Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινός θησαυρός νομισμάτων ανακαλύφθηκε στο Λούξορ της Αιγύπτου

Στις 22 Μαρτίου του 2014 ανακαλύφθηκε θησαυρός 29 χρυσών νομισμάτων της βυζαντινής περιόδου σε σχεδόν άριστη κατάσταση από τη γερμανικ...


Στις 22 Μαρτίου του 2014 ανακαλύφθηκε θησαυρός 29 χρυσών νομισμάτων της βυζαντινής περιόδου σε σχεδόν άριστη κατάσταση από τη γερμανική αποστολή στο Deir el-Bakhit/Dra’ Abu el-Naga της Αιγύπτου, βόρεια των Δυτικών Θηβών.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής που διεξάγεται μέσα σε τάφο της αρχαίας αιγυπτιακής νεκρόπολης στην περιοχή Deir Beikhit της Draa Abul Naga , οι γερμανοί ανασκαφείς ανακάλυψαν μια βυζαντινή συλλογή χρυσών νομισμάτων. 

Ο θησαυρός αποτελείται από δύο διαφορετικά είδη νομισμάτων: τα 18 είναι Solidus και τα 11 είναι Τremisses (ισούνται με το ένα τρίτο του Solidus). Ο θησαυρός βρέθηκε σε κοπτική εκκλησία που βρισκόταν σε φαραωνικό τάφο. 

Solidus που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Βαλεντινιανό Α’.
Τα νομίσματα ήταν κρυμμένα, τυλιγμένα μέσα σε ύφασμα, στον κάθετο άξονα ενός μικρού κίονα από ψαμμίτη που χρησίμευσε στην υποστήριξη του βωμού εντός της εκκλησίας. Ο αρχαιολογικός χώρος θεωρείται ως το πιο πρώιμο κομμάτι της μονής Deir el - Bakhit, της οποίας το αρχαίο όνομα ήταν «Μονή του Αγίου Παύλου». .

Καθώς τα νομίσματα απεικονίζουν τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες Ουαλεντινιανό (ή Βαλεντινιανό Α’), Φλάβιο Ιούλιο Ουάλη (ή Βάλη), Ιουστίνο Α΄και τον Ιουστινιανό, ο θησαυρός μπορεί να χρονολογηθεί από τον 5ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Τα νομίσματα υποδεικνύουν και την ανέγερση του παρεκκλησιού του μοναστηριού την ίδια χρονική περίοδο. 

Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο παρεκκλήσι θεωρούταν ως η πρώτη μοναστική μονάδα για το σύνολο της Δυτικής Όχθης των Θηβών. Ωστόσο, τα νομίσματα όχι μόνο παρέχουν μια στενή χρονολόγηση του μοναστηριού, αλλά δίνουν επίσης μια ζωντανή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της μοναστικής κοινότητας κατά τη διάρκεια της Ύστερης Αρχαιότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια