Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το οποίο επισκέφτηκαν 3.703 μαθητές από διάφορα σχολεία, όχι μόν...
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το οποίο επισκέφτηκαν 3.703 μαθητές από διάφορα σχολεία, όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά και από όλη την Ελλάδα, στην διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς 2012-2013, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα.
Το ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτο έως το τέλος Μαΐου, γεγονός που συνεπάγεται ότι το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού αλλά και βιωματικής προσέγγισης της ιστορίας γενικότερα, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχει εντάξει στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης δράσης του.
Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη καταμέτρηση των ιθυνόντων της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νεολιθικού Πολιτισμού, για την προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία, δηλαδή 4-7 ετών, συμμετείχαν 550 παιδιά. Στο πρόγραμμα του νεολιθικού πολιτισμού για ηλικίες από 8 έως 18 ετών, συμμετείχαν 633 παιδιά και στο πρόγραμμα του Μυκηναϊκού πολιτισμού, αντίστοιχα, για παιδιά ηλικίας 8-18 ετών, 580 μαθητές.
Παράλληλα συμμετείχαν 225 παιδιά στο πρόγραμμα με θέμα «Όποιος παίζει με την φωτιά» και 60 αντίστοιχα, στα «Ταξίδια της σταλίτσας». Το πρόγραμμα με τα «Χρώματα της Ιριδας» που συνδέεται με την έκθεση των φυτών, η οποία «φιλοξενείται» στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, προσήλκυσε μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον 280 παιδιών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές περιηγήσεις, είτε θεματικές, είτε σε όλο το Μουσείο, με την συμμετοχή 1.655 συνολικά παιδιών. Τέλος, 283 παιδιά επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού, συμμετέχοντας σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα και περιηγήσεις.
Είναι εμφανής η αυξητική τάση του συνολικού αριθμού των παιδιών που επισκέπτονται το Μουσείο, δεδομένου ότι «προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο την μάθηση, σε σχέση με την διδακτέα ύλη του σχολείου, η οποία λειτουργεί ως παράλληλο εργαλείο, μαζί με την διδασκαλία του σχολείου» αναφέρει η Αιμιλία Καλογιάννη, υπεύθυνη αρχαιολόγος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
Τα σχολεία που επισκέπτονται το Μουσείο προέρχονται από διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού από σχολεία της Αθήνας, της Εύβοιας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Εδεσσας και της Λαμίας, πέραν του Βόλου, βεβαίως. Άξιο αναφοράς είναι παράλληλα το γεγονός ότι έχουν επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου νηπιαγωγείο από τα Φάρσαλα, καθώς επίσης Λύκειο από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά συμβατικών σχολείων, αλλά υπάρχουν και μαθητές ειδικών σχολείων ή κέντρων δημιουργικής απασχόλησης που έρχονται και πραγματοποιούν προγράμματα» υπογραμμίζει η αρμόδια αρχαιολόγος της ΙΓ ΕΚΠΑ.
Στο μεταξύ, ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Μουσείων, της 18ης Μαΐου, δεδομένου ότι προγραμματίζονται διάφορες δράσεις για ενήλικες και παιδιά. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 με γενικό τίτλο «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή», η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προτίθεται να διοργανώσει διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Μιλήστε μας για το Μουσείο», όπου μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, οι οποίοι θα εκφράσουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις του Μουσείου ή από την επίσκεψή τους σε αυτό, μέσα από λέξεις ή εικαστικές δημιουργίες.
Πηγή: Γ.Υδραίου, Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια