Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγινα: Μπουλντόζα στον αρχαιολογικό χώρο…

Μπουλντόζα κυριολεκτικά ισοπέδωσε σημαντικό τμήμα στην παραλία της Κολώνας, η οποία αποτελεί κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου του λόφου ...


Μπουλντόζα κυριολεκτικά ισοπέδωσε σημαντικό τμήμα στην παραλία της Κολώνας, η οποία αποτελεί κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου του λόφου της Κολώνας, όπου έχουν βρεθεί σημαντικότατα ευρήματα. Εξ αιτίας της σπουδαιότητας των αρχαίων λειψάνων έχει θεσμοθετηθεί ακτίνα προστασίας 500 μέτρων (ΦΕΚ 255/Β/16-3-1979), ενώ λόγω του μοναδικού αρχαίου «κρυπτού λιμένα» η περιοχή τελεί και υπό την προστασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΦΕΚ 9/Β/13-1-1995).

Το περιστατικό της βίαιης ισοπέδωσης συνέβη την Τρίτη 14/5. Μέχρι να φτάσει σήμα από την Αρχαιολογία για παύση εργασιών οι υπαίτιοι είχαν μετατρέψει σε αλάνα το άλλοτε ειδυλλιακό τοπίο, παρασύροντας και τα εναπομείναντα αλμυρίκια… Πρώτος ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας, με ανακοίνωσή του καταδίκασε το «παράνομο μπάζωμα», διαμαρτυρήθηκε  «προς κάθε Υπεύθυνο (;) για αυτή την επέμβαση που δεν τιμά τον Πολιτισμό και την Ιστορία της Αίγινας» και απαίτησε «την αποκατάσταση του τοπίου με τον σεβασμό που αρμόζει στον Χώρο».

Την ευθύνη για την «επιχείρηση» ανέλαβε δημόσια ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αίγινας κ. Βαγγέλης Τζίτζης, την επόμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια συνάντησης φορέων του νησιού. Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «αμισθί» ο ιδιοκτήτης της μπουλντόζας προσφέρθηκε να καθαρίσει την παραλία και απευθυνόμενος στους παριστάμενους τους προέτρεψε: «να βάλουμε όλοι πλάτη για να έχουμε την Αίγινα καθαρή». Ενημέρωσε επίσης ότι οι ενέργειές του είχαν τις ευλογίες της δημοτικής αρχής, καθώς ο δήμαρχος κ. Σάκης Σακκιώτης, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Νεκτάριος Κουκούλης και ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής κ. Ηλίας Μπέσης ήταν απολύτως ενήμεροι και συναινούσαν…       

Ο συγκεκριμένος χώρος είχε απασχολήσει την κοινωνία της Αίγινας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν κόπηκαν πολλά από τα αλμυρίκια εκείνα που εδώ και πολλά χρόνια πρόσφεραν τον ίσκιο τους στους λουόμενους… Τότε είχε ειπωθεί πως η οικονομική ανέχεια οδήγησε απελπισμένους ανθρώπους στο να τα κόψουν για να ζεσταθούν. Την εκδοχή αυτή υιοθέτησε και πάλι ο πρόεδρος της κοινότητας Αίγινας, ενώ σε δήλωσή του ο δήμαρχος  υποστήριξε: «Προσωπικά δεν διαπίστωσα χθες το απόγευμα να κόπηκε κανένα δέντρο στην περιοχή», μιλώντας για «επιχείρηση αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου που οδηγεί στην πλαζ». Άμεση ήταν η αντίδραση του τοπικού συμβούλου Αίγινας κ. Σταύρου Σακκιώτη (είχε εκλεγεί με την παράταξη του δημάρχου), ο οποίος με επιστολή του στα μέσα ενημέρωσης του νησιού τονίζει πως «ποτέ δεν ήρθε θέμα σχετικό με καθαρισμό στο χώρο της Κολώνας» στο τοπικό συμβούλιο, ενώ απαντάει στο δήμαρχο ότι «ψεύδεται ασυστόλως» όταν ισχυρίζεται πως δεν κόπηκαν άλλα δενδρύλλια, καλώντας τους Αιγινήτες να διαπιστώσουν επί τόπου του λόγου το αληθές και καταλήγει με αιχμές προς τους δημοτικούς άρχοντες: «Αν λειτουργούν ως εντεταλμένοι υπάλληλοι επιχειρηματιών τους παραδίδω στην κρίση του Αιγινήτικου λαού».

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο λιμάνι και τη σύγχρονη πόλη της Αίγινας. Ο λόφος ονομάστηκε Κολώνα (ιταλικά Colonna) από τους Βενετσιάνους ναυτικούς που είχαν ως σημάδι προσανατολισμού τους τις κολώνες του ναού του Απόλλωνος που δεσπόζει σ' αυτόν. Η Κολώνα της Αίγινας είναι γνωστή για τον προϊστορικό οικισμό της, έναν από τους πιο σημαντικούς εκείνης της περιόδου καθώς και για το ναό του Απόλλωνα του 6ου αι. π.Χ. 

Άποψη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα στον Αρχαιολογικό Χώρο Κολώνας
Ο ναός του Απόλλωνος του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ. δεσπόζει και σήμερα του ιερού. Ήταν δωρικός περίπτερος ναός με 11 κολώνες στις μακρές, 6 στις στενές πλευρές και από δύο κολώνες εν παραστάσει στον πρόναο και οπισθόδομο. Σήμερα σώζεται μόνο η μία μονολιθική κολώνα του οπισθόδομου και οι κατώτερες στρώσεις των θεμελίων του ναού. Έχουν διασωθεί λείψανα (κυρίως λιθόπλινθοι της θεμελιώσεως) και άλλων οικοδομημάτων του ιερού. Ανατολικά του ναού ο βωμός, στη νοτιοανατολική γωνία της ακρόπολης μικρός ναός (της Αρτέμιδος), πρόπυλο στα νότια, "οικίες των ιερέων" νοτιότερα, κυκλικό κτήριο στα δυτικά του ναού και δύο μικρά ορθογώνια κτίσματα. Διασώθηκαν και τμήματα του τείχους του ιερού που ανάγονται σε διάφορες οικοδομικές περιόδους (αρχαϊκή, ελληνιστική, ρωμαϊκή). 

Η προϊστορική πόλη άκμασε κατά την εποχή του χαλκού (2500-2600 π.Χ). Το ιερό γνώρισε τη μεγάλη ακμή του κατά τα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. 

Tα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα στο λόφο της Κολώνας ανάγονται στη Νεότερη Νεολιθική Εποχή. Έκτοτε διαδοχικοί προϊστορικοί οικισμοί (Ι-ΧΙ) κάλυψαν το χώρο. Κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα π.Χ., έπαψε να υπάρχει αστική ζωή. Από το 10ο αιώνα π.Χ. ο λόφος ξαναχρησιμοποιήθηκε ως χώρος κατοίκησης, ενώ τα πρώτα δείγματα λατρείας ανάγονται στον 8ο αιώνα π.Χ., χωρίς ωστόσο να παρατηρείται η έντονη αναθηματική δραστηριότητα και άλλων ιερών. 

Κατά τον 7ο αι. π.Χ., ο λόφος μετατρέπεται σε ιερό, σε τόπο των θεών, γίνεται η ακρόπολη της πόλης, που μεταφέρεται κοντά στο λιμάνι. Στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. ανεγείρονται τα πρώτα οικοδομήματα για χρήση λατρείας. Ακολουθεί η περίοδος άκμής του ιερού. Μια τελευταία άνθιση σημειώθηκε κατά την ελληνιστική εποχή υπό την ηγεσία των βασιλέων της Περγάμου. Κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ., εξαιτίας των βαρβαρικών επιδρομών οικοδομήθηκε νέα οχύρωση με το υλικό των κτηρίων του ιερού. Μετά την επικράτηση του χριστιανισμού όσα οικοδομήματα είχαν διασωθεί χρησιμοποιήθηκαν για άλλες χρήσεις και ο χώρος μετατράπηκε και πάλι σε τόπο κατοίκησης έως το τέλος της πρώτης χιλιετίας, οπότε, εξαιτίας φόβου επιδρομών από τη θάλασσα, ο οικισμός μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του νησιού (στην Παλαιοχώρα). 

Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο έγιναν από τους Furtwaengler και Lolling. Από το 1921 έως το 1954 τη συστηματική ανασκαφή στην προϊστορική πόλη και το ναό ξεκίνησε ο G. Welter. Τις ανασκαφές συνέχισε από το 1966 ως το 1992 η Βαυαρική Ακαδημία με τον καθηγητή H. Walter που ανέσκαψε την προϊστορική πόλη και το ελληνορωμαϊκό τείχος. Από το 1994 τις ανασκαφές συνέχισε ο F. Felten για λογαριασμό της Αυστριακής Αρχαιολογικής Σχολής. 

Μπροστά στην καταστροφή, που ανεπίστρεπτα έχει συντελεστεί, ο οποιοσδήποτε μένει άναυδος: Τόσοι «αρμόδιοι» και «συναρμόδιοι» άφησαν κάποιον με μια μπουλντόζα να ισοπεδώσει μια ιστορική περιοχή, η οποία έμοιαζε να διατηρεί τη φυσική διαμόρφωσή της σε βάθος χιλιετιών: Υπηρεσίες όπως οι Εφορείες Αρχαιοτήτων (η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) μαζί με το Δασαρχείο και την Αστυνομία «πιάστηκαν στον ύπνο»… και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν κατακυρωθεί η παραλία στον πλειοδότη ιδιώτη που θα την εκμεταλλευτεί (ανάδοχος είναι η κα Νεκταρία Σκλάβαινα).  


Ας ελπίσουμε ότι αυτή την ύστατη στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους…



Πηγή: Μ. Γιαννούλη, TVXS , Ε. Παπασταύρου, Οδυσσεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια