Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ελληνιστική κεραμική στο επίκεντρο μελέτης ειδικών

Αρχίζει σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η Θ' διεθνής επιστημονική συνάντηση για την ελληνιστική κεραμική. Την πανηγυρική ομιλία της εναρκ...




Αρχίζει σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η Θ' διεθνής επιστημονική συνάντηση για την ελληνιστική κεραμική. Την πανηγυρική ομιλία της εναρκτήριας συνεδρίασης θα κάνει στις 10.30 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λέστερ Γκράχαμ Σίπλεϊ, από τους σημαντικούς ερευνητές της ελληνιστικής εποχής.



Οι επιστημονικές συναντήσεις για την ελληνιστική κεραμική διοργανώνονται από το 1985 χάρη στην πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας Ελλήνων αρχαιολόγων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μελέτη των ελληνιστικών χρόνων, της περιόδου μετά τον Αλέξανδρο έως τη δημιουργία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με βάση την παραγωγή, τη χρήση, τη διάδοση, την τέχνη και το εμπόριο των προϊόντων των κεραμικών εργαστηρίων της εποχής αυτής.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει ώς τις 9 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν με ανακοινώσεις 70 Ελληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, ειδικοί στο θέμα της ελληνιστικής κεραμικής και ανασκαφείς από ολόκληρο τον ελληνιστικό κόσμο. Τα θέματα καλύπτουν την περίοδο από τον 4ο αι. π.Χ. έως και τον 1ο αι. π.Χ., ενώ γεωγραφικά προέρχονται από τις χώρες της Ανατολής, τον Εύξεινο Πόντο, τη μητροπολιτική Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Η επιστημονική συνάντηση υλοποιείται με οικονομική υποστήριξη του ΑΠΘ, της Πρυτανείας και της Επιτροπής Ερευνών και με τη συνεργασία των φορέων της αρχαιολογικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη. Τη μόνιμη επιστημονική επιτροπή της διοργάνωσης απαρτίζουν οι: Σ. Δρούγου, καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ι. Τουράτσογλου, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, και Ρ. Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη της ΙΓ’ ΕΠΚΑ.



Πηγή: "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια