Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στη Θεσσαλονίκη η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία για τα ευρήματα στο Μετρό

Κάλεσμα του ΔΣ της Εταρείας προς την πολιτεία για τον μαρμαροστρωμένο δρόμο Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επισκεφθούν τα μέ...

Κάλεσμα του ΔΣ της Εταρείας προς
την πολιτεία για τον μαρμαροστρωμένο δρόμο

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επισκεφθούν τα μέλη της το σημαντικό βυζαντινό εύρημα στο σταθμό Βενιζέλος του μετρό πρόκειται να πραγματοποιήσει το Σάββατο 23 Μαρτίου η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας εξάλλου καλεί την πολιτεία να φροντίσει για τη διατήρηση του του μαρμαροστρωμένου δρόμου στη θέση του ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε αρμονική συνύπαρξη με τις κυκλοφοριακές ανάγκες της νέας πόλης, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τη σωτηρία αντίστοιχων σημαντικών αποκαλύψεων, εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως το βυζαντινό λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Η ΧΑΕ θα συναντήσει τα μέλη της στη Θεσσαλονίκη στην Αψίδα του Γαλερίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει πορεία κατά μήκος της Εγνατίας οδού προς τα νέα ευρήματα, όπου θα ξεναγηθεί από την αρμόδια 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αργότερα θα συμμετάσχει σε συζήτηση με την παρουσία επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επίσκεψη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την Πέμπτη 21 Μαρτίου στην κυρία Αικατερίνη Μακρυνικόλα: Βυζαντινό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ. 2132139512. Κόστος μετάβασης και επιστροφής: 30 ευρώ το άτομο.

Υπέρ της συνύπαρξης Μετρό και αρχαιοτήτων ο Απ. Τζιτζικώστας

Υπέρ της εξεύρεσης μιας τεχνικής λύσης που θα επιτρέπει τη λειτουργία του σταθμού του Μετρό στην περιοχή Βενιζέλου και θα προστατεύει, αν όχι στην ολότητά του τουλάχιστον τμήμα των αρχαιοτήτων, τάσσεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω μοντέλο λειτούργησε αποτελεσματικά στην Αθήνα.


Απαντώντας σε σχετική επερώτηση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι μοναδικός αρμόδιος τεχνοκράτης για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος είναι ο κατά νόμο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας, το ΤΕΕ, που τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το πόρισμά του.

«Δεν μπορούμε επ΄ ουδενί να ρισκάρουμε ένα αναπτυξιακό έργο όπως είναι το Μετρό, για το οποίο οι ευθύνες που βαρύνουν τους αρμόδιους είναι τεράστιες ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής, γιατί το έργο έχει βαλτώσει, δεν προχωρά απολύτως τίποτε με ευθύνες πολύ συγκεκριμένες, με χρονοδιαγράμματα που δεν υπάρχουν, με δήμους που σφυρίζουν αδιάφορα και δεν παραδίδουν χώρους» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση, στο κείμενο της επερώτησής της, χαρακτηρίζει τα ευρήματα ως μια μοναδική περίπτωση όπου διαδοχικές ιστορικές φάσεις της πόλης μπορούν να παρουσιάζονται ως σύνολο. Κάνει λόγο για ανακάλυψη που έφερε στο φως την καρδιά της κοσμικής πόλης των βυζαντινών χρόνων και σημειώνει πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αναδειχτεί κατά χώραν.


Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα , Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια