Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2013: «Ανα-κυκλώνοντας την Κληρονομιά»

H επίσημη έναρξη των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς 2013 με θέμα: «Ανα-κυκλώνοντας την Κληρονομιά» θα πραγματοποιηθεί στις Πλάτρες, στι...


H επίσημη έναρξη των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς 2013 με θέμα: «Ανα-κυκλώνοντας την Κληρονομιά» θα πραγματοποιηθεί στις Πλάτρες, στις 22 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Forest Park», στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου κ. Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. 


Η Κύπρος, συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς από το 1995. Πρόκειται για ένα θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική του κληρονομιά. Αυτή την ημέρα ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί στους οποίους η πρόσβαση δεν είναι πάντα επιτρεπτή. Παράλληλα, την ίδια μέρα διοργανώνεται και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο την επαφή του κοινού με την παράδοση του κάθε τόπου.

Κάθε μία από τις 50 χώρες που συμμετέχουν στον θεσμό αυτό επιλέγει κάθε χρόνο το θέμα που θα προβάλει. Φέτος, η Κύπρος επέλεξε το θέμα «Ανα-κυκλώνοντας την Κληρονομιά». Το θέμα επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονικότητα της κληρονομιάς και των αξιών που φέρει σε σχέση και με την οικονομία. Περιλαμβάνει την αναβίωση παραδοσιακών/ιστορικών οικισμών, την αποκατάσταση και επανάχρηση μεμονωμένων κτηρίων (αρχαιολογικών χώρων, αρχαίων μνημείων, διατηρητέων οικοδομών), την επανάχρηση επίπλων, αντικειμένων ή εργαλείων, την καλλιέργεια και παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλική κληρονομιά είναι και η άυλη. Ήθη, έθιμα, παραδόσεις και καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προβολή τέτοιων θεμάτων μπορεί να συμβάλει στην παροχή ιδεών για εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων. Το θέμα καλύπτει ευρύ φάσμα της κληρονομιάς και της σχέσης της με τη σύγχρονη πραγματικότητα. 

Το 2013 οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς διοργανώνονται, σύμφωνα με την πρακτική των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, από τις ίδιες τις τοπικές Αρχές με τον συντονισμό και την καθοδήγηση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Για τον σκοπό αυτό έχουν επιλέξει το ειδικό θέμα που θέλουν να προβάλουν, εμπλουτισμένο με ποικίλες εκδηλώσεις. Οι Τοπικές Αρχές έχουν αναλάβει πλήρως τη διοργάνωση καθώς και τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης για την περιοχή τους. 

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις 21 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, αναπαραστάσεις παραδοσιακών εθίμων, προσφορά παραδοσιακών ποτών και εδεσμάτων, παραδοσιακή μουσική και χορό, εκθέσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 16 κοινότητες/Δήμοι.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση των ξακουστών «Afternoon Tea Dancing», των δεκαετιών 1940-1950, με άφθονο μουσικό πρόγραμμα με χορούς και προσφορά καφέ/τσαγιού και εδεσμάτων με όλα τα συνοδευτικά της εποχής. 

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατρών παράλληλα διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας της εποχής 1900 – 1950, ενώ θα γίνονται ξεναγήσεις σε ιστορικές οικοδομές το πρωί και το απόγευμα.

Από φέτος, η Κύπρος, συμμετέχει στη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Επικοινωνίας για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομίας» (http://europeanheritagedays.com), όπου όλες οι χώρες παρουσιάζουν τις εκδηλώσεις τους που αφορούν το θεσμό αυτό και που οργανώνονται την ίδια περίοδο.

Στην Κύπρο, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Τμήμα προεδρεύει Ειδικής Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Κύπρου) που απαρτίζεται από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η οποία το συμβουλεύει και παρέχει τις απόψεις της για τη διοργάνωση των Ημερών αυτών. Συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων είναι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες: 


Δεν υπάρχουν σχόλια