Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Ράσελ Κρόου αγωνίζεται για τον τάφο του «Μονομάχου»

Ο τάφος του ρωμαίου στρατηγού Μάρκους Νόνιους Μάκριους, στον οποίο βασίστηκε ο χολιγουντιανός «Μονομάχος» Μάξιμους Δέξιμους Μερίντιους ...



Ο τάφος του ρωμαίου στρατηγού Μάρκους Νόνιους Μάκριους, στον οποίο βασίστηκε ο χολιγουντιανός «Μονομάχος» Μάξιμους Δέξιμους Μερίντιους του Ρίντλεϊ Σκοτ και χάρισε Οσκαρ ερμηνείας στον Ράσελ Κρόου, κινδυνεύει με κατάχωση λόγω έλλειψης κονδυλίων.


Και ο χολιγουντιανός σταρ συμμετέχει στην κίνηση «Σώστε τον τάφο του Μονομάχου» δηλώνοντας: «Μεταξύ των σημαντικών κρατών του κόσμου, ειδικά η Ιταλία θα έπρεπε να ηγηθεί προωθητικής ενέργειας για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και την προστασία των αρχαίων μνημείων». «Οι Αρχές της Ρώμης θα έπρεπε να παροτρύνουν τους πολίτες της να είναι υπερήφανοι για τα κατορθώματα και την ένδοξη ιστορία της Ιταλίας» λέει ο αυστραλός ηθοποιός στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα».
Εικόνα από τον τάφο του Μάρκους Νόνιους Μάκριους.


Ο τάφος του 2ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε το 2008 στις όχθες του ποταμού Τίβερη, κοντά στην οδό Φλαμίνια, σε μια ερημική έκταση στη βιομηχανική περιοχή βόρεια της Ρώμης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κινδυνεύει να καταχωθεί μετά τη μείωση, κατά 20%, των κονδυλίων για τους αρχαιολογικούς χώρους.

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της τελευταίας τριακονταετίας, κυρίως γιατί πρόκειται για ερείπια ενός πολυτελούς τύμβου από διακοσμημένο μάρμαρο. Εκφράζεται, από την άλλη, η ελπίδα ότι η κατάχωση είναι προσωρινό μέτρο για να προστατευθεί το μάρμαρο από κάθε είδους φθορές.
Εικόνα από τον τάφο του Μάρκους Νόνιους Μάκριους.

Ο Μάρκους Νόνιους Μάκριους, ικανός και υπερήφανος στρατηγός και πολιτικός του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, ήταν η πηγή έμπνευσης του Ράσελ - Μονομάχου - Κρόου. Ο στρατηλάτης πάντως είχε τελείως διαφορετική ζωή από εκείνη - τη σεμνή και ταπεινή - του κινηματογραφικού ήρωα. Από προχθές βρίσκεται στο Διαδίκτυο η κίνηση «Σώστε τον τάφο του Μονομάχου» με την υποστήριξη του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Ρωμαϊκό Πολιτισμό, το οποίο έχει ένα δίκτυο από φοιτητές και ερευνητές παγκοσμίως, ποντάροντας στην κινητοποίησή τους για την διάσωση του μνημείου.



Πηγή: "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια