Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανοίγει έπειτα από 8 χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Την εικόνα και την αίγλη που του αρμόζει θα αποκτήσει στις αρχές του επόμενου μήνα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς μετά από 8...


Την εικόνα και την αίγλη που του αρμόζει θα αποκτήσει στις αρχές του επόμενου μήνα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς μετά από 8 χρόνια υπολειτουργίας θα επαναλειτουργήσει πλήρως στην ανακαινισμένη του πλέον μορφή, με το κοινό να αποκτά επιτέλους πρόσβαση στην τελευταία, αλλά κατά γενική ομολογία πιο σημαντική πτέρυγα του ανακαινισμένου Μουσείου, όπου θα φιγουράρουν ο Δίσκος της Φαιστού, οι ''Θεές των Όφεων'' και τα υπόλοιπα ευρήματα- ''διαμάντια'' της Μινωικής Περιόδου.
  

Η χαρμόσυνη είδηση της πλήρους πλέον από τις αρχές Μαΐου επαναλειτουργίας του Μουσείου προέκυψε μετά από την προχθεσινοβραδινή επίσκεψη της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία, συνοδευόμενη από την άτυπη σύμβουλο στο υπουργείο Πολιτισμού, η οποία συνόδευε τη γ.γ. του υπουργείου κ. Μενδώνη αμισθί, κ. Άννα Παναγιωταρέα και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, περιηγήθηκε στις νέες εντυπωσιακές αίθουσές του Μουσείου.

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη για το γεγονός, όπως ανέφερε, πως από το 2000 και οι δύο έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την ανάδειξη των μνημείων της πόλης, αλλά και την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία αρχές Μαΐου το Αρχαιολογικό Μουσείο, που θεωρείται το σημαντικότερο παγκοσμίως σε εκθέματα για το Μινωικό Πολιτισμό.

Ο κ. Κουράκης τόνισε, επίσης, ότι με την ανάδειξη των μοναδικών και αξιοθαύμαστων αριστουργημάτων της μινωικής τέχνης που έχουν τοποθετηθεί σε ειδικές προθήκες και με ειδικό φωτισμό με βάση τη μουσειογραφική μελέτη στο ισόγειο με τις 12 αίθουσες, το Μουσείο θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης όχι μόνο για το Ηράκλειο, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη...

Στις νέες αίθουσες που θα παραδοθούν ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των πιο σημαντικών και εμβληματικών εκθεμάτων των Μινωικών Χρόνων, όπως ο μοναδικός στο είδος του ξακουστός Δίσκος της Φαιστού με σημεία ιερογλυφικής γραφής και ιδεογραμμάτων, οι επιβλητικές θεές των Μινωιτών, που ονομάζονται "Θεές των όφεων", καθώς κρατούν φίδια στα χέρια τους κι είναι ντυμένες με την παραδοσιακή μινωική ενδυμασία, τα χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν σε μινωικές νεκροπόλεις, οι καθρέπτες με τις ελεφάντινες λαβές, οι ελεφάντινες χτένες, τα ξίφη με τις χρυσές λαβές και οι περίφημες "Μέλισσες" που βρέθηκαν στα Μάλια.

Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του Μουσείου κατέχουν και τα εκθέματά του, που περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια.

Αυτοψία από τη Λίνα Μενδώνη

Την πορεία των εργασιών σε έργα πολιτισμού, τα οποία εκτελούνται στο Ρέθυμνο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επιθεώρησε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στο πλαίσιο της παραμονής της στο Ρέθυμνο, η κ. Μενδώνη, συνοδευόμενη από την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, επισκέφτηκε το Μιναρέ στο Νερατζέ Τζαμί (Ωδείο), για να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης, καθώς και την αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου, όπου πρόκειται να στεγαστούν προσωρινά τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Λιονή και η κ. Μενδώνη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τη μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, τις εργασίες αποκατάστασης στο Τζαμί Βαλιδέ (Τομπάζη), αλλά και την αναστήλωση βυζαντινών εκκλησιών ανά την ενδοχώρα.


Πηγή: Μ. Σαββίδη, Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια