Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τάφος πολεμιστή γεμάτος θησαυρούς βρέθηκε στη Ρωσία

Ο τάφος του πολεμιστή ήταν πλούσια διακοσμημένος και περιείχε δεκάδες χρυσά αντικείμενα σε χρυσό. Αυτή η περόνη-καρφίτσα, παρά το γεγονό...


Ο τάφος του πολεμιστή ήταν πλούσια διακοσμημένος
και περιείχε δεκάδες χρυσά αντικείμενα σε χρυσό.
Αυτή η περόνη-καρφίτσα, παρά το γεγονός ότι έχει
μέγεθος μόλις 5,8 με 4,8 εκατοστά ,
περιέχει περίπλοκες διακοσμήσεις
που κυκλώνουν το κέντρο της
όπου βρίσκεται κρυστάλλινη χάντρα.
Κρυμμένος σε μια νεκρόπολη που βρίσκεται ψηλά στα βουνά του Καυκάσου στη Ρωσία, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον τάφο ενός πολεμιστή που αναπαύθηκε αιώνια μαζί με χρυσά κοσμήματα, ατσαλένια πανοπλία και πολλά όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός σιδερένιου ξίφους, μήκους 91 εκατοστών, ανάμεσα στα πόδια του.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα καταπληκτικά ευρήματα που βρέθηκαν ανάμεσα σε μια πληθώρα αρχαίων θησαυρών ηλικίας 2000 ετών σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Μεταξύ των ευρημάτων είναι δύο χάλκινα κράνη, που ανακαλύφθηκαν στην επιφάνεια της νεκρόπολης. Ένα κράνος (που βρέθηκε σε θραύσματα και ανακατασκευάστηκε) φέρει ανάγλυφα κέρατα προβάτου, ενώ το άλλο φέρει ευθείες και ζικ-ζακ γραμμές μαζί με άλλα περίεργα σχήματα.

Αν και οι τυμβωρύχοι έχουν επισκεφθεί την νεκρόπολη, ο τάφος του πολεμιστή φαίνεται να παρέμεινε ανέγγιχτος. Η άκρη του ξίφους θάφτηκε ώστε να δείχνει προς τη λεκάνη του πολεμιστή, ενώ οι ερευνητές βρήκαν «μια στρογγυλή πλάκα χρυσού με ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό» κοντά στην κορυφή, σύμφωνα με το άρθρο τους που δημοσιεύεται στην πλέον πρόσφατη έκδοση του περιοδικού Ancient Civilizations from Scythia to Siberia.

Ο τάφος ενός άνδρα πολεμιστή πριν από 2.200 χρόνια, βρέθηκε στα σημερινά βουνά του Καυκάσου στη Ρωσία, παρουσιάζεται εδώ σε διάγραμμα τόσο της θέσης του σκελετού του πολεμιστή αλλά και των αντικειμένων που βρέθηκαν μαζί του.
Τα σκελετικά υπολείμματα τριών αλόγων, μιας αγελάδας αλλά και το κρανίο ενός αγριόχοιρου βρέθηκαν επίσης, θαμμένα κοντά στον πολεμιστή.

«Αυτά τα ζώα θεωρούνταν ιδιαίτερα πολύτιμα μεταξύ των βαρβαρικών λαών του αρχαίου κόσμου. Αποτελούν σημάδια αναγνώρισης και καταξίωσης του θαμμένου προσώπου, όπως παρουσιάζονται από τους συγγενείς του και τη φυλή του», αναφέρει το μέλος της ομάδας Valentina Mordvintseva, ερευνήτρια του ουκρανικού  Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Τα οστά ζώων και τα υπολείμματα κεραμικής υποδηλώνουν ότι μια τελετουργική κηδεία πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του.


Αυτό το χάλκινο κράνος που βρέθηκε στην νεκρόπολη απεικονίζει ανάγλυφα κέρατα προβάτου.

«Χωρίς γραπτά αρχεία είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς ποιος ήταν ο πολεμιστής, αλλά ίσως ποια πόλη ή κωμόπολη διοικούσε, καθώς μάλλον ήταν επικεφαλής ενός λαού», δήλωσε η Mordvintseva.

Η νεκρόπολη βρίσκεται κοντά στην πόλη Mezmay. Τυμβωρύχοι ανακάλυψαν την περιοχή το 2004 και οι σωστικές ανασκαφές άρχισαν το 2005.

Ποιος χρησιμοποίησε τη νεκρόπολη;

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ταφή του πολεμιστή χρονολογείται πριν από 2.200 χρόνια περίπου, σε μια εποχή όπου η ελληνική κουλτούρα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη δυτική Ασία, ενώ η ίδια η νεκρόπολη φαίνεται ότι ήταν σε χρήση από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.

Αυτό το σιδερένιο τσεκούρι είναι ένα από τα πολλά όπλα που βρέθηκαν στον τάφο του πολεμιστή.
Οι ερευνητές επισημαίνουν με προσοχή ότι τα αρχαία έργα τέχνης δεν μπορούν να συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο αρχαιολογικό πολιτισμό. Η Mordvintseva επισημαίνει ότι «αυτή η περιοχή είναι πολύ μεγάλη και δεν έχει επαρκώς ανασκαφεί», ιδιαίτερα στην περιοχή όπου βρίσκεται η νεκρόπολη. «Η νεκρόπολη βρίσκεται ψηλά στα βουνά. Ίσως ο πληθυσμός της περιοχής αυτής κατείχε εμπορικούς δρόμους-περάσματα με χώρες του Καυκάσου – την σημερινή Γεωργία, Αρμενία κλπ.» αναφέρει η Mordvintseva.

Ο μπρούτζινος καθρέφτης περιέχει μια βάση με τη μορφή θεάς.
Παρόλο που οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν την νεκρόπολη ήταν σαφώς επηρεασμένοι από τον ελληνικό πολιτισμό, διατήρησαν τον δικό τους τρόπο ζωής, δήλωσε η Mordvintseva. «Ο υλικός πολιτισμός τους δείχνει ότι μάλλον ήταν πολύ περήφανοι για τον εαυτό τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους για αιώνες».

Θησαυροί χρυσού

Αυτός ο τρόπος ζωής υποδεικνύει μια ιδιαίτερη αγάπη για τον κατεργασμένο χρυσό. Στην ταφή του πολεμιστή περιλαμβάνονται δεκάδες αντικείμενα κατασκευασμένα από αυτό το υλικό. Ίσως το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι μια χρυσή περόνη-καρφίτσα με έναν ορυκτό κρύσταλλο στο κέντρο της. Παρά το γεγονός ότι η καρφίτσα ήταν διαστάσεων μόνο 5,8 με 4,8 εκατοστών, είχε πολλές στρώσεις από περίτεχνα σκαλισμένες διακοσμήσεις.

Αυτή η χρυσή πλάκα τοποθετημένο με αχάτη θα χρησιμοποιούταν για να συνδέσει το μικρό σιδερένιο ξίφος με την ζώνη του πολεμιστή. 
Η ομάδα έμεινε έκπληκτη όταν ανακάλυψε ότι δύο από τα ξίφη του πολεμιστή (συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που έδειχνε προς τη λεκάνη του) έφεραν χρυσές διακοσμήσεις. Σε μια περίπτωση μάλιστα, σε ένα σιδερένιο σπαθί μήκους 48,5 εκατοστών υπήρχε χρυσή πλάκα, διακοσμημένη με αχάτη, που έμελλε να κοσμεί την θήκη του. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν δει ποτέ αυτό το είδος χρυσής διακόσμησης σε σπαθί σε αυτό το μέρος του αρχαίου κόσμου. Το «πραγματικό γεγονός ότι οι πλάκες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν τα όπλα τους δημιουργούν μια δική τους κατηγορία, η οποία έχει μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί πουθενά αλλού …».


Πηγή: O. Jarus, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια