Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκτρέποντας τα ποτάμια και τιθασεύοντας τη λίμνη: το μυκηναϊκό σύστημα διαχείρισης υδάτων στη βόρεια Κωπαΐδα υπό το πρίσμα πρόσφατων συστηματικών ερευνών

Στα πλαίσια της 5ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27/03/2014, στις 19:00 στο Αμφιθέατ...






Στα πλαίσια της 5ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27/03/2014, στις 19:00 στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30), η Δρ. Έλενα Κουντούρη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα: «Εκτρέποντας τα ποτάμια και τιθασεύοντας τη λίμνη: το μυκηναϊκό σύστημα διαχείρισης υδάτων στη βόρεια Κωπαΐδα υπό το πρίσμα πρόσφατων συστηματικών ερευνών».

Το επίτευγμα της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το οποίο απηχείται σε μύθους και παραδόσεις που επιβίωσαν έως τους ιστορικούς χρόνους ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα επιτεύγματα της ελληνικής προϊστορίας, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, ήδη από το 19ο αιώνα. 

Ωστόσο, αν και κατά καιρούς είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες στην περιοχή της Κωπαΐδας, το τοπίο του μυκηναϊκού αποστραγγιστικού έργου παρέμενε ασαφές, καθώς οι θεωρίες που είχαν διατυπωθεί για τη λειτουργία και κυρίως την ακριβέστερη χρονολόγησή του εντός της Εποχής του Χαλκού, στηρίζονταν μόνο σε επιφανειακές ενδείξεις και όχι σε ανασκαφική τεκμηρίωση. 

Το κενό αυτό φιλοδοξούν να καλύψουν οι πρόσφατες συστηματικές έρευνες που διενεργούνται στη βόρεια Κωπαΐδα υπό τη διεύθυνση της ομιλούσας, σε συνεργασία με τη Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θηβών, τον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Mainz. 

Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διενέργεια ανασκαφικών τομών σε τμήματα του έργου και μετά από εντατική επιφανειακή και τοπογραφική έρευνα της πορείας του, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και όλων των διαθέσιμων γεωχωρικών δεδομένων για την περιοχή, προτείνεται και περιγράφεται το μοντέλο λειτουργίας του, στο πλαίσιο πάντοτε της πολιτικής πραγματικότητας της μυκηναϊκής βόρειας Βοιωτίας.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια