Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο μπορεί να περιέχει άθικτα τρόφιμα 2.000 ετὠν

Για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, η είδηση του εντοπισμού ενός καλοδιατηρημένου αρχαίου ρωμαϊκού ναυαγίου – που κουβαλούσε τρόφι...


Για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, η είδηση του εντοπισμού ενός καλοδιατηρημένου αρχαίου ρωμαϊκού ναυαγίου – που κουβαλούσε τρόφιμα και τα οποία μπορεί να είναι ακόμα άθικτα - θα τους ανοίξει σίγουρα την όρεξη.


Το πλοίο εκτιμάται ότι είναι ηλικίας περίπου 2.000 ετών και είναι θαμμένο στη λάσπη του βυθού ανοικτά των ακτών της Varazze,  στην Ιταλία. Η λάσπη κράτησε το ναυάγιο κρυμμένο για αιώνες, αλλά ταυτόχρονα βοήθησε να διατηρηθούν αυτό και το φορτίο του, αποθηκευμένο σε αμφορείς.

«Υπάρχουν κάποια σπασμένα αγγεία γύρω από το ναυάγιο, αλλά πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αμφορέων στο εσωτερικό του πλοίου εξακολουθούν να είναι σφραγισμένα και γεμάτα τρόφιμα», δήλωσε στο BBC ο Francesco Schilardi, διοικητής της αστυνομικής καταδυτικής ομάδας που βρήκε το ναυάγιο.

Οι ντόπιοι ψαράδες υποψιάζονταν ότι θα μπορούσε να υπάρχει ναυάγιο στην περιοχή, γιατί μάζευαν συχνά κεραμικά κομμάτια στα δίχτυα τους. Οι δύτες της ιταλικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV), για να εντοπίσουν το ναυάγιο σε βάθος περίπου 50 μέτρων στο βυθό της θάλασσας.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εύρημα», είπε ο Schilardi. «Τώρα, ο στόχος μας είναι να διατηρηθεί το πλοίο και να το προστατεύσουμε από τους αρχαιοκάπηλους. Διενεργούμε έρευνες και ανασκαφές για να μελετήσουμε το περιεχόμενο του σκάφους, το οποίο είναι απολύτως ανέπαφο».

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνολογίες όπως ROVs, εξοπλισμό ηχοεντοπισμού χαρτογράφησης και γενετικής ανάλυσης, οι ενάλιοι αρχαιολόγοι έχουν σημαντική επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην ανάκτηση αρχαιολογικών ευρημάτων σε άριστη κατάσταση από ναυάγια.


Νωρίτερα αυτό το έτος, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το περιεχόμενο ενός μικρού κουτιού, προερχόμενο από αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, ως φάρμακο για τα μάτια που περιείχε ψευδάργυρο, κερί, ρητίνη πεύκου και άλλες χημικές ενώσεις.

Επίσης, ένα ναυάγιο, 2.400 ετών, που βρέθηκε το 2006 προερχόμενο από το ελληνικό νησί της Χίου όπου αποκαλύφθηκε μέσω γενετικής ανάλυσης ότι το φορτίο του ήταν ένα είδος αρχαίας σάλτσας για σαλάτα, δηλαδή, ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη.

Αυτές οι ανακαλύψεις, όπως το πρόσφατα εντοπισμένο ναυάγιο ανοικτά των ακτών της Varazze, μπορούν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να μάθουν για τις αρχαίες εμπορικές οδούς και τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Οι πήλινοι αμφορείς που ανακτώνται από το ναυάγιο της Varazze έχουν ακόμα ανέπαφα καλύμματα από πεύκο και πίσσα, δίνοντας στους  αρχαιολόγους την ελπίδα ότι τα περιεχόμενα διατηρούνται ακόμη. Οι αμφορείς που ανακτούνται από ναυάγια είναι συχνά μόνο κενά πήλινα αγγεία.


Η περιοχή έξω από την Varazze αποτελούσε μέρος μιας αρχαίας εμπορικής διαδρομής κατά μήκος της ιταλικής χερσονήσου, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η περιοχή του ναυαγίου έχει πλέον σφραγιστεί για να αποτραπεί η λεηλασία των αρχαίων αντικειμένων.


Πηγή: M. Lallanila, LiveScience
Πηγή εικόνων: The Age

Δεν υπάρχουν σχόλια