Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκυταλοδρομία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το ΥΠΠΟ

Η  επιστροφή των  Γλυπτών  του  Παρθενώνα στην Αθήνα  μπαίνει δυναμικά  όπως φαίνεται στην ατζέντα του  νέου υπουργού Πολιτισμού και Αθ...


Η  επιστροφή των  Γλυπτών  του  Παρθενώνα στην Αθήνα  μπαίνει δυναμικά  όπως φαίνεται στην ατζέντα του  νέου υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου  Παναγιωτόπουλου,  ο  οποίος πρόκειται  σύντομα  να  κάνει  την πρώτη  επαφή  του  με το  θέμα, μέσω  ΟΥΝΕΣΚΟ. Πράγματι,  όπως  είπε το  μεσημέρι κατά την ενημέρωση που  έκανε στους  δημοσιογράφους , ο  υπουργός  θα  συναντήσει στο  Παρίσι την γενική  διευθύντρια  του διεθνούς  οργανισμού  κυρία  Ιρίνα  Μπόκοβα με  την  οποία  και  θα συζητήσει την  όλη  κατάσταση, ώστε  «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων» όπως είπε. 



 Ο  ίδιος  άλλωστε  έχει  ενημερωθεί για  την  πορεία  του αιτήματος  όλα  αυτά τα  χρόνια,  έτσι  δεν  παρέλειψε  να  κάνει  ιδιαίτερη  μνεία στην Μελίνα  Μερκούρη η  οποία άρχισε  την  εκστρατεία  επιστροφής των Γλυπτών, για  να  την  ακολουθήσουν  όλες  οι  κυβερνήσεις χειριζόμενες  το  θέμα  πάντα  με  προσοχή  όπως  είπε.

«Πρόκειται  για μια μακρά διαδρομή και έχει σημασία να τρέχουμε το κομμάτι της σκυταλοδρομίας που μας αναλογεί βελτιώνοντας τις επιδόσεις»,  ανέφερε  με  όρους  αθλητικούς,  που  ανταποκρίνονται  πάντως στην  κατάσταση   ο  υπουργός,  ο  οποίος  είχε  επίσης  να  πει καλά  λόγια για τις  επιτροπές  υπέρ των Γλυπτών  που έχουν  μεγάλη δράση  εδώ και χρόνια στο  εξωτερικό.

Στην   ΟΥΝΕΣΚΟ  εξάλλου πρόκειται να συζητήσει και άλλα θέματα, σχετικά με διεθνείς συνθήκες και προγράμματα που έχουν σημασία για τη χώρα μας.  Μία συνάντηση  με την γαλλίδα  υπουργό  Πολιτισμού   κυρία Ορελί Φιλιπετί  είναι  επίσης  μέσα στο πρόγραμμα  του  υπουργού στο  Παρίσι καθώς ενδιαφέρεται πολύ για την πολιτιστική διπλωματία.   Πώς  τρέχουν  όμως τα  άλλα ζητήματα;. Ιδού:

Κτίριο ΥΠΠΟ: Η  μεταφορά του  υπουργείου  Πολιτισμού  από την οδό  Μπουμπουλίνας _θυμίζουμε  ότι το  κτίριο είναι προς  πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ  είναι  σίγουρη.  Ο κ. Παναγιωτόπουλος μάλιστα περιέγραψε τα αποτελέσματα των συζητήσεων  που  είχε  με την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας για το κτίριο του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260,  το  οποίο και  χαρακτήρισε ως  «υψηλής βιομηχανικής αισθητικής».   Σύμφωνα  με τις διαβουλεύσεις  λοιπόν,  την μετασκευή θα  κάνει η  Εθνική Τράπεζα αλλά  ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το υπουργείο θα αγοράσει το κτίριο πληρώνοντας και τις επεμβάσεις ή αν θα στεγαστεί εκεί με ενοίκιο.  Το  βέβαιο  όμως  είναι  ότι  εκεί θα συγκεντρωθούν  και  17 υπηρεσίες  του,  που διάσπαρτες σε όλη την Αθήνα. Το Ελληνικό Φεστιβάλ εξάλλου θα εξακολουθήσει   να χρησιμοποιεί  χώρους του κτιρίου.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Αναμένεται συνάντηση με το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ ώστε να εξετασθεί  η  δυνατότητα επίσπευσης των εργασιών.

Αρχαία Κατοχής: Η  ολοκλήρωση  της  καταγραφής των αρχαίων που λεηλατήθηκαν κατά την Κατοχή,  η  οποία  και  αναμένεται,  θα σημάνει την λήψη των  απαραίτητων  ενεργειών.

Μετρό Θεσσαλονίκης:  Σύσκεψη με  τον  δήμο  Θεσσαλονίκης  και  άλλους  φορείς την επόμενη εβδομάδα

Εθνικό Θέατρο: Ορίζεται σύντομα νέος πρόεδρος του  ΔΣ ενώ θα υπάρξει επαφή με τον Σταύρο Ξαρχάκο για να αναλάβει κάποια άλλη δραστηριότητα.

Επιχορηγήσεις:  Θα συζητηθεί η πολιτική των επιχορηγήσεων  αφού πρώτα διευκρινιστεί πόσα κονδύλια υπάρχουν  και  αν  υπάρχουν φυσικά.

Πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων: Συζήτηση  και εδώ  και το μεγάλο πρόβλημα των  πωλητηρίων και των  πωλητέων  ειδών  τους.

Παρ΄ όλα  αυτά  πάντως  ο κ.  Παναγιωτόπουλος διατηρεί την αισιοδοξία  του.  «Το  πρόβλημα  είναι μεγάλο. Αλλά  κάνουμε ανασύνταξη δυνάμεων θα περάσουμε τη μπόρα. Εστω και με αμυχές»,  είπε.



Πηγή: "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια