρος του συλλόγου “Η Αρχαία Καλυδώνα” μετέφερε στους κ.κ. Παναγιώτη Κατσούλη, Ρούνε Φρεντερίκσεν και Δρ. Ολυμπία Βικάτου την πρόταση του συλλόγου να διοργανώσει περί το τέλος Ιουλίου μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Αρχαία Καλυδώνα στον χώρο της πλατείας του χωριού μας “Οδυσσέας Ελύτης”.


Η απάντηση των δύο πρώτων ήταν άμμεσα θετική και αναμένεται η απάντηση από την κ. Ολυμπία Βικάτου ώστε να οριστικοποιηθεί η παρουσία της στην εκδήλωση λόγω του ότι έχει ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα.


Σίγουρα θα είναι μια εξαιρετική εκδήλωση – παρουσίαση που θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλά νέα στοιχεία για τον μοναδικό αυτόν αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Καλυδώνας.


Η θέση της Καλυδώνας



Η αρχαία Καλυδώνα βρίσκεται στη θέση «Κούτραγα» πεντακόσια περίπου μέτρα από τα τελευταία σπίτια του Άνω Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας.


Η ζωή της αρχίζει από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνει μέχρι τους ύστερους Ελληνικούς χρόνους. Από τον Όμηρο, μάλιστα αναφέρεται με την ονομασία «πετρήεσσα».
Σήμερα στο χώρα σώζονται: τμήματα του τειχικού περιβόλου, δίκλιτη στοά καθώς και η ιερά οδός που οδηγεί στο λατρευτικό τέμενος των ναών της Λαφρίας Αρτέμιδας και του Απόλλωνα.


Επίσης ανατολικά της ιεράς οδού αποκαλύφθηκε ωραίος θολωτός τάφος.
Η λίθινη θύρα αυτού του τάφου και οι προτομές του Ηρώου εκθέτονται σήμερα στο Μουσείο Αγρινίου.


Το 1965 αποκαλύφθηκε το βουλευτήριο, που μοιάζει με εκείνο της αρχαίας μικρασιατικής Πριήνης


Ιστορική προσέγγιση της Καλυδώνας



Η ίδρυσή της πόλης χρονικά τοποθετείται στην αρχή της προϊστορίας, περίπου τον 3η χιλιετία π.Χ. και σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουμε φτάνει μέχρι τους ύστερους Ελληνιστικούς χρόνους.


Η Καλυδώνα έλαβε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία με το Μελέαγρο, έστειλε ναυτική δύναμη στην Τροία όπου σύμφωνα με τον Όμηρο συμμετείχε στην πολιορκία της, έστειλε στρατό που νίκησε και αναχαίτισε τους επιδρομείς Γαλάτες, και είχε σπουδαίο ρόλο στην Αιτωλική Συμπολιτεία σαν κυρίαρχη πόλη.


Η Καλυδώνα ήταν η μία απ' τις 5 κυριότερες αιτωλικές πόλεις.


Κατά τους χρόνους του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν αυτόνομη, αλλά μετά την μάχη των Λεύκτρων επανήλθε στην Αιτωλική κυριαρχία.


Μεγάλες καταστροφές η πολιτεία υπέστη μετά τηνήττα των Αιτωλών απ' τον Φίλιππο Ε', αλλά και πάλι κατάφερε να βρει ξανά την αίγλη της...


Το 48 π.χ. αντιστάθηκε στα επεκτατικά σχέδια των Ρωμαίων. Τελικά όμως υποτάχθηκε στις λεγεώνες του Ιουλίου Καίσαρα, και το 30 π.Χ. την κατέστρεψε απ’ τα θεμέλια της και την έσβησε εντελώς από το χάρτη, μεταφέροντας τους κατοίκους της στην νεοϊδρυθείσα από αυτόν πόλη της Νικόπολης και τους θησαυρούς της στην πόλη των Πατρών.
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της προστάτιδας θεάς Αρτέμιδας μεταφέρθηκε κι αυτό στην Πάτρα.


Έκτοτε δεν αναφέρθηκε ποτέ πια ξανά το όνομα της Καλυδώνας.




Πηγές:evinochori-kalidona.gr , fourtounis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια