Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό μαυσωλείο ελέγχεται για ζημιές από σεισμό

Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες είναι τo Ρωμαϊκό μαυσωλείο στα Πίναρα. Οι τρεις μεσαίες είναι εικόνες από σαρώσεις laser του μαυσωλείο. Οι τρ...

Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες
είναι τo Ρωμαϊκό μαυσωλείο στα Πίναρα.
Οι τρεις μεσαίες είναι εικόνες από
σαρώσεις laser του μαυσωλείο.
Οι τρεις τελευταίες
είναι το 3D μοντέλο του μαυσωλείου,
συμπεριλαμβανομένων
των τμημάτων που λείπουν.

Χτισμένο κάτω από έναν απότομο γκρεμό, με επιβλητική θέα στο forum και στο κάστρο, ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο στα αρχαία Πίναρα της σημερινής Τουρκίας, παρουσιάζει έντονες δομικές ζημιές, όπως μετατόπιση τεράστιων δομικών στοιχείων καθώς και μετατόπιση και κατάρρευση ενός μέρος του αετώματος.

Πιθανή αιτία όλων των παραπάνω είναι ένας σεισμός, σύμφωνα με ένα νέο λεπτομερές μοντέλο του Klaus-G. Hinzen και των συνεργατών του από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ θα μπορούσε να προκάλεσε τέτοια ζημιά. Το νέο αυτό στοιχείο δίνει στους σεισμολόγους ένα νέο σημείο σεισμολογικών δεδομένων προς εξέταση, όταν υπολογίζουν τους πιθανούς κινδύνους για σεισμό σε αυτή την νοτιοδυτική περιοχή της Τουρκίας.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει και άλλα σημεία έντονης σεισμικής δραστηριότητας στα Πίναρα, κυρίως σε ένα υπερυψωμένο χείλος στο ρωμαϊκό θέατρο της αρχαίας πόλης, που φαίνεται να οφείλεται σε σεισμική δραστηριότητα κατά μήκος του χείλους. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι και οι σεισμολόγοι δεν είναι βέβαιοι με ποιο τρόπο το ρωμαϊκό μαυσωλείο υπέστη τέτοιες εκτεταμένες ζημιές. Ο σεισμός φαίνεται να είναι η πιθανότερη αιτία, αλλά το μαυσωλείο είναι χτισμένο κάτω από έναν απότομο κυψελοειδές βράχο με πολλούς άλλους τάφους, με αποτέλεσμα οι ζημιές από κατολίσθηση να είναι εξίσου μια πιθανότητα.

Ο Hinzen και οι συνεργάτες του χαρτογράφησαν την θέση και το κάθε αρχιτεκτονικό μέλος του μαυσωλείου με την χρήση laser scanner, και μετέφεραν 90 εκατομμύρια σημεία δεδομένων που συλλέχθηκαν από τις σαρώσεις σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του μαυσωλείου. Στην συνέχεια, η ομάδα έτρεξε πολλές προσομοιώσεις της ζημιάς στο 3D μοντέλο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κατολίσθηση δεν η πιθανή αιτία της ζημιάς, αλλά ένας σεισμός μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ, θα ήταν αρκετός για την βαριά βλάβη που εντοπίζεται στους ογκόλιθους του μαυσωλείου.

Η μελέτη θα εμφανιστεί στο τεύχος Απριλίου του Δελτίου της Αμερικανικής Σεισμολογικής Εταιρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια