Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινό πατητήρι ανακαλύφθηκε στο Τελ Αβίβ

Το αρχαίο πατητήρι βρίσκεται κάτω από δρόμους του Τελ Αβίβ Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν βυζαντινό εργοστάσιο οινοποίησης ηλικίας 1500 ετών ...

Το αρχαίο πατητήρι βρίσκεται
κάτω από δρόμους του Τελ Αβίβ

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν βυζαντινό εργοστάσιο οινοποίησης ηλικίας 1500 ετών κάτω από δρόμο της αρχαίας πόλης στη Γιάφα, που σήμερα αποτελεί μέρος του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εγκατάσταση χρονολογείται στο δεύτερο μισό της Βυζαντινής περιόδου, κοντά στον 6ο με τις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ.  Οι ομαλές διακοσμημένες με ψηφιδωτά επιφάνειες υποδεικνύουν ότι είχε χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κάποιου είδους υγρού.

«Λόγω της στεγανότητας των ψηφιδωτών, τέτοιες επιφάνειες συναντάμε συνήθως σε εγκαταστάσεις εξαγωγής υγρών την συγκεκριμένη περίοδο», δηλώνει  ο Yoav Arbel, διευθυντής των ανασκαφών ΙΑΑ. «Κάθε μονάδα συνδεόταν με μία επιχρισμένη δεξαμενή συλλογής υγρών. Η πίεση που ασκούταν επί των επιφανειών ανάγκαζε το υγρό να αποστραγγίζεται εντός των δεξαμενών».

Κατασκευές με τέτοια αρχαιολογικά χαρακτηριστικά χαρακτηρίζονται συχνά ως πατητήρια, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την συμπίεση των σταφυλιών. Αλλά ο Arbel αναφέρει ότι τα πατητήρια γενικά έχουν μεγαλύτερη δεξαμενή συλλογής σε σχέση με την συγκεκριμένη που βρέθηκε στην Γιάφα. Είναι πιθανόν, η εγκατάσταση να χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κρασιού ή οινοπνευματώδη ποτών από μικρότερα φρούτα όπως ρόδια και σύκα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χρώματος, δηλώνει ο Arbel.

Ο Arbel πιστεύει πως ανακάλυψε τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης εγκατάστασης που μπορεί να αποκαλυφθεί με περαιτέρω ανασκαφές κατά μήκος των γύρω δρόμων εντός του τρέχοντος έτους.

«Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό κτίριο βυζαντινής περιόδου που αποκαλύπτεται σε αυτό το μέρος της πόλης», αναφέρει ο Arbel στην ανακοίνωση της ΙΑΑ. Προσθέτει ότι η εγκατάσταση είναι σχετικά μακριά από τα αρχαιολογικά αναχώματα της Γιάφα, στοιχείο που «προσθέτει μια σημαντική διάσταση στις γνώσεις μας σχετικά με τη εντυπωσιακή διανομή των γεωργικών εγκαταστάσεων στην περιοχή κατά την περίοδο αυτή».


Πηγή: M. Cannon, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια