Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ξεκόλλησε» το Στόουνχεντζ

Χώρο υποδοχής με μουσείο,  κατάστημα και καφετέρια θα απολαμβάνουν σύντομα οι επισκέπτες του Στόουνχεντζ Μείζονος σημασίας αρχαιολογικ...

Χώρο υποδοχής με μουσείο,
 κατάστημα και καφετέρια
θα απολαμβάνουν σύντομα
οι επισκέπτες του Στόουνχεντζ
Μείζονος σημασίας αρχαιολογικός χώρος με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια χωρίς τον παραμικρό χώρο για να εκτεθούν τα κινητά ευρήματα που έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη. Χωρίς μια γωνιά για να ξαποστάσουν οι επισκέπτες, να πιουν έναν καφέ. Και βεβαίως χωρίς ένα κατάστημα που να πωλούνται αναμνηστικά.

Η κατασκευή αυτού του απαραίτητου χώρου υποδοχής επισκεπτών ωστόσο έχει αλλάξει πολλές φορές χωροθέτηση, έχει υπάρξει αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο και έχασε πάμπολλες ευκαιρίες για να υλοποιηθεί, όπως το γύρισμα της χιλιετίας - το Μιλένιουμ - και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και αν ακόμη ψάχνετε να βρείτε για ποιον αρχαιολογικό χώρο μιλάμε, μην τον αναζητήσετε στα καθ' ημάς. Διότι όλα τούτα δεν συμβαίνουν (μόνο) στην Ελλάδα. «Θύμα» των διενέξεων και των καθυστερήσεων δεν είναι άλλο παρά το Στόουνχεντζ, το νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο - αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO - όπου αναμένεται στις 18 Δεκεμβρίου επιτέλους να εγκαινιασθεί το κόστους 27 εκατ. στερλινών κτίριο, σε απόσταση 2,4 χλμ. από τον εντυπωσιακό κύκλο μεγαλίθων που χρονολογούνται έως και στο 3100 π.Χ.

«Έχουμε δει τόσες φορές τα σχέδια του κτιρίου στον υπολογιστή, ώστε ακόμη και τώρα που κατασκευάζεται νομίζουμε πως είναι μακέτα», λέει ο υπεύθυνος του έργου Σάιμον Θέρλεϊ.

Το κέντρο εξυπηρέτησης επισκεπτών δεν θυμίζει σε τίποτα τους Φλίνστοουνς, λένε χαριτολογώντας οι αρμόδιοι και αποκαλύπτουν πως διαθέτει μια ελαφρά στέγη που στηρίζεται σε 211 στενούς ατσάλινους στύλους, ενώ ο κορμός του αποτελείται κυρίως από γυαλί και ξύλο. Στον εκθεσιακό χώρο δε, αναμένεται να εκτεθούν πολύτιμα ευρήματα, ανάμεσά τους και χρυσά, από την Εποχή του Χαλκού, ενώ λίγο πιο 'κεί θα στηθεί και ένα νεολιθικό χωριό - η κατασκευή του θα αρχίσει όταν βελτιωθεί ο καιρός.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια