Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι κυνηγοί θησαυρών στη Βρετανία αποκάλυψαν περισσότερα από 73.000 αντικείμενα το 2013

Ένας σπάνιος θησαυρός από αγγλοσαξονικά νομίσματα που αποκαλύπτει έναν βασιλιά που εκτελέστηκε από τους Βίκινγκς και ένα από τα λί...




Ένας σπάνιος θησαυρός από αγγλοσαξονικά νομίσματα που αποκαλύπτει έναν βασιλιά που εκτελέστηκε από τους Βίκινγκς και ένα από τα λίγα ρωμαϊκά balsamariums (αρωματοδοχεία) που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Βρετανία, συγκαταλέγονται στα τελευταία ευρήματα που αποκαλύφθηκαν από ερασιτέχνες κυνηγούς θησαυρών και λάτρεις της χρήσης του ανιχνευτή μετάλλων.

Πέρυσι, κοντά στα 1.000 αντικείμενα χαρακτηρίστηκαν ως θησαυροί, ενώ επιπλέον 73.903 αντικείμενα έχουν καταγραφεί. Πολλά από αυτά βρέθηκαν από τους ερασιτέχνες χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων σε όλη τη χώρα. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με την Portable Antiquities Scheme, περισσότερα από 920.000 αρχαιολογικά ευρήματα έχουν καταγραφεί. Κατά την ίδια περίοδο 8.500 ευρήματα έχουν χαρακτηριστεί ως θησαυροί, που σημαίνει ότι τα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσό ή ασήμι. Αναμένεται η ανακοίνωση της καταγραφής του εκατομμυριοστού αντικειμένου εντός του τρέχοντος έτους. Ο Neil MacGregor, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι το Portable Antiquities Scheme and Treasure Act έχει «αναζωογονήσει την αρχαιολογία, εξασφαλίζοντας ότι τα ευρήματα που βρίσκονται από το απλό κοινό ξαναγράφουν την ιστορία».



Ανάμεσα στα πιο γνωστά ευρήματα του 2012, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση, ήταν ένας σπάνιος αγγλοσαξονικός θησαυρός ασημένιων κοσμημάτων και νομισμάτων, που χρονολογείται στο 9 π.Χ. και βρέθηκε στο Norfolk. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται 23 ασημένιες πένες που είχαν κοπεί στο όνομα του Edmund, βασιλιά της East Angles, καθώς και τέσσερεις ασημένιες καρφίτσες. Ο Tim Pestell, έφορος αρχαιολογίας στο Norwich Castle Museum, δήλωσε: «Το εύρημα αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Είναι ένας από τους δύο θησαυρούς του Edmund». Λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τη βασιλεία του Edmund, που τιμόταν στο παρελθόν ως St. Edmund, μετά τον θάνατο του. Είχε συλληφθεί από τους Βίκινγκς κατά τη διάρκεια επιδρομών και βρέθηκε δεμένος σε ένα δέντρο με το σώμα του γεμάτο από βέλη και αποκεφαλισμένο. Σύμφωνα με το μύθο το κομμένο κεφάλι του φυλασσόταν από μια λύκαινα, η οποία το προστάτευε από όσους προσπάθησαν να το θάψουν με το σώμα του. 

Άλλοι θησαυροί περιλαμβάνουν ρωμαϊκά ασημένια κοσμήματα και νομίσματα από το Knutsford στο Cheshire που χρονολογούνται στο 2ο αιώνα μ.Χ.. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανότατα να θάφτηκαν για ασφάλεια, αλλά δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο οι ιδιοκτήτες δεν επέστρεψαν ποτέ να τα πάρουν. 


Άλλο ένα ρωμαϊκό αντικείμενο, το balsamarium, το οποίο ανακαλύφθηκε στο Kent, πιστεύεται ότι περιείχε έλαια και ήταν διακοσμημένο με ανθρώπινες μορφές που παίζουν μουσική. Ο Craig Bowen, διευθυντής Συλλογών και Έρευνας στο Μουσείο του Canterbury, δήλωσε: «Υπάρχουν μόνο τρία ή τέσσερα σε ολόκληρη την Βρετανία»

Τρεις φίλοι χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο αγγείο του 1635. Ο Stuart McLeod, δήλωσε ότι το εύρημα ήταν για εκείνον ένα «μεγάλο σοκ» καθώς η αρχική του εκτίμηση ήταν ότι πρόκειται για κάποιου είδους σωλήνα πριν συνειδητοποιήσει την πραγματική του αξία.


Δεν υπάρχουν σχόλια