Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας

To Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει την έκθεση "Μεσογει...


To Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει την έκθεση "Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας".


Τα εγκαίνια της έκθεσης του ΑΜΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013, στις 18:30.

Η έκθεση “Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας” φέρνει σε διάλογο δύο πολιτισμικά παράγωγα διαφορετικών εποχών του ίδιου τόπου. Ένα αρχαίο κείμενο -το αρχαιότερο σωζόμενο ελληνικό «βιβλίο» της Ευρώπης, ο πάπυρος του Δερβενιού, συνομιλεί με τρία σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα του καλλιτέχνη Δημήτρη Ξόνογλου: «Ο Σταυρός», «Ο Λόγος» και το «Θαύμα της Μεσογείου».

Η έκθεση, που παρουσιάζεται σε δύο αίθουσες του ΑΜΘ, απαρτίζεται από δύο ενότητες. 

Στην πρώτη τα έργα «Ο Σταυρός» και «Ο Λόγος» συνομιλούν με τον αρχαίο πάπυρο θέτοντας το ζήτημα της σχέσης της πολιτικής και θεσμικής εξουσίας με τη γνώση και τα πολιτισμικά και υλικά αγαθά. 


Στη δεύτερη το έργο το «Θαύμα της Μεσογείου» διερευνά το θέμα της ατομικής ευθύνης απέναντι στη γνώση και τις επιλογές με τις όποιες ο καθένας χτίζει, από την πληθώρα των πολιτισμικών πληροφοριών, το προσωπικό του πολιτισμικό παλίμψηστο. 

Η έκθεση θέτει εκ νέου το διαχρονικό ερώτημα που αφορά στην απόκτηση και τη διαχείριση της γνώσης. Στη γνώση ως συλλογή μονάδων πολιτισμικής πληροφορίας από διαφορετικές πηγές προέλευσης, ως ένα δυναμικό πολυσυλλεκτικό κατασκεύασμα που ταξιδεύει με φορείς τα υλικά και τα οργανικά σώματα στον χώρο και τον χρόνο. Στη γνώση ως ατομική υπόθεση αλλά και ως συλλογική προϋπόθεση για την ύπαρξη, τον προσδιορισμό και τη διατήρησή της. Ένα ερώτημα που προβάλλει επιτακτικά, υπό νέο πρίσμα, σε μια κρίσιμη για την ανθρωπότητα εποχή: “πώς μεταδίδεται”, “πώς αφομοιώνεται” η γνώση, “ποιός διαχειρίζεται” τη γνώση και “πώς, τελικά, μετουσιώνεται η γνώση του παρελθόντος σε δημιουργία στο παρόν”.

Η έκθεση “Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας” του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια:
Ευαγγελία Στεφανή, Δρ Αρχαιολογίας
Αγγελική Κουκουβού, Δρ Αρχαιολογίας
Θέμις Βελένη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης

Φωτογραφίες έκθεσης και καταλόγου:
Κουράκης Ορέστης, Φωτογράφος

Προσχέδια έργων Δ. Ξόνογλου:
Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, αρχιτέκτονας

Μουσειογραφικός σχεδιασμός:
Ομάδα αρχιτεκτόνων "Loopo Studio",
συνεργάτης αρχιτέκτονας Βασίλης Γιαννάκης
και συνεργάτης graphic designer Στέργιος Παπαναούμ

Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας
Διάρκεια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου 2013 – 31 Ιανουαρίου 2014
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα: 18:30 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013.


Πηγή: goTHESS

Δεν υπάρχουν σχόλια