Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρωτοπόροι οι Κινέζοι τεχνίτες του Πήλινου Στρατού

Ολοκληρωμένη ανάλυση των όπλων του Πήλινου Στρατού αποκάλυψε ότι οι τεχνίτες, που ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή του εξοπλισμού των 7...


Ολοκληρωμένη ανάλυση των όπλων του Πήλινου Στρατού αποκάλυψε ότι οι τεχνίτες, που ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή του εξοπλισμού των 7000 πήλινων πολεμιστών, αρμάτων και αλόγων ακολούθησαν ένα εξελιγμένο μοντέλο εργασίας που συνδέεται σήμερα με την γνωστή σε όλους μας Toyota, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο.

Toyotism

Η Toyota πιστώνεται ευρέως με την εισαγωγή μιας εναλλακτικής μεθόδου μαζικής παραγωγής, η οποία αποτελεί πρότυπο για τις γραμμές συναρμολόγησης. Επονομαζόμενη και ως «Toyotism», η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει τη χρήση μικρών εργαστηρίων από εξειδικευμένους μηχανικούς, και είναι ικανή να παράξει οποιοδήποτε μοντέλο αυτοκινήτου, όπως και όταν απαιτείται. Δεν στηρίζεται δηλαδή  στην σταθερή γραμμή παραγωγής, όπου η κάθε μονάδα επικεντρώνεται στην κατασκευή των επιμέρους μερών ενός αυτοκινήτου.

Τώρα, μια νέα έρευνα από την ομάδα του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του UCL και του Μουσείου του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Qin Shihuang στο Xian της Κίνας έδειξε ότι η μέθοδος «Toyotism» μπορεί να αναπτύχθηκε από τους τεχνίτες που εργάζονταν στον Πήλινο Στρατό της Κίνας, 2000 χρόνια πριν από την ίδρυση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το Μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα Qin Shi Huang.
Το άρθρο «Forty Thousand Arms for a Single Emperor » που δημοσιεύθηκε στην τρέχουσα έκδοση του επιστημονικού περιδοικού Journal of Archaeological Method and Theory, αποδεικνύει το εξαιρετικό επίπεδο δεξιοτήτων και ευελιξίας των τεχνιτών που δημιούργησαν το στρατό και τα χιλιάδες χάλκινα όπλα του. Το άρθρο αποτελεί την τελευταία έκδοση από το project «Imperial Logistics», το μεγαλύτερο διεθνές πρόγραμμα έρευνας για τον Πήλινο Στρατό.

Ξεχωριστές μονάδες παραγωγής

Περισσότερες από
1600 αιχμές βελών εξετάστηκαν.
Κάθε φαρέτρα κατασκευάστηκε
 ξεχωριστά από μια και
μόνη παρτίδα χαλκού.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Marcos Martinón-Torres (Ινστιτούτο Αρχαιολογίας UCL) δήλωσε ότι ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 αιχμές βελών και, βλέποντας ότι ήταν όμοιες με γυμνό μάτι, θεώρησαν αρχικά, ότι προέρχονται από μια ενιαία, μεγάλης κλίμακας γραμμή παραγωγής. Ωστόσο, όταν αναλύθηκε η χημική σύνθεση του μπρούντζου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των αιχμών, ανακαλύφθηκε ότι τα βέλη της κάθε φαρέτρας είχαν κατασκευαστεί από μία μοναδική παρτίδα χαλκού που τήχθηκε σε χωνευτήριο, χωρίς οποιαδήποτε ανάμιξη των παρτίδων μεταξύ τους.

Ο Dr. Martinón-Torres, δήλωσε: «Ο πρώτος αυτοκράτορας Qin Shihuang, ο οποίος αποφάσισε την κατασκευή του Πήλινου Στρατού και του μαυσωλείου, σε μέγεθος πόλης, στην περιοχή Xi'an πριν πεθάνει, είχε εμμονή με την τυποποίηση και εισήγαγε πρότυπες μονάδες μέτρησης, νομίσματος και γραφής. Θα πρέπει να απαίτησε πολύ ακριβή πρότυπα για τα όπλα του Πήλινου Στρατού, επειδή το επίπεδο της ακρίβειας είναι συγκρίσιμο με εκείνο της σύγχρονης μαζικής παραγωγής αντικειμένων».

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτές οι αιχμές βελών είναι τόσο όμοιες – ταυτόσημες με το ανθρώπινο μάτι – ωστόσο η χημική ανάλυση έδειξε ότι προήλθαν από ξεχωριστές μονάδες παραγωγής που κατασκεύαζαν την κάθε φαρέτρα ξεχωριστά, αλλά πλήρη με όλα τα τμήματά της: από τη χάλκινη κεφαλή μέσα από το μπαμπού και τον άξονα μέχρι τα φτερά».

«Πιστεύουμε τώρα ότι οι τεχνίτες που κατασκεύασαν επίσης, τα σπαθιά και όλο τον εξοπλισμό που φέρουν οι πήλινοι στρατιώτες, χρησιμοποίησαν ένα κυψελοειδές σύστημα παραγωγής για την κατασκευή των πολεμιστών.  Οι τεχνίτες αυτοί πρέπει να ήταν πολύ εξειδικευμένοι και ευέλικτοι, ώστε να είναι σε θέση να κατασκευάσουν μια ευρεία ποικιλία τέτοιων ολοκληρωμένων αντικειμένων, ακολουθώντας συγκεκριμένα πρότυπα».
Ο Dr. Martinón-Torres πρόσθεσε ότι αν και η προσέγγιση «Toyotism» παράγει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι μια τυπική γραμμή συναρμολόγησης, στην περίπτωση της κατασκευής του Πήλινου Στρατού μπορεί να ήταν πιο αποτελεσματική.

«Όταν κατασκευάζεις τον πρώτο πήλινο στρατό του κόσμου, θα είναι απίθανο να γνωρίζεις ακριβώς πόσα αντικείμενα θα χρειαστείς από το κάθε στοιχείο που πρέπει να έχει ο κάθε στρατιώτης – ιδιαίτερα όταν οι προδιαγραφές είναι τόσο υψηλές ώστε ορισμένα τμήματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο τεχνολογικό επίπεδο της εποχής και να πρέπει να ανακατασκευαστούν», είπε . «Η προσέγγιση «Toyotism» επιτρέπει στους τεχνίτες να παράγουν τα εξαρτήματα που απαιτούνται, όταν αυτό είναι απαραίτητο».

«Επιπλέον, οι στρατιώτες του στρατού είναι τοποθετημένοι σε ένα τόσο σφιχτό σχηματισμό στο Μαυσωλείο ώστε μόνο η πρώτη σειρά μπορούσε να δουλευτεί σε μια δεδομένη στιγμή. Εάν μία γραμμή παραγωγής είχε χρησιμοποιηθεί για όλη την διαδικασία θα έπρεπε να σταματάει κάθε φορά που ένας εργαζόμενος αποτύγχανε να συμβαδίζει με τους άλλους. Η προσέγγιση «Toyotism» αποφεύγει αυτό τον κίνδυνο – αν χρειάζεται κάτι επειγόντως για να ολοκληρωθεί ένας στρατιώτης, ένα από τα εργαστήρια μπορεί να σταματήσει ό, τι κάνει και γρήγορα να κατασκευάσει το ζητούμενο μέρος».


Νέες τεχνικές κατασκευής

Χάλκινη λόγχη και λεπτομέρεια
από τα σημάδια που άφησε στη λεπίδα
ο περιστροφικός τροχός γυαλίσματος.
Για να κατασκευάσουν παρόμοια όπλα οι τεχνίτες χρησιμοποίησαν τεχνολογία αιχμής της εποχής σε ότι αφορούσε τις κατασκευαστικές τεχνικές. Παράλληλα, ο Dr. Martinón-Torres και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μικροσκοπικές γρατσουνιές στις λεπίδες, στοιχείο που υποδεικνύει ότι οι αιχμές των βελών είχαν ακονιστεί σε τροχό, παρά με κάποιο εργαλείο χεριού. Το γεγονός αυτό καθιστά τα σαράντα χιλιάδες όπλα του Πήλινου Στρατού, τις πρώτες γνωστές λεπίδες που έχουν ακονιστεί με τροχό.

Συνολικά, το Μαυσωλείο στο Xi'an καλύπτει πάνω από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα – αντιστοιχεί στο μέγεθος μιας μικρής πόλης – στο οποίο ο Πήλινος Στρατός αποτελεί μόνο ένα μέρος της. Ο ιστορικός της αρχαίας Κίνας, Sima Qian, γράφοντας 100 χρόνια μετά το χτίσιμο του Μαυσωλείου, είπε ότι χρειάστηκαν 700.000 άνδρες και 40 χρόνια για να χτιστεί ολόκληρο το συγκρότημα. Όλα τα όπλα που έχουν οι στρατιώτες είναι πραγματικά όπλα, έτοιμα για μάχη και όχι αντίγραφα.

Το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας UCL υπέγραψε συμφωνία με το Μουσείο στο Xi'an το 2006 για να ξεκινήσει ένα μεγάλο project διερεύνησης του Πήλινου Στρατού. Το project, «Imperial Logistics: Η κατασκευή του Πήλινου Στρατού», αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως ερευνητικό  έργο της Βρετανικής Ακαδημίας, ένα από τα πέντε ερευνητικά προγράμματα που έλαβαν αυτή του αναγνωρισμένου κύρους ονομασία από το 2008.

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει καινοτόμες μεθόδους για να ερευνήσει τον Πήλινο Στρατό, συνδυάζοντας επιστημονικές και γεωγραφικές προσεγγίσεις που σπάνια ενσωματώνονται με την αρχαιολογία. Ανάμεσα στον εξοπλισμό που έχουν χρησιμοποιήσει είναι φορητά φασματόμετρα φθορισμού ακτίνων, που χρησιμοποιείται συχνά για την εξόρυξη μετάλλων, και πολυμερής στόκος που χρησιμοποιείται από τους οδοντίατρους για να λαμβάνουν καλούπια οδοντοστοιχιών. Ο στόκος χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για να δημιουργήσουν ακριβή καλούπια τμημάτων των όπλων.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια