Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο κολοσσιαία αγάλματα του Φαραώ Amenhotep III στη φημισμένη πόλη της Αιγύπτου, Luxor , τα οποία προστίθ...
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο κολοσσιαία αγάλματα του Φαραώ Amenhotep III στη φημισμένη πόλη της Αιγύπτου, Luxor, τα οποία προστίθενται στο υπάρχον ζεύγος κολοσσιαίων αγαλμάτων που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Τα δύο μονολιθικά αγάλματα από κόκκινο χαλαζίτη ανακαλύφθηκαν από Ευρωπαίους και Αιγύπτιους αρχαιολόγους στις αρχικές θέσεις τους στον ταφικό ναό του βασιλιά, στη δυτική όχθη του Νείλου.
Ο ναός είναι ήδη διάσημος για τους κολοσσούς του Μέμνονα, δύο δίδυμα αγάλματα του Amenhotep III, ηλικίας 3.400 ετών. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η βασιλεία του Amenhotep III σηματοδότησε την πολιτική και πολιτιστική ακμή του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. «Ο κόσμος μέχρι τώρα γνώριζε δύο Κολοσσούς του Μέμνονα, αλλά από σήμερα θα γνωρίζει τέσσερεις κολοσσούς του Amenhotep III», δήλωσε η αρχαιολόγος Hourig Sourouzian, επικεφαλής του έργου για τη διατήρηση του ναού του Amenhotep III. Τα υπάρχοντα δύο αγάλματα, που αναπαριστούν τον Φαραώ σε καθιστή μορφή, είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Τα δύο ανακαλυφθέντα αγάλματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στο πέρασμα των αιώνων, δήλωσε η Sourouzian.
Το άγαλμα του Amenhotep III και της συζύγου του Tiye. |
«Τα αγάλματα βρίσκονταν θαμμένα σε κομμάτια για αιώνες στην περιοχή, που έχει πληγεί από τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, όπως τον σεισμό και αργότερα από τα νερά άρδευσης, το αλάτι, την καταπάτηση και τους βανδαλισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος, την ώρα που μέλη της ομάδας της και εργάτες από τα τοπικά χωριά έπλεναν κομμάτια των ευρημάτων και θραύσματα των αγαλμάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
«Αυτός ο όμορφος ναός εξακολουθεί να έχει αρκετό υλικό προς μελέτη και συντήρηση». Ένα από τα «νέα» αγάλματα - βάρος 250 τόνους - απεικονίζει και πάλι τον Φαραώ σε καθιστή μορφή, με τα χέρια να ακουμπούν στα γόνατά του. Έχει ύψος 11,5 μέτρα, ενώ η βάση έχει ύψος 1,5 μέτρο και 3,6 μέτρα πλάτος. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, απουσιάζει το διπλό στέμμα, με το οποίο το πρωτότυπο άγαλμα θα έφθανε σε ύψος τα 13,5 μέτρα και θα ζύγιζε συνολικά 450 τόνους. Ο βασιλιάς απεικονίζεται φορώντας ένα βασιλικό ένδυμα που συγκρατείται στη μέση από μια μεγάλη ζώνη, διακοσμημένη με ζιγκ-ζαγκ γραμμές.
Αλαβάστρινο κεφάλι σε εξαιρετική κατάσταση
Δίπλα από το δεξί πόδι του αγάλματος στέκεται ένα σχεδόν πλήρες αγαλματίδιο της συζύγου του Amenhotep III, Tiye, φορώντας μια μεγάλη περούκα και ένα μακρύ στενό ένδυμα.
Η δεύτερη κεφαλή αγάλματος του Amenhotep III από αλάβαστρο. |
Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι λείπει το άγαλμα της μητέρας βασίλισσας Mutemwya, που βρισκόταν αρχικά δίπλα από το αριστερό πόδι του αγάλματος. Ο θρόνος είναι διακοσμημένος στην κάθε πλευρά του με σκηνές από εκείνη την εποχή, που απεικονίζουν την ενοποίηση της Άνω και Κάτω Αιγύπτου.
Το δεύτερο άγαλμα του Amenhotep III βρισκόταν στη βόρεια πύλη του ναού. Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν επίσης διάφορα άλλα αρχαία θραύσματα που αποτελούν μέρη άλλων αγαλμάτων του αρχαίου ηγεμόνα και των συγγενών του, ανάμεσά τους ένα καλά διατηρημένο κεφάλι από αλάβαστρο, άλλου αγάλματος του Amenhotep III. «Αυτό το κομμάτι είναι μοναδικό, σπάνιο επειδή δεν υπάρχουν πολλά αγάλματα από αλάβαστρο στον κόσμο», δήλωσε η Sourouzian. Η κεφαλή του αγάλματος, που εμφάνισαν στιγμιαία σε ορισμένες δημοσιογράφους και αρχαιολόγους, έχει επίσης υποστεί αρκετές ζημιές.
Η σύζυγος του Amenhotep III. |
Η μύτη, τα μάτια και τα αυτιά του είναι άθικτα, ενώ είναι εμφανή και κάποια σημάδια εργασιών αποκατάστασης πριν από αρκετούς αιώνες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Κοντά στο κεφάλι βρίσκεται ένα άγαλμα της πριγκίπισσας Iset, κόρη του Amenhotep III.
Η Sourouzian δήλωσε ότι στόχος της ομάδας της είναι η διατήρηση αυτών των μνημείων και του ναού, η οποία σύμφωνα με την ίδια, υπέφερε στα χέρια της «φύσης και της ανθρωπότητας». «Κάθε κατάλοιπο, κάθε μνημείο έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται αξιοπρεπώς», δήλωσε η Sourouzian, της οποίας το όνειρο ως φοιτήτρια ήταν η διατήρηση του ναού του Amenhotep III. «Η ιδέα είναι να σταματήσει η διάλυση των μνημείων και να διατηρήσουν τις αρχικές θέσεις τους», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η σταθερή «διεθνή χρηματοδότηση» για τη διατήρηση αυτών των αρχαιολογικών τόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συνεχιζόμενες εργασίες για τη διατήρηση του ναού του Amenhotep III χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου σύμφωνα με την ίδια από «ιδιωτικές και διεθνείς δωρεές».
Ο Φαραώ Amenhotep III κληρονόμησε μια αυτοκρατορία που εκτείνονταν από τον Ευφράτη μέχρι το Σουδάν ενώ ήταν σε θέση να διατηρήσει τη κυρίαρχη θέση της Αιγύπτου μέσω της διπλωματίας. Ο κυβερνήτης της 18ης Δυναστείας έγινε βασιλιάς στην ηλικία των δώδεκα ετών περίπου, με τη μητέρα του ως αντιβασιλέα. Ο Amenhotep III πέθανε γύρω στο 1354 π.Χ. και τον διαδέχτηκε ο γιος του Amenhotep IV, ευρέως γνωστός και ως Akhenaten. Το Luxor, μια πόλη περίπου 500.000 ανθρώπων στις όχθες του Νείλου στη νότια Αίγυπτο, είναι ένα υπαίθριο μουσείο από περίπλοκους ναούς και φαραωνικούς τάφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια