Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίοι χώροι θανάτου ανακαλύφθηκαν στην Προύσα

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Προύσα της Τουρκίας αποκάλυψαν υπόγειους χώρους 2.300 ετών που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για εκτελέσ...



Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Προύσα της Τουρκίας αποκάλυψαν υπόγειους χώρους 2.300 ετών που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για εκτελέσεις και βασανισμούς κατά τη διάρκεια της εποχής του Βασιλείου της Βιθυνίας.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι οι χώροι αυτοί, οι οποίοι περιέχουν έναν «λάκκο αίματος», «θάλαμο βασανιστηρίων» και «διαδρόμους συνδεδεμένους με πύργο», έλαβαν χώρα φρικιαστικές εκτελέσεις.

Ο Ibrahim Yilmaz του Uludag University, μέλος της ανασκαφικής ομάδας, δήλωσε ότι στα πλαίσια του έργου αποκάλυψης των τειχών της πόλης της Προύσας, που υλοποιείται από τον τοπικό δήμο, η αποκατάσταση των αιώνιων τειχών συνεχίζεται με αδιάκοπους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Yilmaz ένα μεγάλο μέρος των 3.400 μέτρων - μακρών τειχών της αρχαίας πόλης αποκαλύφθηκαν ενώ οι θέσεις «Taht-i Kale», «Yer Kapi», «Saltanat Kapis», «Kaplica Kapi» και «Zindan Kapi», που αποτελούν πύλες εισόδου και βρίσκονται γύρω από τα τείχη έχουν επίσης καθοριστεί με ακρίβεια.

Η αποκατάσταση του Zindan Kapi στην περιοχή Alacahirka, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο μέρος των τειχών αποκάλυψε τους χώρους αυτούς, σύμφωνα με τον Yilmaz: «Σε αυτούς τους χώρους υπήρχαν σπίτια όπου ζούσαν άνθρωποι. Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχαν αρχαιολογικά κατάλοιπα στην περιοχή προχωρήσαμε στην απαλλοτρίωση αυτών των κατοικιών. Στην συνέχεια τα σπίτια κατεδαφίστηκαν, ενώ οι επιστημονικές ανασκαφές αποκάλυψαν τα κτιριακά κατάλοιπα αυτών των χώρων βασανιστηρίων της Προύσας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλα τα χωρικά χαρακτηριστικά της εποχής του Βασιλείου της Βιθυνίας είναι ορατά σε αυτούς τους χώρους. Πρόκειται για υπόγειες κατασκευές που ονομάζονται «stucco» και συνδέονται με πύργους: «Περιλαμβάνουν έναν «λάκκο αίματος», «θάλαμο βασανιστηρίων» και «διαδρόμους που συνδέονται με τον πύργο». Υπάρχουν, επίσης, τοίχοι που συνδέονται με τον πύργο και τους θαλάμους. Οι βασανιστές, που ήταν συνήθως κουφοί και μουγκοί, έκοβαν τα κεφάλια των κρατουμένων και τα πέταγαν στον «λάκκο αίματος». Όταν το κεφάλι έπεφτε στο λάκκο, το υπόλοιπο σώμα παραδινόταν στους συγγενείς τους ή το πέταγαν στο ποτάμι. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι οι εκτελεστές πωλούσαν τα πτώματα στις οικογένειες. Ανακαλύψαμε όλα αυτά τα στοιχεία, προτείναμε ένα σχέδιο δράσης και εγκρίθηκε. Θα ξεκινήσει η ανακατασκευή τους τις επόμενες ημέρες».


Οι χώροι αυτοί θα έρθουν στο φως μετά από 2300 χρόνια ενώ υπάρχει πλάνο και για ένα υπαίθριο μουσείο. «Θα εκθέσουμε τα εργαλεία των βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν καθώς και τους χώρους. Πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια», δήλωσε ο Yilmaz.


Δεν υπάρχουν σχόλια