Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

"Γλίτωσε" ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού από τις φλόγες

"Συναγερμός" σήμανε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πυροσβεστική υπηρεσία, λόγω μίας μεγάλης φωτιάς στις Μοίρες του δήμου Φαι...


"Συναγερμός" σήμανε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πυροσβεστική υπηρεσία, λόγω μίας μεγάλης φωτιάς στις Μοίρες του δήμου Φαιστού. Οι φλόγες κινούνταν απειλητικά, ενώ βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού. 


Στο σημείο έσπευσαν 6 πυροσβεστικά οχήματα με 12 άνδρες κι ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αμέσως ζητήθηκε η αποδέσμευση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου από την Ιεράπετρα, προκειμένου να επιχειρήσει στη νέα φωτιά. Γρήγορα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν σε 8 οχήματα 16 άνδρες και 2 πεζοπόρα τμήματα ενώ ξεκίνησε τις ρίψεις από αέρος το ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή και οι φλόγες καίνε γεωργικές εκτάσεις.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ενίσχυσαν το μέτωπο όμως η άμεση παρέμβαση υδροφόρων του δήμου, οχημάτων πυροσβεστικής, αλλά και πολλών κατοίκων οι οποίοι με τρακτέρ πρόλαβαν την φωτιά.


Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευ.Κουκιαδάκη ο οποίος έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να συνδράμει στο συντονισμό της επιχείρησης, εκ μέρους της Περιφέρειας, και ο κ. Κουκιαδάκης ανέφερε ότι η εικόνα, στις 20.00 το βράδυ ήταν σαφώς καλύτερη από ότι νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να "πιάσουν" τη φωτιά, η οποία ωστόσο στο πέρασμά της αποτέφρωσε έκταση σε λόγο απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού. "Ευτυχώς οι επίγειες και οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν τα χειρότερα" - είπε ο αντιπεριφερειάρχης.


Σε επιφυλακή θα παραμείνουν οχήματα της πυροσβεστικής, οχήματα του Δήμου Φαιστού αλλά και πεζοπόρα τμήματα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους Φαιστού και Αγίας Τριάδας ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης. 

Όπως δήλωσε η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη.

«Η ανταπόκριση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ήταν άμεση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής, στο προσωπικού Π.Π. του δήμου και στους κατοίκους της περιοχής όπου με τρακτέρ και υδροφόρες συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης. 

Καθώς η φωτιά επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση, ζητήθηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων και σε αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια για την άμεση συνδρομή και παρέμβαση. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά περιορίστηκε μέσα σε μία ώρα, ήταν μία δύσκολη επιχείρηση η οποία είχε αίσιο τέλος λόγω του σωστού σχεδιασμού που ακολουθήθηκε από την αρχή. Ελπίζω και εύχομαι στη συνέχεια της θερινής περιόδου να μην έχουμε άλλα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης και, στην κατεύθυνση αυτή, καλούνται να βοηθήσουν οι πολίτες, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή πυρκαγιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από το πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου.



Πηγή: CretaLive


Δεν υπάρχουν σχόλια