Ανασκαφές στην Piazza dei Miracoli της Πίζας Μετά την εξέταση των ευρημάτων από τις αρχαιολογικές ανασκαφές των ετών 2003 - 2009 κάτω α...
Ανασκαφές στην Piazza dei Miracoli της Πίζας |
Μετά την εξέταση των ευρημάτων από τις αρχαιολογικές ανασκαφές των ετών 2003 - 2009 κάτω από την πλατεία Piazza dei Miracoli (Πλατεία των Θαυμάτων) στην Πίζα, οι ερευνητές δημοσίευσαν φωτογραφίες και σχέδια από τις άγνωστες εκτεταμένες κατασκευές που είχαν θαφτεί κάτω από την πλατεία.
Το 2003, στα πλαίσια ανακατασκευής του συστήματος άρδευσης που βρίσκεται κάτω από την πράσινη έκταση που εκτείνεται γύρω από τον καθεδρικό ναό Duomo και τον γνωστό κεκλιμένο Πύργο της Πίζας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σειρά από ερείπια που μπορούν να ρίξουν φως σχετικά με τη χρήση της περιοχής κατά την πρώτη χιλιετία μ.Χ., καθώς και έναν καθεδρικό ναό του 11ου αιώνα.
Ο καθεδρικός ναός ανακαλύφθηκε πρόσφατα και έχει τρία κλίτη, μια αψίδα, και μια κρύπτη, ενώ είναι σημαντικά μικρότερος σε μέγεθος από την σημερινή Duomo. Φαίνεται ότι έχει μείνει ελλιπής η κατασκευή του προκειμένου να δημιουργήσει χώρο για την Ρωμανική Duomo που εξακολουθεί να υπάρχει στην πλατεία σήμερα.
Η «Αρχαιολογία στην Piazza dei Miracoli», ένας τόμος 648 σελίδων, αποκαλύπτει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της χρήσης του χώρου από οικιστική σε ιερή. Όταν η πλατεία αποτελούσε την κύρια πύλη της Πίζας από τη θάλασσα κατά τον πρώτο αιώνα, ο χώρος της καταλήφθηκε από μια ρωμαϊκή οικία, ένα αρχοντικό για τα εξέχουσα μέλη της ρωμαϊκής ελίτ, που αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές.
Για τα επόμενα εξακόσια χρόνια, πιο πυκνοκατοικημένες και μικρότερες κατοικίες καταλάμβαναν τον χώρο που με τη σειρά τους αντικαταστάθηκαν από έναν πυρήνα τάφων. Ένα πέτρινο φέρετρο τύπου Longobard του 7ου αιώνα που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, έχει συναρπάσει τους μελετητές χάριν στα πλούσια ενδύματα του ιδιοκτήτη του, έναν άνθρωπο της ανώτερης τάξης από την οικογένεια Cipriano, ενδεδυμένος με πολύτιμα υλικά, όπως μιας ασημένια πόρπη ζώνης με υπογραφή από τον τεχνίτη di Mauro. Τα ακριβά υλικά του τάφου παρέμειναν ασφαλείς από τους αρχαιοκάπηλους, λόγω της θέσης του κοντά στο Βαπτιστήριο.
Σαράντα επιστήμονες, φωτογράφοι και καλλιτέχνες από το Πανεπιστήμιο της Πίζας δημιούργησαν την συγκεκριμένη έκδοση, με τη βοήθεια του Soprintendenza di Firenze, της ομάδας αποκατάστασης από την Opera della Primaziale Pisana, καθώς και από ερευνητές της Ετρουσκικής, Ρωμαϊκής και Μεσαιωνικής Πίζα, Gabriella Garzella, Stefano Μπρούνι, Adriano Maggiani και Sauro Gelichi.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια