Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάδειξη Κάτω Πόλης Γιτάνων

Η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σας προσκαλεί στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμε...

Η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σας προσκαλεί στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης της Κάτω Πόλης των Γιτάνων Θεσπρωτίας, την Κυριακή, 15.12.2013 και ώρα 11:30 π.μ.

Το τμήμα του οικισμού των Γιτάνων στην επικλινή έκταση ανατολικά του διατειχίσματος και νότια και ανατολικά της Αγοράς ονομάζεται συμβατικά «Κάτω Πόλη». Περιβάλλεται από τον Καλαμά και προστατεύεται από τη νότια οχύρωση, καταλήγοντας στο ανατολικότερο άκρο της στην όχθη του ποταμού, όπου –μεταξύ δύο προμαχώνων– υπήρχε μία από τις κύριες πύλες του οικισμού.

Η «Κάτω Πόλη» οργανώνεται πολεοδομικά όπως και ο υπόλοιπος οικισμός: κάθετα διασταυρούμενοι δρόμοι με χωμάτινο ή λιθόστρωτο οδόστρωμα διαμορφώνουν επιμήκεις ορθογώνιες οικοδομικές νησίδες. Οι κλίσεις στις μεν νησίδες εξομαλύνονται με επάλληλους αναλημματικούς τοίχους στους δε δρόμους με λιθόκτιστες κλίμακες. Το μέγεθος κάθε οικοδομικής νησίδας καθορίζει τον αριθμό των κτιρίων που περιλαμβάνονται σε αυτή, ενώ μεγαλύτερου μεγέθους κτίρια μπορεί να καταλαμβάνουν ολόκληρη νησίδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του –εμβαδού 700 τ.μ. και δημόσιου, πιθανόν, χαρακτήρα– «Κτιρίου 80» στο νοτιοανατολικό τμήμα της «Κάτω Πόλης»,που διαμορφώνεται σε επάλληλα άνδηρα και ήταν σε χρήση έως και τον 1ο αι. π.Χ. Κατάλοιπα ενός ακόμη δημόσιου κτιρίου, με δωρική κιονοστοιχία και πλούσιο λίθινο και πήλινο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, εντοπίστηκαν στο νότιο τμήμα της «Κάτω Πόλης» χωρίς να ερευνηθούν περαιτέρω.

Στην περιοχή της «Κάτω Πόλης» πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανάδειξης την περίοδο 2010~2013 με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007~2013» του Ε.Σ.Π.Α. Το έργο με τίτλο «Ανάδειξη Κάτω Πόλης Γιτάνων» και προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ αποτέλεσε την οργανική συνέχεια του έργου ανάδειξης και ανάπλασης του δυτικού τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Π.Ε.Π. Ηπείρου του Γ΄ Κ.Π.Σ. την περίοδο 2003~2009. Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών προγραμμάτων ανάδειξης καθίσταται πλέον προσβάσιμο στο κοινό το σύνολο σχεδόν του αρχαιολογικού χώρου των Γιτάνων με όλες τις αναγκαίες υποδομές και παρεμβάσεις για την περιήγηση των επισκεπτών.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, που αποτελούν οργανική συνέχεια του έργου "Ανάδειξη - Aνάπλαση αρχαιολογικού χώρου Γιτάνων" της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, έχουν αναδειχθεί τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαίου οικισμού και έχει καταστεί προσβάσιμο στο κοινό το σύνολο σχεδόν του αρχαιολογικού χώρου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι εργασίες και οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της "Κάτω Πόλης", τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και, τέλος, οι μελλοντικές -άμεσες και περισσότερο μακροχρόνιες- προοπτικές αξιοποίησης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα ημερίδας

11.15~11.30 Προσέλευση

11.30~11.50 Υποδοχή~Χαιρετισμοί

11.50~12.10 Βασιλική Λάμπρου, Αρχαιολόγος,
                       Χρήστος Τσακούμης, Αρχιτέκτονας

Το έργο ανάδειξης της «Κάτω Πόλης» Γιτάνων Θεσπρωτίας.

12.10~12.30 Σταύρος Μπαλάκας, Αρχαιολόγος
                       Γλυκερία Φάτσιου, Αρχαιολόγος
                       Αταλάντη Μπέτσιου, Αρχαιολόγος

Τα Γίτανα μετά τς εργασίες ανάδειξης της «Κάτω Πόλης».
Νέα αρχαιολογικά δεδομένα.

12.30~12.50 Γεώργιος Ρήγινος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος ΛΒ΄ ΕΠΚΑ

Γίτανα. Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον. Οι μέχρι σήμερα εργασίες
ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και οι προοπτικές
αξιοποίησής του.

12.50~13.15 Συζήτηση

13.15 Ακολουθεί δεξίωση


Πηγή: ΛΒ' ΕΠΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια