Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περικοπές στα βρετανικά μουσεία και πινακοθήκες

Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που παρήγγειλε η Ένωση Μουσείων στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν την αλλαγή τ...


Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που παρήγγειλε η Ένωση Μουσείων στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν την αλλαγή του τοπίου. 


Πάνω από το ένα τρίτο των μουσείων και πινακοθηκών στη Βρετανία προχώρησε σε περικοπές προσωπικού τον περασμένο χρόνο, ενώ πάνω από το 50% προχώρησε σε αύξηση του αριθμού των μαθητευόμενων και εθελοντών.

Σύμφωνα με το BBC και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η έρευνα, μείωση 31% σημείωσαν και οι επισκέψεις των σχολείων. Αντιθέτως, ο αριθμός των επισκεπτών από το γενικό κοινό σημείωσε ανοδικό ρεκόρ, σύμφωνα με πηγές της βρετανικής κυβέρνησης. «Οι εθελοντές και οι μαθητευόμενοι έχουν πολλά να προσφέρουν, αλλά ποτέ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το εξειδικευμένο και πεπειραμένο προσωπικό», δήλωσε ο Μαρκ Τέιλορ, διευθυντής της Ένωσης Μουσείων.

Οι περικοπές προσωπικού αποδίδονται στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που επηρέασε αρνητικά πάνω από τα μισά μουσεία της Βρετανίας στη διάρκεια του παρελθόντος έτους. Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, το 21% των μουσείων περιέκοψε πάνω από το 10% του προσωπικού. Οι εκπρόσωποι των μουσείων ισχυρίζονται ότι ούτε οι κυβερνητικές προσπάθειες για αύξηση της ιδιωτικής χορηγίας απέδωσαν. Μόνο το 28% παρατήρησε αύξηση της ιδιωτικής χορηγίας, ενώ το 17% παρατήρησε μείωση. «Η ιδιωτική προσφορά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απώλεια της κρατικής επιχορήγησης», επισημαίνει ο Μαρκ Τέιλορ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βρετανίας αναδεικνύει ως σημαντική την αύξηση της επισκεψιμότητας των μουσείων και επισημαίνει ότι «η ιδιωτική χορηγία θέλουμε να συνδράμει και όχι να υποκαθιστά την κρατική υποστήριξη και να θεωρείται ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης».

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 120 μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου, από τα μεγάλα του Λονδίνου ως τα μικρά της επαρχίας. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περίπου το 25% των μουσείων περιόρισε τον αριθμό των περιοδικών εκθέσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια