Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο ελληνικό κελάρι ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία

Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Aneliya Bozhkova του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου μαζί με στελέχη από το ...


Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Aneliya Bozhkova του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου μαζί με στελέχη από το Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και την Petya Kiyashkina από το Μουσείο Αρχαίας Μεσημβρίας ανακάλυψαν ένα τέλεια διατηρημένο αρχαίο κελάρι με αμφορείς του 5ου αιώνα π.Χ., κατά τις τελευταίες ημέρες των αρχαιολογικών ανασκαφών που διενεργούνται στη βουλγαρική παραθαλάσσια πόλη της Μεσημβρίας (Nesebar).


Η έρευνα που οργανώνεται στο πλαίσιο των ανασκαφικών έργων που διενεργούνται από το  Μουσείο Αρχαίας Μεσημβρίας χρηματοδοτείται από το βουλγαρικό υπουργείο Πολιτισμού, με τη συμμετοχή αρχαιολόγων.

Η αρχαία αποθήκη με τους αμφορείς βρέθηκε αρκετά βαθιά μέσα στο έδαφος κατά μήκος της βόρειας ακτής της χερσονήσου, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση στο πέρασμα του χρόνου και στα πολιτισμικά στρώματα που επακολούθησαν.


Το αρχαίο κελάρι με διαστάσεις 2,60x2,50 μ. ανήκε σε οικία που καταστράφηκε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ..

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν περισσότερες από 30 ανέγγιχτους αμφορείς - κεραμικά αγγεία για τη μεταφορά και τη συντήρηση κρασιού και ελαιολάδου.

Οι αμφορείς έχουν ύψος 0,70-0,80 εκατοστά ύψος .

Είχαν προφανώς κατασκευαστεί σε ελληνικά εργαστήρια και χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά κρασιού από εξέχοντες παραγωγούς και εισαγωγείς της αρχαίας Ελλάδας, όπως είναι τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Θάσου και άλλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια