Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο πολιτισμός της Μακεδονίας σε... αριθμούς

Για το πολυκεντρικό μουσείο Βεργίνας μέσα στο 2013 πληρώθηκαν 1,5 εκ. ευρώ και μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του νέου μουσείου Έρ...

Για το πολυκεντρικό μουσείο Βεργίνας μέσα στο 2013 πληρώθηκαν 1,5 εκ. ευρώ
και μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του νέου μουσείου
Έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης, καθώς και μεγάλες, διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όσον αφορά το πεδίο του πολιτισμού, στην κεντρική Μακεδονία μέσα στο 2013.

Ποσό άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ δαπανήθηκε μέσα στο 2013 από ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω του ΕΣΠΑ, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για έργα στον τομέα του πολιτισμού. Ανάμεσά τους, σημαντικές παρεμβάσεις στο Αγιον Ορος και σε μνημεία των επτά περιφερειακών ενοτήτων. Το σύνολο των παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης πολιτιστικών χώρων και μνημείων, αλλά και χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.

«Μέχρι τότε θα έχουμε χρηματοδοτήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκατοντάδων παρεμβάσεων, μικρών και μεγάλων, αλλά εξίσου σημαντικών για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στην κεντρική Μακεδονία, πράγμα που αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημά μας στην πορεία προς την ανάπτυξη, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη διατήρηση και προβολή της ιστορικής κληρονομιάς μας», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

117 αρχαιολογικοί χώροι

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, «μέσω του ΕΣΠΑ αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στον τομέα των σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών υλοποιούνται και ολοκληρώνονται 35 έργα».

Βάσει των στοιχείων του ΕΣΠΑ, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μόνο για την περσινή χρονιά απορροφήθηκαν 12,3 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς – εκ των οποίων τα 8,1 εκατ. ευρώ πήγαν σε έργα στο Αγιον Ορος - 11,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών και 3,5 εκατ. ευρώ ως συνδρομή στη βελτίωση πολιτιστικών υπηρεσιών.

Παραδείγματα έργων

«Το έργο μας στο Άγιον Ορος είναι εμφανές. Αποκαταστάσεις, αναστηλώσεις, παρεμβάσεις ανάδειξης στις ιερές μονές και βελτιωτικές εργασίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στο μοναδικό αυτό τόπο, που είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ορατό είναι το έργο που έγινε και γίνεται για το νέο μουσείο της Βεργίνας, στο ανάκτορο των Αιγών, αλλά και σε πιο σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές, όπως για παράδειγμα στο πολιτιστικό κέντρο Αμπελοκήπων», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σημαντικά έργα ναστήλωση και αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2013
με χρήματα από κοιντικά κονδύλια στο Άγιο Όρος
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας μέσα στο 2013 πληρώθηκαν 1,5 εκατ. ευρώ και μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του νέου μουσείου. Ακόμη, 3,2 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για ένα έργο που έχει πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό του και αφορά την επισκευή και αποκατάσταση της βόρειας πτέρυγας της ιεράς μονής Ιβήρων στο Άγιον Όρος.

Για την αποκατάσταση και ανάδειξη της βασιλικής νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών (στην τρίτη του φάση) δαπανήθηκαν άνω των 4 εκατ. ευρώ πέρσι και το έργο συνεχίζεται και φέτος.

Στις σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές με δαπάνες άνω του 1 εκατ. ευρώ ανά έργο εντάσσονται εκτός του πολιτιστικού κέντρου Αμπελοκήπων και το πολυλειτουργικό κέντρο και θέατρο του Ελευθερίου - Κορδελιού, η χρηματοδότηση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (με 1,5 εκατ. ευρώ το 2013) και της διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την ενίσχυση της οποίας έχει αναλάβει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, για όλη την περίοδο 2011 – 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι γι' αυτόν το σκοπό πέρσι πληρώθηκαν 1,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με τους πόρους του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται διοργανώσεις σύγχρονου πολιτισμού, οι οποίες στην παρούσα οικονομική συγκυρία θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσουν χωρίς τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, το Διεθνές Φεστιβάλ της Νάουσας, τη Μπιενάλε του Μουσείου Φωτογραφίας, το Φεστιβάλ Ολύμπου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς.

Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης, συνδέοντας και πάλι το θέμα του πολιτισμού με το ζητούμενο της ανάδειξης πολιτιστικών εκδηλώσεων, δράσεων, φεστιβάλ, αλλά και χώρων ή μνημείων, ούτως ώστε να λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης επισκεπτών και μοχλοί ανάπτυξης, τόνισε: «Οι διοργανώσεις αυτές αναδεικνύουν το σύγχρονο πολιτισμό και παράλληλα προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην κεντρική Μακεδονία. Βούλησή μας είναι να διασφαλίσουμε πόρους και στη νέα προγραμματική περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διεξαγωγή τους».


Πηγή: Χ. Σκανδύλα, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια