Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεκινούν οι ανασκαφές στον Ξάνθο της Τουρκίας

Στον διάσημο αρχαιολογικό χώρο του Ξάνθου στην περιοχή Κας στην Αττάλεια της Τουρκίας, ξεκινάει μια νέα ανασκαφική περίοδος. Οι ανασκα...


Στον διάσημο αρχαιολογικό χώρο του Ξάνθου στην περιοχή Κας στην Αττάλεια της Τουρκίας, ξεκινάει μια νέα ανασκαφική περίοδος. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν για το καλοκαίρι και στόχος είναι η αποκάλυψη κρυμμένων αρχαιολογικών αντικειμένων του Ξάνθου.


Ο Ξάνθος χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., και ήταν σημαντική πόλη της αρχαίας Λυκίας. Εγγράφηκε στον κατάλογο της UNESCO το 1988. Τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του είναι το σύμβολο και οι τοιχογραφίες του, καθώς επίσης και τα αγάλματα του που σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πόλης είναι οι τάφοι της Λυκίας, που βρίσκονται στην εκκλησία της αρχαίας πόλης. Το κέντρο της αρχαίας Λυκίας και η τοποθεσία του Ξάνθου με τις αρχαιότητες του αποτέλεσε την Μέκκα για τους φοιτητές που μελετούν τους πολιτισμούς της Ανατολίας ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Πολλά σημαντικά ευρήματα βρέθηκαν στην πόλη: δύο τάφοι, το μνημείο των Νηρηίδων και ο τάφος του Payava, που εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο τάφος του Harpy βρίσκεται ακόμα στα ερείπια της πόλης όπως επίσης και το Ιερό της Λητώς, που ονομάζεται Λητώον, τοποθετημένο στις παρυφές της πόλης προς τα νοτιοδυτικά.

 Ο Τάφος του Payava στο Βρετανικό Μουσείο.
Οι ανασκαφές του Ξάνθου συνεχίστηκαν από το 1950 και διεξάγονται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας. Ωστόσο, το 2010 Τούρκοι αρχαιολόγοι ανέλαβαν το έργο της ανασκαφής. Από το 2011, το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Akdeniz και ο ακαδημαϊκός Burhan Varkıvanç έχουν αναλάβει τις ανασκαφές. Φέτος, οι ανασκαφές θα διαρκέσουν για 2,5 μήνες.

Ο Varkıvanç δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα αντικείμενα κρυμμένα στον Ξάνθο. «Η αρχαία πόλη του Ξάνθου είναι μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Λυκίας και είναι διάσημη για το μέγεθος της».

Φέτος, ένα μέρος των ανασκαφών θα πραγματοποιηθεί στην Ακρόπολη, στην Αγορά της Ρώμης και στο μνημείο των Νηρηίδων. Θα υπάρξουν επίσης εργασίες καθαρισμού. Ο Varkıvanç προσθέτει ότι ο Ξάνθος ήταν κέντρο πολιτισμού και εμπορίου της αρχαίας Λυκίας αλλά και αργότερα για τους Πέρσες, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, οι οποίοι με τη σειρά τους κατέλαβαν την πόλη και τα γειτονικά εδάφη. Μέχρι την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 15ο αιώνα, η αρχαία πόλη είχε προ πολλού εγκαταλειφθεί.

Ο Varkıvanç δήλωσε ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι έρευνες επιφανείας στον Ξάνθο απέδωσαν πολλά κείμενα στη Λυκιακή γλώσσα και στα Ελληνικά, συμπεριλαμβανομένων και δίγλωσσων κειμένων, τα οποία ήταν χρήσιμα για την αποκωδικοποίηση της Λυκιακής γλώσσας. Ένα μνημείο, ο Οβελίσκος του Ξάνθου, αποτελεί την τρίγλωσση καταγραφή της παλαιότερης γλώσσας της Ανατολίας που συμβατικά ονομάζεται Milyan (ή και Λυκιακή Β).

Το ποτάμι της πόλης

Ο Στράβων αναφέρει ότι η αρχική ονομασία του ποταμού ήταν Σίβρος ή Σίβρις. Κατά τη διάρκεια της Περσικής εισβολής ο ποταμός ονομάστηκε Σίβρε που σημαίνει «κίτρινος» ή «αμμόχρους», όπως η ελληνική λέξη «ξανθός». Ο ποταμός συνήθως έχει μία κίτρινη απόχρωση λόγω του εδάφους από την προσχωσιγενή βάση της κοιλάδας. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Ξάνθου βρίσκεται πάνω από το σύγχρονο τουρκικό χωριό Κινίκ. Κάποτε η ρωμαϊκή γέφυρα Κεμέρ, με μήκος μεγαλύτερο των 500 ποδών, διέσχιζε τον άνω ρου του ποταμού κοντά στο σημερινό χωριό Κεμέρ.

Ο ποταμός Ξάνθος σήμερα
Ξάνθος ήταν το όνομα του ποταμού Σκάμανδρος, ο οποίος προσπάθησε να πνίξει τον Αχιλλέα στο βιβλίο ΧΧΙ της Ιλιάδας ενώ ήταν και το  όνομα ενός από τα αθάνατα άλογα του Αχιλλέα. Τέλος, οι ήρωες του Τρωικού πολέμου, Γλαύκος και Σαρπηδόνας, ηγέτες των Λύκιων, αναφέρονται ότι έρχονται από την χώρα του Ξανθού ποταμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια