Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΣτΕ: Έβγαλαν τα ξίφη τους για τα αρχαία του μετρό

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης διεξήχθη χτες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η συζήτηση της υπόθεσης για τη διατήρηση ή την απ...




Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης διεξήχθη χτες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η συζήτηση της υπόθεσης για τη διατήρηση ή την απομάκρυνση των βυζαντινών αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο του σταθμού του μετρό επί της οδού Βενιζέλου, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Στην πολύωρη συζήτηση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ιδιαιτέρως οξεία, αντίδικοι ήταν το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αντικείμενο την περιβόητη απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα.

Το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε, μέσω των δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να παύσει να ισχύει η προσωρινή διαταγή της 23ης Ιουλίου, βάσει της οποίας απαγορεύεται κάθε ενέργεια, νομική ή υλική, για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο του υπό κατασκευή σταθμού του μετρό.

Τι ισχυρίστηκε

Επίσης, το ΥΠΠΟ αιτήθηκε να απορριφθεί η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης Τζαβάρα. Κι αυτό, γιατί πρέπει, όπως αναφέρθηκε, «να συνεχιστούν οι εργασίες του κοινωφελούς έργου (σ.σ. του μετρό), που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος, δεδομένου ότι με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, αλλά και με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν, θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες με τον καλύτερο τρόπο».

Τους ισχυρισμούς του υπουργείου ανέπτυξε η Ευγενία Γερούση, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ συμπαραστάτης των θέσεων του ΥΠΠΟ δήλωσε η Αττικό Μετρό ΑΕ. Μάλιστα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της έκανε, μεταξύ άλλων, γνωστό ότι χτες, Δευτέρα, κατατέθηκε προς έγκριση στα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ η εναλλακτική τεχνική πρόταση που έχει επεξεργαστεί από τον Ιούλιο η εταιρία και η οποία προβλέπει την τροποποίηση του επίμαχου σταθμού του μετρό.

«Παραβιάζεται ο νόμος»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του υπουργείο Πολιτισμού και υποστήριξε, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων του, ότι επιβάλλεται να ανασταλεί η απόφαση Τζαβάρα, καθώς με αυτήν παραβιάζεται ευθέως ο αρχαιολογικός νόμος (ν.3028/2002). Παράλληλα, η επίδικη απόφαση, όπως αναφέρθηκε, «δεν είναι επαρκής για την προστασία των μνημείων», ενώ «πάσχει από έλλειψη εμπεριστατωμένης αιτιολογίας».

Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι οι ευχές, οι αόριστες επικλήσεις «αποφάσεων που θα εκδοθούν» εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και οι ασαφείς υποσχέσεις «για την εξέταση των άλλων λύσεων που προτάθηκαν» στο μέλλον, δεν είναι αρκετές για την προστασία των μνημείων και, όπως τονίστηκε, «δεν πείθουν πλέον κανέναν».



«Δε συντρέχει λόγος»

Σύμφωνα με το δήμο Θεσσαλονίκης, δε συντρέχει, όπως αναφέρθηκε, κανένας νόμιμος λόγος και καμία επείγουσα περίπτωση για την ανάκληση της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ.

Υπέρ του δήμου Θεσσαλονίκης κατέθεσε τις τεχνικές απόψεις της, με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος, η Ιωάννα Στεριώτου, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ παραστάθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταθέτοντας υπόμνημα δια χειρός της προέδρου του, Δέσποινας Κουτσούμπα.

«Δεν είναι είναι εμπόδιο»

Ιδιαίτερη αξία έχει η παρατήρηση της πρόεδρου του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Αγγελικής Θεοφιλοπούλου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε πως η ισχύουσα προσωρινή διαταγή δεν εμποδίζει το υπουργείο Πολιτισμού να δρομολογήσει ή να προβεί σε διοικητικές πράξεις ή προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη συνολική επίλυση του ζητήματος. Μεταξύ αυτών των ενεργειών θα μπορούσε να είναι και η εφ΄ όλης της ύλης εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ, όπως αναφέρθηκε.

Η κ. Θεοφιλοπούλου ζήτησε από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να καταθέσουν έως τις 18 Οκτωβρίου εγγράφως νέα, συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η απόφαση του ΣτΕ περί της αναστολής ή μη της απόφασης Τζαβάρα αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο σε 30 ημέρες. Επί του παρόντος σε πλήρη ισχύ παραμένει η προσωρινή διαταγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


Πηγή: Γ. Μουλκάς, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια