Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την Οικία Μπενιζέλων στην Πλάκα

Ομόφωνα εγκρίθηκαν χθες από το Συμβούλιο Μουσείων η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη του κτιρίου-μουσείου της Οικίας Μπενιζέλων...


Ομόφωνα εγκρίθηκαν χθες από το Συμβούλιο Μουσείων η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη του κτιρίου-μουσείου της Οικίας Μπενιζέλων, του αρχοντικού της οδού Αδριανού 96 στην Πλάκα, που είναι η παλαιότερη σωζόμενη οικία της Αθήνας κι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχοντικού των οθωμανικών χρόνων.


Το Αρχοντικό αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων για την περιοχή της Αθήνας. Η κύρια φάση του ανήκει στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα και η παλαιότερη στον 16ο - 17ο αιώνα. Επεμβάσεις δέχτηκε τους δύο προηγούμενους αιώνες, ενώ τα έτη 2008-2010 έγιναν εργασίες αποκατάστασης και ανασκαφές στον αύλειο χώρο και το ισόγειο του κτιρίου, που έφεραν στο φως τμήμα του υστερορρωμαϊκού τείχους της Αθήνας στη βόρεια πλευρά της αυλής.

Η Οικία Μπενιζέλων, όταν θα αποδοθεί στο κοινό, θα αποτελεί η ίδια μουσείο του εαυτού της. Βάσει των δύο μελετών, στόχος είναι ο επισκέπτης να μπορεί να περιδιαβαίνει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του κτιρίου στη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας, ενώ οι παρεχόμενες πληροφορίες, μέσω σημάνσεων, εποπτικού υλικού και διακριτικών ψηφιακών διαδραστικών «εκθεμάτων», να γίνονται κατανοητές από όλες τις ηλικίες. Κοινός προσανατολισμός των δύο μελετών, να αναδειχθεί ένα μνημείο που θα αναφέρεται τόσο στην ιστορία της πρωτεύουσας όσο και στο μοναδικό δείγμα κτιρίου της οθωμανικής περιόδου.

Στον πρώτο όροφο του σπιτιού, οπτικοακουστικές παραγωγές video θα δίνουν στοιχεία για την αστική αθηναϊκή κοινωνία του 18ου αιώνα, ενώ ψηφιακές και διαδραστικές εφαρμογές θα «μιλούν» για τους περιηγητές που επισκέφτηκαν την Αθήνα, την οθωμανική αστική κατοικία, τις όψεις της Οθωμανικής Αθήνας και τις αρχοντικές ελληνικές οικογένειες της τουρκοκρατούμενης πόλης.

Στο ισόγειο θα αναπτύσσεται μια τρισδιάστατη προβολή για τις μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις, αλλά και τα ίχνη του σπιτιού του 16ου αιώνα, όπως η εσοχή του παλιού τζακιού ή τα υπολείμματα του ληνού και των πιθαριών, μάρτυρες της οικοτεχνίας της εποχής. Από την «αφήγηση» δεν θα μπορούσε να λείπει και η ιστορία της Οσίας Φιλοθέης (κατά κόσμον Παρασκευή Μπενιζέλου), η οποία γεννήθηκε και έζησε στο σπίτι του 16ου αιώνα, πυρήνες του οποίου «κρύβονται» σήμερα κάτω από την κατασκευή του 18ου αιώνα.

Η κεντρική αυλή θα περιλαμβάνει ένα μικρό υπαίθριο αναψυκτήριο κάτω από τα δέντρα, με σκοπό ο επισκέπτης να μπορεί να ξεκουράζεται, κυρίως όμως να «ενσωματώνεται» στην εποχή που καλείται να γνωρίσει μέσα από μεσαιωνικά επιτραπέζια παιχνίδια. Στην ίδια αυλή θα είναι ορατό το τμήμα του υστερορωμαϊκού τείχους που βρέθηκε στις ανασκαφές, ενώ η πίσω αυλή με τη μαγευτική θέα στις παρυφές της Ακρόπολης δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας πολλαπλών εκδηλώσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια