Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο ετρούσκος πρίγκιπας είναι πριγκίπισσα...

Τον περασμένο μήνα, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν μια εκπληκτική ανακάλυψη: ένα εντελώς σφραγισμένο λαξευτό τάφο μέσα σε βράχο στην Τοσκάνη...

Τον περασμένο μήνα, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν μια εκπληκτική ανακάλυψη: ένα εντελώς σφραγισμένο λαξευτό τάφο μέσα σε βράχο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Ο ανέγγιχτος τάφος περιείχε την σωρό ενός ετρούσκου πρίγκιπα να κρατά δόρυ, μαζί με τις στάχτες της συζύγου του. Αλλά ο τάφος είχε μία ακόμη έκπληξη.

Η ανάλυση των οστών έδειξε ότι ο πολεμιστής πρίγκιπας ήταν στην πραγματικότητα μια πριγκίπισσα, σύμφωνα με την Judith Weingarten, απόφοιτο της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα όπως σημειώνει στο προσωπικό της blog, «Ζηνοβία : Αυτοκράτειρα της Ανατολής».

Ο ετρουσκικός τάφος

Οι ιστορικοί γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τον ετρουσκικό πολιτισμό που άκμασε στην σημερινή περιοχή της Ιταλίας μέχρι την απορρόφησή του από τον ρωμαϊκό πολιτισμό γύρω στο 400 π.Χ. Σε αντίθεση με τους πιο γνωστούς ομόλογους τους, τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, οι Ετρούσκοι δεν άφησαν ιστορικά αρχεία και οι τάφοι τους μας παρέχουν μια μοναδική εικόνα του πολιτισμού τους.

Ο νέος τάφος, που αποσφραγίστηκε από αρχαιολόγους στην Τοσκάνη, βρέθηκε στην ετρουσκική νεκρόπολη της Tarquinia, περιοχή που ανήκει στην λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς μνημείων της UNESCO, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 τάφοι λαξευμένοι μέσα στο βράχο.

«Ο υπόγειος θάλαμος χρονολογείται από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο ταφικές κλίνες λαξευμένες στο βράχο», δηλώνει ο Alessandro Mandolesi, αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο του Τορίνο που ανέσκαψε την περιοχή.

Όταν η ομάδα αφαίρεσε την σφραγισμένη πλάκα που προστάτευε τον τάφο είδε δύο μεγάλες πλατφόρμες. Στη μια πλατφόρμα υπήρχε ένας σκελετός που κρατούσε ένα δόρυ. Στην άλλη υπήρχε ένας μερικώς αποτεφρωμένος σκελετός. Η ομάδα βρήκε επίσης πολλά κομμάτια ενός κοσμήματος και ένα χάλκινο επίχρυσο κουτί, το οποίο μπορεί να ανήκε σε γυναίκα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Από το εσωτερικό τοίχωμα, εξακολουθούν να κρέμονται από ένα καρφί ένας αρύβαλλος πετρελαίου ζωγραφισμένος σε ελληνικό κορινθιακό ρυθμό»,  δήλωσε ο Mandolesi.

Αρχικά, το δόρυ υποδείκνυε ότι ο σκελετός της μεγαλύτερης πλατφόρμας ήταν άνδρας πολεμιστής, ενδεχομένως ένας Ετρούσκος πρίγκιπας. Το κόσμημα πιθανόν να ανήκε στον δεύτερο σκελετό, στην γυναίκα του πολεμιστή πρίγκιπα.

Αλλά η ανάλυση των οστών έδειξε ότι ο πρίγκιπας που κατείχε το δόρυ ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα, ηλικίας 35-40 ετών, ενώ ο δεύτερος σκελετός ανήκε σε άνδρα.

Με βάση τα νέα δεδομένα τι υποθέτουν οι αρχαιολόγοι για το δόρυ;

«Το δόρυ, πιθανότατα , τοποθετήθηκε ως σύμβολο της ένωσης μεταξύ των δύο νεκρών», δήλωσε ο Mandolesi.

Ο Weingarten δεν υποστηρίζει την θεωρία του συμβόλου της ενότητας. Αντ 'αυτού, σκέφτεται ότι το δόρυ υποδεικνύει την υψηλή θέση της γυναίκας.

Η εξήγηση είναι «εξαιρετικά απίθανη», δήλωσε ο Weingarten στο LiveScience. «Θάφτηκε με αυτό δίπλα της, όχι δίπλα σε αυτόν». 

Θεωρίες των φύλων

Το μπέρδεμα που έχει προκύψει τονίζει πόσο εύκολα αναμειγνύονται οι σύγχρονες με τις παλιές προκαταλήψεις και με πιο τρόπο μπορούν να επηρεάσουν την ερμηνεία των αρχαίων τάφων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο τρόπος ζωής των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων μπορεί να επικάλυψε τις απόψεις που επικρατούσαν για τους τάφους. Ενώ οι αρχαίες Ελληνίδες ήταν αποκλεισμένες μακριά από τους υπόλοιπους, οι γυναίκες των Ετρούσκων, σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Θεόπομπο, ήταν περισσότερες ανέμελες, εργάζονταν έξω, έπιναν ελεύθερα, συναναστρέφονταν με πολλούς άνδρες ενώ τα παιδιά δεν γνώριζαν την ταυτότητα του πατέρα τους.

Αντί να χρησιμοποιούν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο για να ερμηνεύσουν τις θέσεις, οι αρχαιολόγοι θα πρέπει πρώτα να βασιστούν στην ανάλυση των οστών ή σε άλλες εξελιγμένες τεχνικές πριν σπεύδουν σε συμπεράσματα, αναφέρει ο Weingarten.

«Μέχρι πρόσφατα, και δυστυχώς ακόμα σε κάποιες χώρες, ο καθορισμός του φύλου βασίζεται στα κτερίσματα. Και αυτό, με τη σειρά του, βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις προκαταλήψεις μας. Ένα σαφές παράδειγμα είναι το κόσμημα: έχουμε συνδέσει τα κοσμήματα με τις γυναίκες, αλλά αυτό δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου κόσμου», δήλωσε ο Weingarten. «Στους άντρες άρεσε να γυαλίζουν επίσης, πάρα πολύ».


Πηγή: LiveScience




Δεν υπάρχουν σχόλια